Koronapandemian alussa näkymät olivat Ever Givenin kohdannutta hiekkamyrskyäkin sakeammat. Kysynnän odotettiin romahtavan vuosiksi eteenpäin ja globaalit toimijat ja suuryritykset tekivät parhaansa sopeutuakseen muuttuvaan toimintaympäristöön.

Ennusteet kysynnän heikkenemisestä eivät osuneet lankulle. Ensiksi syntyi pulaa elektroniikasta, myöhemmin kesällä polkupyöristä. Tällä hetkellä moni rakennustyömaa seisoo erilaisten komponenttien ja esimerkiksi puun toimitusvaikeuksien vuoksi ja käytännössä jokaisen online-verkkokaupan etusivulle on ilmestynyt teksti: ”kasvaneen kysynnän vuoksi toimitusaikamme ovat pidentyneet”.

Kun puhutaan moderneista toimitusketjuista, yksi nimi nousee ylitse muiden. Japanilainen autovalmistaja Toyota on edelläkävijä niin sanotussa Just In Time -valmistuksessa, jossa osat toimitetaan tehtaille juuri tarpeen mukaan, mikä minimoi tarpeen varastoida. Viimeisen puolen vuosisadan aikana tämä lähestymistapa on inspiroinut globaalia liiketoimintaa. Yritykset ovat virtaviivaistaneet toimitusketjujaan ja erilaisia kulutushyödykkeitä voidaan valmistaa hyvin tehokkaasti varastoinnin kustannuksia leikkaamalla.

Pandemian aiheuttama tarjontashokki ja vuosikymmeniä jatkunut varastojen pienentämistrendi on aiheuttamassa surrealistisen jälkinäytöksen vuosien 2020 ja 2021 korona-saagaan. Kaikkien aikojen kulutuspatouma on purkautumassa ja samanaikaisesti käytännössä kaikista kulutustavaroista on puutetta. Maailman tehokkaimmat tuotantolaitokset ovat kaatuneet kuin dominonappulat, eikä tilanne tule korjaantumaan vielä vuosiin. Kapasiteetista on tullut maailmantalouteen Ever Giveniakin pahempi pullonkaula.

Edellä mainituista syistä sekä koronan aiheuttamasta epävarmuudesta johtuen ei ole ihme, että asiat ovat hieman vinksallaan. Koronavirus on sekoittanut kysynnän ja tarjonnan, mutta ei niiden välistä logiikkaa. Markkinoilla on ollut jo vuosia pulaa sijoituskohteista, joka on saanut kiinteistöjen ja osakkeiden arvot nousemaan. Nyt sama ilmiö toistuu reaalitaloudessa.

Inflaatio tulee olemaan voimallista, jos meillä on pulaa kaikesta.

OP Private Keski-Suomi ja asiantuntijat

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden kirjoitukset OP Mediassa.

OP Keski-Suomen op.fi-etusivulle