Varainhoitajan arjessa parasta ja pahinta on se, että olet koko ajan tilanteen tasalla. Työtämme on käydä markkina- eli sotatilannetta – läpi 40 tuntia viikossa. Luoda toivoa, valaista näkymää, pelätä pahinta. Kriisistä ei pääse irti oikeastaan mihinkään aikaan vuorokaudesta. Kuinka ikävä onkaan tammikuuta ja inflaatiomurheita. Elämää, jolloin uutisnotifikaation avaaminen ei pelottanut.

Vaikka kursseista puhuminen tuntuu Ukrainan rinnalla toissijaiselta, sisältyy kurssiliikkeisiin yllättävä totuuden siemen. Markkinat hinnoittelevat todennäköisyyksiä reaaliaikaisesti, toimien samalla maailman suurimpana vedonlyöntitoimistona. Urheilutulosten sijaan veikataan maailmantalouden kohtalonkysymyksiä, panoksena universumin kaikki pelimerkit. Tapahtui Kiovassa mitä hyvänsä, kuvaavat yritysten riskilisät ja globaalit osakeindeksit erittäin tarkasti parasta mahdollista ennustetta tulevaisuudestamme. Osakemarkkinat ovat usein yksi ensimmäisistä merkeistä mahdollisista talousongelmista, sekä varhainen merkki siitä, että valoa tunnelin päässä on näkyvissä.

Kun sota Ukrainassa kuukausi sitten alkoi, pörssien reaktiot olivat rajuja ja osakekurssit syöksyivät. Sota tuli yllätyksenä kaikille. Nyt markkinoiden kova pudotus on vaihtunut lähes yhtä hurjaan nousuun. Koronakriisissä osakemarkkinat ovat olleet paras ennakoiva suhdanneindikaattori. Kurssit kääntyivät nousuun kaikkein synkimmällä hetkellä maalis-huhtikuussa 2020. Olivat optimistisia, kun kaikki muut olivat pessimistisiä.

Tätä kirjoittaessani (keskiviikkona) New Yorkin, Frankfurtin ja Helsingin pörssit ovat korkeammalla tasolla kuin ennen sotaa. Yritysten riskilisät ovat rauhoittuneet. Mitä tästä pitäisi ajatella? Vaikka laskupäiviä eittämättä kevääseen mahtuu, kääntyvät pelimerkit nopeasti rauhan puolelle.

Kovaa aikaa seuraa aina hyvä aika. - Minna Canth 1884

OP Private Keski-Suomen palvelut ja asiantuntijat

OP Keski-Suomen muut kirjoitukset OP Mediassa

OP Keski-Suomi op.fi-etusivulle