Norjan öljyrahaston hallussa on 1,3 prosenttia maailman pörssiosakkeista. Rahaston kokoa voidaan havainnollistaa lisäämällä ykkösen perään kahdeksantoista nollaa. Tämä Norjan valtion omistama sijoitusyhtiö on maailman suurin ja nykyään myös vaikuttavin sijoittaja.

Vuonna 2015 Norjan parlamentti päätti karsia sijoitusvalikoimasta kaikki yhtiöt, jotka toimivat uusiutumattoman energian parissa. Sijoituksia toimijoihin, jotka loukkaavat ihmisoikeuksia ei sallita lainkaan. Varoja ei ohjata yhtiöihin, joiden liikevaihdosta tai voitoista yli 30 prosenttia tulee kivihiilestä. Vaikka rahaston sijoituspolitiikan lukeminen kuulostaa Greenpeacen ja WWF:n informaatio-operaatiolta, taustalla on vieläkin kiinnostavampi ilmiö.

Ei hyväntekeväisyyttä

Norjan öljyrahasto ei pese öljyisiä tassujaan hyväntekeväisyysgaalaa varten. Se tavoittelee näillä toimenpiteillä yhä suurempia voittoja. Vastuullisen sijoittamisen strategiat ovat tuottaneet ylituottoa osakemarkkinoilla jo kymmenen vuoden ajan.

On tuskin epäilystä siitä, etteikö ilmaston lämpenemisen pysäyttäminen ole suurin ja kiireellisimmin toimenpiteitä vaativa ihmiskuntaa kohtaava haaste. Poliittisena kysymyksenä tarvittavien toimien aikaansaaminen on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppoa. Pariisin ilmastokokouksen jälkipyykki sekä suoran demokratian lyhytjännitteisyys osoittavat, että ihmiskuntaa kohtaavien haasteiden voittamiseen ei riitä mahtavimpienkaan valtioiden voimat. Kun poliitikkojen sijaan tämän mittaluokan sijoittajat vaativat yritykseltä vastuullisuutta, maailma alkaa muuttua.

Markkinataloudessa voittaa se, joka reagoi nopeimmin ja sopeuttaa toimintaansa (ilmaston)muutoksen kannalta kaikkein tehokkaimmaksi. Vastuullinen sijoittaminen on moninkertaisesti tehokkaampi tapa vähentää hiilidioksidipäästöjä kuin lentämisen, autoilun tai lihansyönnin vähentäminen. Sijoittamalla on mahdollista vaikuttaa maailmaan ja samalla ansaita rahaa itselleen. Molemmat ovat asioita, joita kahden lapsen isänä arvostan.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres kiteyttää rahan voiman seuraavasti: Vastuullinen sijoittaminen on kasvanut vaiheeseen, jossa se toimii muutosta kiihdyttävänä voimana. Markkinat jyräävät läpi myös tilanteissa joissa poliittinen tahto ei riitä ja valtioiden voimavarat loppuvat. Rahan ohjaama muutos kohti parempaa tulee olemaan massiivinen.

Lue lisää vastuullisesta sijoittamisesta ja tutustu vastuullisen sijoittamisen tuotteisiin:

op.fi/vastuullinen sijoittaminen

op.fi/keski-suomi etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden muut kirjoitukset OP Mediassa