Markkinoiden toinen tunnuspiirre on ennakoinnin vaikeus. Asuntomarkkinoiden kehityksen ennustaminen on ollut tässä maakunnassa lähes mahdotonta. Samaan vaikeusasteeseen pääsee nähdäkseni ainoastaan korkomarkkinat, joista olenkin päässyt antamaan useita pieleen menneitä ennustuksia viime vuosina. Asuntomarkkinoilla jarrua hapuiltiin vuoden 2023 alussa reippaan oloisesti molemmilla jaloilla. Liike-energia oli voimakas, kun kuluttajat, sijoittajat ja tuotanto pysähtyivät samoihin liikennevaloihin.

Törmäys oli suhteettoman raju, sillä lähtökohtaisesti koteja ja asuntoja tarvitaan asumiseen myös nollakorkojen jälkeisellä aikakaudella. Tämä yksinkertainen lainalaisuus ja erittäin heikko alkuvuosi johtivat lopulta kiihtyvään loppuvuoteen ja jopa poikkeuksellisen korkeaan hakemusmäärään vuoden toisella puoliskolla. Vauhtia kehitykseen antoivat erityisesti nuoret. Varainsiirtoveron aiheuttaman mäkilähdön ansiosta ensiasunnon ostajien määrä lähes kolminkertaistui edellisvuodesta.

Kolmas ja ehkäpä merkittävin tunnuspiirre asuntorahoitusmarkkinoilla on nähty kuluvan syksyn aikana. Maailman ja elämäntilanteiden muutokset ovat saaneet keskisuomalaiset arvioimaan myös oman rahoituspakettinsa päivittämistä taloudellisemmaksi. Arviomme mukaan joka kahdeksanteen olemassa olevaan lainaan tehdään tänä vuonna jokin muutos. Tämä tarkoittaa, että maakunnassamme neuvotellaan satojen miljoonien edestä yksityishenkilöiden rahoituksia vuonna 2024. Kuin enteenä tulevasta, tammikuun asuntolainahakemukset olivat korkeimmalla tasolla sitten vuoden 2022. Mannerlaatat ovat liikkeessä, mutta kuka korjaa lopulta potin?

Otsikon kysymys esitettiin minulle keväällä 2023 ja vastaus on pysynyt muuttumattomana.

Asuntolaina omaan kotiin - lue lisää

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle