Olen työskennellyt rahoitusalalla kymmenen vuotta ja kuullut sanan ”digi” liioittelematta kymmenen tuhatta kertaa. Ja syystä. Milleniaalit, eli vuosien 1980-1997 välillä syntynyt sukupolvi, on tottunut hoitamaan asioita omilla ehdoillaan - helposti ja nopeasti. Mielenkiintoisen mausteen entisestään korkeaan vaatimustasoon tuo uhka vaihtaa pankkia 2-3 kertaa vanhempia todennäköisemmin. Ei ole ihme, että finanssialalla kilpaillaan hurjasti tämän koulutetun, maksukykyisen ja liikkuvan asiakasryhmän suosiosta.

Uusi aika vyöryi Etelä-Koreaan vuosi sitten. Heinäkuussa 2017 perustettu Kakao Bank nousi kahdessa viikossa 19 suurimman korealalaispankin ohi kotitalouksien johtavaksi rahoittajaksi. Alle kuukausi perustamisen jälkeen markkinaosuus Etelä-Korean uusissa kotitalouslainoissa huiteli 25 prosentissa. Nopeus ja helppous näyttävät toimivan Amazonin ohella myös pankkibusineksessa. Yksi esimerkki Kakaon lainatuotteista on 2500 dollarin hätälaina, joka luvataan maksaa asiakkaan tilille minuutissa.

Pidä huivista kiinni

Jos milleniaalit ovat nopeita, astuu tänä vuonna aikuisuuteen sukupolvi, joka ei tiedä mitään ajasta ennen Facebookia. Vuosituhannen vaihteessa tai myöhemmin syntynyt Z-sukupolvi on edeltäjiinsä ver-rattuna täysin poikkeuksellinen. Sain tästä ensivaikutelman Kyproksella vuonna 2014, kun perheemme 14-vuotiaalla oli puhelimesta wifi kadoksissa ja akku loppu. Piti saada yhteys ulkomaailmaan ja ehdotin menemään hotellin tietokoneluokkaan. Sain aikaan pitkän hiljaisuuden ja ystävällisen kysymyksen: mitä minä siellä tekisin?

Z-sukupolvi on ensimmäinen ikäryhmä, jonka kanssa pelkkä digiajattelu ei riitä. Z-polvi on imenyt äidinmaidossa niin paljon ykkösiä ja nollia, ettei vanhemman sukupolven digikäsitteitä enää tarvita. Ajatuksissa ei ole puhelinsovelluksia, appeja tai internetiä. On vain asioita, jotka helpottavat elämää. Verkkopankkia ei kannata kehittää sukupolvelle, jolle älypuhelin on käyttöliittymä todellisuuteen.

Jos milleniaalit aiheuttivat maanjäristyksiä pankkisaleissa, on Z-sukupolvi rahoitusalan dinosauruksille asteroidin kokoinen uhka taivaalla. Niin kauan kuin alalla vallitsee perinteisten palveluiden nopeus- ja vaivattomuuskilpailu, on kyse investoinneista. Kun uusi sukupolvi kehittää pääomien liikuttamiseen parempia ja tuottavampia tapoja, muuttuu pankkitoiminnan luonne pysyvästi. OP haluaa olla edelläkävijä omalla toimialallaan ja järjestelmien kehittämisen ohella panostamme vahvasti osaamisen kehittämiseen. Sen uudistaminen on haaste, joka koskettaa finanssialan lisäksi koko yhteiskuntaa.

op.fi/keski-suomi etusivulle

OP Keski-Suomen asiantuntijoiden kirjoitukset OP Mediassa