Noustuaan pääministeriksi vuonna 1940 Winston Churchill piti kuuluisan puheensa kannustaakseen Iso-Britannian kansaa kamppailussa kansallissosialistista Saksaa vastaan. "Minulla ei ole muuta tarjottavaa, kuin verta, raadantaa, kyyneliä ja hikeä." Kahdeksankymmentä vuotta myöhemmin vastassamme on täydellinen myrsky, joka uhkaa terveytemme lisäksi romuttaa hyvinvointivaltiomme sellaisena, kuin olemme sen oppineet tuntemaan. Eivätkä tarjoilut ole Churchillin ajoista muuttuneet.

Kevään 2020 tilanne on ainutlaatuinen. Kyseessä on yhdistelmä espanjantautia, finanssikriisiä ja 1990-luvun alun lamaa. Mausteeksi on heitetty parhaita paloja 1920-luvun pörssiromahduksesta. Meillä Keski-Suomen Osuuspankin varainhoidossa maaliskuu sulatti lumien lisäksi sijoitussalkkujen markkina-arvoja. Lasku on toki ikävää, mutta koronaviruspandemian seurauksia tutkittaessa lopulta ongelma lievimmästä päästä. Osakkeet kyllä palautuvat ja mikäli historia toistaa itseään, kurssit kääntyvät nousuun silloin kun kohtalomme vaikuttaa kaikkein synkimmältä.

Vaikka tilanne on katastrofaalisen huono, olisiko koronaviruspandemia voinut tulla parempaan hetkeen?

Maailmantalous oli ennen kriisiä vahvassa vedossa ja rahoituslaitokset ovat sisäistäneet finanssikriisin opetukset. Pankit ottavat tulevan iskun vastaan huomattavasti vahvempina kuin reilu vuosikymmen sitten. Churchillin ei olisi tarvinnut kinastella hengityskoneiden määrästä ja SARS -epidemian aikaan etätyöt olisivat jääneet tekemättä. Jos koronan oli tultava, onneksi se tuli vasta vuonna 2020. Koskaan aikaisemmin länsimaisilla yhteiskunnilla ei ole ollut samanlaisia voimavaroja kohdata koronaviruspandemian kaltaisia haasteita. Supertietokoneet ja tekoäly etsivät molekyylien tinderistä täydellistä matchia ja yksin lääkkeiden kehittäminen on mennyt muutamassa vuodessa valovuosia eteenpäin. Vaikka tauti on erityisen vakava sekä taloudelle että ihmiskunnalle, on toivo perustellumpaa kuin koskaan ennen. Asiat voisivat olla paljon huonommin.

Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään - olettakaamme, että kaikki käy hyvin (Mauno Koivisto).

OP Private Keski-Suomi

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomi op.fi-etusivulle