Suurimmat otsikot on kerännyt pelikauppa GameStop, jonka kurssi nousi lyhyen ajan sisällä 1600 %. Myös muutamissa muissakin osakkeissa, kuten teknologiayhtiö BlackBerryn ja elokuvateatteriketju ACM:n, nähtiin valtavia nousupiikkejä. Tätä tekstiä kirjoitettaessa suurin hype yhtiöiden kohdalla näyttäisi kuitenkin laantuneen.

Taustalla on ollut verkkosivusto Redditin hurmoshenkinen keskustelukanava WallStreetBets, jonka keskusteluissa hehkutetaan sijoittamaan yksittäisiin osakkeisiin ilman sen suurempaa analyysia ja huolta huomisesta. Osittain kyseessä on ristiretki hedgerahastoja vastaan, jotka ovat ottaneet näkemyksen laskevista kursseista esimerkiksi GameStopin osalta. Taivaisiin ammutut kurssit ovatkin aiheuttaneet kyseisille rahastoille useiden miljardien dollarien tappioita.

Tammikuun lopulla sijoittajajoukon kiinnostuksen kohteeksi valikoitui Nokia, jonka osakkeen kaupankäyntimäärät moninkertaistuivat muutaman päivän aikana Helsingin pörssissä. Samalla osakekurssi kävi päivänsisäisesti kutittelemassa viiden euron tasoa, ollen lähes 50 % viikon takaista korkeammalla. Juhlat jäivät kuitenkin lyhytaikaisiksi ja kurssi palautui seuraavalla viikolla lähes samoille tasoille, josta koko kuvio sai alkunsa.

Nokian kurssinousun aikana käymäni keskustelut sijoittajien kanssa henkivät kuitenkin suomalaisten realistisesta ja maltillisesta suhtautumisesta markkinoiden myllerrykseen. Kiinnostava ilmiö koettiin ennemmin ohimenevänä huumana kuin ikuisen nousun alkuna, johon tulisi kiireellä ehtiä mukaan. Myös tilastojen mukaan kotimaiset yksityissijoittajat olivatkin enemmän myyntilaidalla Nokiassa tammikuun lopulla. Aika näyttää näiden analyysien osuvuuden, mutta ainakin lyhyellä aikavälillä maltti oli jälleen valttia.

On vaikea nähdä, että kyseessä olisi radikaalimpi muutos osakemarkkinoiden toiminnassa. Nähty ilmiö on kuitenkin erinomainen esimerkki sosiaalisen median voimasta silloin, kun sijoittajamassat saadaan liikkeelle yhden asian puolesta. Nyt nähdyillä tapahtumilla ei ole mitään tekemistä perinteisen osakesijoittamisen kanssa, vaan kyseinen toiminta voidaan paremminkin rinnastaa uhkapelaamiseen tai pikavoittojen hakemiseen. On hyvä muistaa, että siinä missä ensimmäisenä mukaan ehtineet ovat voineet tehdä satumaisia voittoja, on osa sijoittajista jäänyt ilman tuolia musiikin loppuessa. Osakkeiden ostamiselle tulisikin aina olla jokin muu syy kuin jo toteutunut valtaisa kurssinousu.