Kesäiltana, jotka ovat kesäkuussa harvinaisia, mutta sitäkin iloisempia yllätyksiä. Myös osakemarkkinoilla on vielä talviturkki heittämättä, ja markkinaliikkeiden osalta kesä on edennyt lähes huomaamattoman tasaisesti. Ei ole tullut tarvetta vilvoitella.

Viime kesänä osakemarkkinat hyppäsivät jäiseen avantoon juhannusaattona. Brexit -äänestyksen seurauksena Helsingin pörssistä suli yhdessä päivässä lähes 8 prosenttia. Euroopan pörssit olivat pahimmillaan lähes 10 prosentin laskussa. Kuulin vuotta myöhemmin OP Privaten salkunhoitajien ikimuistoisia tarinoita tuosta päivästä. Ja kuten kaikissa hyvissä tarinoissa, myös tässä oli onnellinen loppu. Ehkä tänä vuonna talviturkin voisi heittää vähän vähemmän dramaattisella tavalla.

Mitäs jos kesädippiä ei tulekaan?

Vaikka kesä on vasta alussa, olemme tilastollisesti lähestymässä merkittävää vedenjakajaa. Viimeisen kymmenen vuoden ajan kesäkuu on ollut tuottojen kautta tarkasteltuna kaikkein huonoin sijoituskuukausi. Heinäkuu on ollut paras. Kesän edetessä on siis vaarana, että markkinoiden talviturkki jää päälle ja kesäinen korjausliike, kesädippi, kokonaan tekemättä. Tunnen kymmeniä sijoittajia, jotka ovat valmiita ostamaan heti, kun osakkeet edes hieman halpenevat. Lisääntynyt ostohalukkuus lämmittää tunnelmaa ja tekee pulahduksestakin mielikuvieni mukaisen, harmonisen tapahtuman.

Sijoittaminen ja Suomen kesässä mökkeily ovat mitä suuremmissa määrin asennelajeja. Sijoittaminen tuottaa kuukaudesta toiseen yhtä varmasti kuin aurinko paistaa koko kesälomani ajan. Välillä myrskyää ja erityisesti paikalliset sadekuurot ovat mahdottomia ennustaa. Silti en vaihtaisi vaihtelevaa Suomen kesää mihinkään. Sijoittajat tarvitsevat tuottoja ja lomalaiset auringonpaistetta. Molemmat sisältävät kastumisen riskin.

Sekä loma- että osakekohteena suosittelen tänä kesänä Eurooppaa. Hyvää, tuottoisaa, ikimuistoista ja lämmintä juhannusta!