Kesälomaa niin mielelle kuin salkulle
Läpi pimeän talven odotamme kesäloman alkua, jolloin saamme hetkeksi irrottautua arjen rutiineista ja kiireistä. Kesälomalla markkinoiden aktiivinen seuraaminen voi kuitenkin viedä huomion pois lomailun tärkeimmästä tarkoituksesta – rentoutumisesta. Kuinka sijoittajan tulisi siis varautua loman alkuun, jotta lomalle pääsisi huolettomin mielin?
Sijoittamisessa on havaittu pitkällä aikavälillä toistuvia ilmiöitä eli anomalioita, jotka eivät ole selitettävissä rahoitusteorioiden pohjalta. Joidenkin tutkimusten mukaan osakkeet tuottavat parhaiten tammikuussa, toiset tutkimukset taasen ovat löytäneet todisteita siitä, että maanantaisin osakkeet tuottavat huonoiten. Joulupukkirallin mukaan taas joulupukki tuo lahjojen lisäksi mukanaan nousevat osakekurssit vuoden viimeisille kaupankäyntipäiville. Vastaavia ilmiöitä on havaittu monia muitakin ja on hyvä muistaa, että näiden toteutumiseen tulee suhtautua varauksella, sillä vuodet eivät ole veljiä keskenään.
Jos haluamme kuitenkin leikitellä näillä havainnoilla, niin kesälomalaisten kannalta kiinnostavin on niin sanottu toukokuuilmiö. Kyseisen ilmiön mukaan osakkeiden tuotot kesällä ja alkusyksystä jäävät jälkeen loppusyksyn ja talven tuotoista. Kannattaisiko osakkeet siis myydä pois toukokuussa ja palata osakemarkkinoille vasta syksymmällä takaisin? Nopeasti ajateltuna ajatus voi tuntua houkuttelevalta, mutta riskitön ei tämäkään strategia ole. Se, että toukokuuilmiö olisi historiassa aika ajoin toteutunut, ei tarkoita automaattisesti, että näin olisi myös jatkossa. Lisäksi osakemarkkinoiden tuotot jakautuvat vuoden sisällä aina epätasaisesti. Mitäpä jos tällä kertaa markkinoilla puhaltavatkin positiiviset tuulet kesän aikana, ja olet epäonneksesi myynyt osakkeita pois jo keväällä? Myynneistä aiheutuu myös kaupankäyntikuluja ja mahdollisesti veroseuraamuksia, jotka on syytä ottaa huomioon.
Vaikka toukokuuilmiö ja muut vastaavat anomaliat kiinnostavat sijoittajia, niin on hyvä olla rehellinen itselleen. Lyhyen aikavälin markkinaliikkeiden ennustaminen on vaikeaa ja riskialtista. Mikäli satut menettämään osakemarkkinoilla vuoden parhaat nousupäivät, menetät myös tuntuvan osan koko vuoden tuotoista. Sen sijaan, että stressaisit kurssien päivittäisistä vaihteluista, keskity luomaan ja noudattamaan pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmaa. Tällä tavalla voit hyötyä osakemarkkinoiden pitkän aikavälin kasvupotentiaalista pienemmällä stressillä.
Kesäloman tarkoitus onkin rentoutua ja nauttia elämästä, sekä ladata akkuja syksyä varten. Luota siis laatimaasi pitkän aikavälin sijoitussuunnitelmaan ja vältä impulsiivisia päätöksiä. Anna myös sijoitussalkkusi levätä lomasi ajan – pitkällä aikavälillä se palkitsee sinut paremmin.
Harri Kinnunen on pitkän linjan varainhoitaja, jolla asiakas on toiminnan keskiössä. Sijoitusmarkkinoiden ja talouden ilmiöiden seuraaminen oli alun perin harrastus, jonka parista on löytynyt työpaikka jo yli 15 vuoden ajan.