Jos turvallisuuspolitiikassa länsimainen hopealuoti on ollut liittoutuminen, mikä olisi inflaation ja kaiken kallistumisen ehkäisemiseksi lunastettava NATO-optio? Millä saisimme turvatakuut sille, että meillä on varaa elää ja unelmoida myös ensi vuonna?

Kaiken keskellä on pula kaikesta. Koronavuodet leikkasivat tuotantoa ja kysyntä patoutui. Tuotantoketjut olivat umpisolmussa jo ennen sotaa. Venäjän hyökättyä energian hinta jatkoi kallistumistaan ja ruuan tuotantoon tuli Ukrainan kokoinen kysymysmerkki. Jokainen jotain joskus ostanut tai myynyt tietää, mitä hinnalle tapahtuu, kun kysyntä ylittää tarjonnan.

Sijoitusmarkkinat eivät kauaa jaksaneet korkeampia inflaatiolukuja ihmetellä ja korot ovat olleet lähes pystysuorassa nousussa. Markkinat ennakoivat keskuspankkien aloittavan ennennäkemättömät toimet inflaation sammuttamiseksi. Ennakoinnin vaikutukset voi tarkastaa asuntolainatiskillä. Uutena käänteenä historiallisten ja eriskummallisten tapahtumien kuvastoon voidaan lisätä toukokuusta alkaen tuote, jollaista ei ole pankkisaleissa nähty vuosikausiin. Asuntolaina - jolle on maksettava korkoa.

Kuten useammilla asioilla elämässä, tälläkin tarinalla on kaksi puolta. Korkeammat korot auttavat taistelussa inflaatiota vastaan, mikä auttaa Eurooppaa siirtymään takaisin ”normaalimpaan” korkopolitiikkaan. Kun varastot täydentyvät ja energiakapasiteetti ensi vuonna lisääntyy, myös inflaatio savuttaa lakipisteensä ja palautuu kohti normaalimpaa tasoa. Tämän pitäisi tehdä meistä kaikista - jopa lainanottajista - hieman onnellisempia.

Olisipa turvallisuuspolitiikkakin yhtä helppoa ja suoraviivaista.

OP Private Keski-Suomen palvelut ja asiantuntijat‍

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomen op.fi -etusivulle‍