Kaksi kärpästä yhdellä iskulla – kesätyö ja harrastus samassa paketissa
Tavoitteellisesti urheilevana nuorena kesätöiden, treenaamisen ja lomailun yhdistäminen saattaa tuntua mahdottomalta yhtälöltä. Nuorille on tarjolla usein kesätöitä, joissa töissä ollaan 6 tuntia päivässä ja kaksi viikkoa peräkkäin. Eikä siinä mitään, monelle tuo rytmi sopiikin, mutta urheilijan arkeen kuuluu myös treenit, kisamatkat ja leirit. Kesäduuni OP:n piikkiin ja Suunta Jyväskylä tarjosivat juuri minun tarpeisiini sopivan kesätyön tälle kesälle!
Tänä vuonna aloitin kesätyöt heti ensimmäisenä lomapäivänä. Kassiin oli pakattu neljän päivän leirivarusteet ja suuntana oli Tampere sekä valtakunnallinen Leimaus-leiri. Tehtävänäni oli toimia apuohjaajana Suunta Jyväskylän suunnistajille, jotka olivat leirillä mukana. Vaikka en vielä leirille lähtiessä tiennyt lapsista kuin muutaman, tuli leirin edetessä jokainen heistä tutuksi omalla tavallaan. Pääsin juoksemaan lasten perässä suunnistusharjoituksia, neuvomaan ja opastamaan rastien löytämisessä, sekä seuran Instagram-tilin päivitys oli vastuullani leirin ajan. Lisäksi autoin vaikka ja missä, ja ehdin muutamat hiuksetkin letittää leiridiscoon ja viimeisen aamun viestikilpailuun.
Hektisen leirielämän keskellä sain iltaisin aina muutaman tunnin vapaa-aikaa, jolloin ehti hyvin käymään lenkillä tai moikkaamaan omia kavereita. Leiriläisten treenien jälkeen minulla oli myös mahdollisuus käydä itse suunnistamassa, kun lapset menivät jo edeltä muiden ohjaajien kanssa hotellille. Leirin aikana liikuntaa tuli ainakin riittävästi, koko ajan oltiin menossa ja vapaa-ajallakin pelailtiin ja leikittiin. Kokemus Leimaus-leiristä oli nostalginen, sillä olen nuorempana ollut itse leiriläisenä useamman kerran. Leimaus oli aina kesäloman kohokohta!
Toisena osana kesätyötäni oli kiertää Suunta Jyväskylän ylläpitämiä MOBO-suunnistusratoja ja raportoida, olivatko rastit paikallaan. Työtehtävä oli siitä kiva, että se ei ollut sidonnainen aikaan, vaan pystyin kiertämään ratoja pitkin kesää. Samalla tuli itselle hyvä treeni, kun suunnistuksen lisäksi pyöräili tai juoksi suunnistuspaikalle. MOBO-suunnistus oli itsellenikin uusi tuttavuus, mutta lyhenne siis tulee sanasta mobile orienteering. MOBO-sovelluksen voi ladata ilmaiseksi omalle puhelimelle ja sitten vaan lähteä metsään suunnistamaan. Perinteisen kartan ystäville vinkkaan, että Jyväskylän alueen MOBO-karttoja saa ladattua ja tulostettua myös Suunta Jyväskylän nettisivuilta.
Suunta Jyväskylä oli suunnistusseurana minulle jo entuudestaan tuttu, ja olenkin edustanut sitä vuoden alusta asti. Suunnistusta olen harrastanut jo yli 10 vuotta ja lasten ohjaamisesta oli kertynyt kokemusta aiemmilta kesiltä. Voisi melkein sanoa, että tämä kesätyö ja minä oltiin perfect match.
Jos sinä siellä olet ensi kesänä 15–17 –vuotias nuori, niin voin suositella ilomielin OP-kesäduunia! Ja jos olet urheilija niin voit vinkata omalle seuralle tästä mahdollisuudesta yhdistää työt ja harrastus. Suosittelen kaikille ilomielin myös suunnistusta, oli se sitten vaikka kuntorasteilla tai MOBO-sovelluksen kautta. Keljonkankaan ja Touruvuoren MOBO-radat ovat ainakin hyvässä kunnossa, muista puuttuvia rasteja korjaillaan vielä syksyn mittaan.
Kiitos Suunta Jyväskylä ja OP Keski-Suomi!
Kirjoittaja Selma Mäkäräinen on yksi 120 nuoresta, jotka työllistyivät Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta kesällä 2023.
www.op.fi/keski-suomi/kesaduuni
OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle
OP Keski-Suomen asiantuntijoiden kirjoitukset OP Mediassa
Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanja on aktivoinut yhdistyksiä ja työllistänyt nuoria Keski-Suomen Osuuspankin toimialueella vuodesta 2015 alkaen, jo 9 vuoden ajan. Kampanjassa pankki lahjoittaa yhdistyksille palkkarahat, yhdistykset palkaavat nuoren kesätöihin ja nuoret pääsevät toteuttamaan unelmiaan ja saavat työkokemusta. Nuoret ja yhdistysten edustajat kirjoittavat kokemuksistaan.