Kahden viikon työjakson aikana opinkin rutkasti uutta ja sain hienoja uusia kokemuksia, joiden vertaisia tuskin tulisi vastaan mansikkamaalla tai jäätelöpalloja pyöritellessä. Erityisen hienoa työjaksostani teki sen, että huomasin melko nopeasti sen olevan lähellä sellaista työtä, jota haluaisin myös tulevaisuudessa tehdä ammatikseni: harvoin eteen osuukaan sellaisia kesätöitä, joista työkokemuksen lisäksi mukaansa saisi osviittaa tulevaisuuden suunnitelmiaan varten.

Olin mukana vuonna 1998 perustetun Hankasalmen kotiseutuarkiston järjestelyprojektissa, jonka tarkoituksena on järjestää ja digitoida Hankasalmea ja hankasalmelaisia koskevaa aineistoa sekä siihen kuuluvaa kotiseutumuseon tekstiilikokoelmaa. Pääsin tutustumaan eri ihmisten ja tahojen luovuttamaan aineistoon, joita olivat esimerkiksi valokuvat, asiakirjat, muistiinpanot, päiväkirjat, kirjeet ja lehtileikkeet.

Koko elämäni Hankasalmella asuneena ainestot tulivat lähelle ja koskettivat aivan erityisellä tavalla. Aineistoissa oli paljon tuttuja aihepiirejä, joista minulla oli ainakin jonkinlaista tietämystä jo etukäteen, mikä teki niihin syventymisestä entistä mielenkiintoisempaa. Oli hienoa nähdä, millaisia suoranaisia aarteita arkisto pitikään sisällään, ja niihin tutustuminen tuntui todelliselta etuoikeudelta. Sain aivan uudenlaista kosketuspintaa kunnan historiaan ja muutenkin historiaan itsessään, ja työn aikana minulle vain vahvistui kotiseutuarkiston tärkeys ja merkitys nykyisille ja tuleville sukupolville.

Minut yllätti arkistotyössä etenkin sen monipuolisuus, joka ei vastannut siihen usein liitettävää stereotypiaa, vaan pääsin työjakson aikana hyvinkin erityyppisiin tehtäviin. Tein inventaariota useista eri aineistoista, kuten tunnistamattomasta kirjalahjoituksesta, Hyväristen suvun aineistosta, tekstiileistä, Säkinmäen koulun aineistosta ja kulttuuritoimen sekä Sirkka Matilaisen kuva-aineistoista. Lisäksi työhön kuului aineistojen järjestelyä, lajittelua ja siistimistä. Vastaanotimme myös Hanka ry:n aineistoa ja siirsimme sen kotiseutuarkiston tiloihin. Pidin erityisesti taustoittavan työn tekemisestä, jota tein työjaksoni aikana sekä Hyväristen että Matilaisten suvusta paikallishistoriasta kertovien kirjojen ja erilaisten nettisivujen avulla. Pääsin myös harjoittelemaan valokuvien skannausta ja digitointia, jonka ohessa tunnistin ja inventoin kuvia. Etenkin kuvien tunnistamisessa paikallistuntemuksestani oli myös paljon hyötyä. Mainittakoon, että olin myös Hankasalmen kansallispuvun mallina Hallan tuvalla.

Töiden tekeminen asiantuntevan ihmisen kanssa teki siitä hyvin antoisaa, ja sain vastauksia kaikkiin minua arkistotyössä tai muissa asioissa mietityttäviin kysymyksiin. Työtehtävät myös myötäilivät omia mielenkiinnonkohteitani, mikä teki siitä erityisen innostavaa. Historiasta kiinnostuneelle ihmiselle kotiseutuarkisto tuntui kuin aarreaitalta, joka piti sisällään toinen toistaan hienompia aineistoja, joiden parissa olisi voinut viettää paljon pidemmänkin ajan. Kahden viikon työjakson jälkeen lähden kuitenkin ihania kokemuksia ja runsasta tietämystä rikkaampana sekä arvostaen suuresti arkiston koonneiden ihmisten tekemää työtä. Etenkin nyt digitalisoituneessa maailmassa on tärkeää vaalia kaikkea konkreettista jäämistöä tuleville sukupolville, jotta yhteisön arvokas perintö säilyy vielä pitkälle tulevaisuuteen ja sitä voidaan myöhemminkin hyödyntää.

Kirjoittaja: Oona Lamminniemi
Kirjoittaja Oona Lamminniemi Hankasalmen kansallispuvussa.

Oona työllistyi kesällä 2022 kaksi viikkoa Hankasalmen kotiseutuyhdistyksessä Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta.

#kesäduuniOPnpiikkiin #opkeskisuomi

www.op.fi/keski-suomi/kesaduuni‍‍

OP Keski-Suomen op.fi‍-etusivulle‍

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden kirjoitukset OP Mediassa‍