Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikutti asuntomarkkinaan vuosina 2022-2024 merkittävästi. Elinkustannusten nousu heijastui nopeasti kuluttajien ostokäyttäytymiseen ja monet asunnon ostoaikomukset siirrettiin syrjään odottamaan parempia aikoja. Uudistuotannon osalta vuodet olivat dramaattisia. Uusia rakennushankkeita ja aloituspäätöksiä nähtiin erittäin vähän ja uudistuotannon perinteinen asema osana kauppaketjuja järkkyi vakavalla tavalla.

Uudistuotanto on saanut viime vuosina paljon mediatilaa muun talouskeskustelun rinnalla. Rakennusalan konkurssit, taloyhtiölainat ja asuntojen hintataso ovat olleet vahvasti esillä – eikä tämä ole voinut olla herättämättä epävarmuutta uuden asunnon ostoa harkitsevissa. Potentiaalisten asuntorakentajien määrä on paikkakunnalla vähentynyt merkittävästi, asuntosijoittaminen on siirtynyt taas vahvasti käytettyjen asuntojen kauppaan ja uusimpien hankkeiden huoneistovalikoima on suunnattu pääosin asunnon omaksi kodiksi hankkiville.

Uudistuotannon asetelma on palautunut aiempien vuosien perustilaan, jossa hankkeen menestymisen ratkaisevat asiakkaiden tavalliset asumisen perustarpeet, sekä se, että suunniteltu uusi hanke täyttää nämä tarpeet myös sijainnin ja hinnan osalta.

Toimiva asuntomarkkina tarvitsee jatkossakin myös toimivaa uudistuotannon markkinaa. Uusi asunto on usein osa kauppaketjua ja parhaimmillaan ketjun päässä oleva uudistuotannon kauppa aktivoi ja synnyttää 2-4 muuta kauppaa. Uudistuotannolle on edelleen kysyntää, sillä asiakkaiden laatuodotukset ovat viime vuosina muuttuneet. Uusia ja nykyaikaisia asuntoja arvostetaan yhä enemmän.

Asunnon ostopäätöstä tehtäessä arvioidaan yhä tarkemmin myös investoinnin taloudellista turvaa ja pysyvyyttä – tässä vertailussa uusi asunto menestyy hyvin. Uuden asunnon ostaja haluaa ostaa upouuden kodin, jonka yksityiskohtiin hän voi vaikuttaa materiaalivalintojen ja muutostöiden avulla juuri niin paljon kuin haluaa. Nykyaikaiset tekniset ratkaisut ja esteettömyys ovat myös tärkeitä perusteita uuden asunnon valinnassa. Näiden lisäksi taustalla oleva taloyhtiö ja rakennuksen kunto painavat vaakakupissa. Uudessa talossa suuria remontteja ei ole odotettavissa pitkään aikaan.

Käytettyjen ja uusien asuntojen hintojen ero on kasvanut viime vuosina muun muassa vuosittaisten rakennuskustannusten nousun vuoksi. Ajatus kohtuuhintaisten uusien asuntojen rakentamisesta nousee jälleen esiin ja se olisi toteutuessaan hyvä keino laajentaa uusien asuntojen ostajapohjaa erityisesti nuorempiin asiakkaisiin, etenkin kerrostalotuotannossa. Kaavoituksen keventäminen vaikuttaa myös asunnon lopulliseen hintaan. Kaavoittajan ja lupaviranomaisten tulisi tässä suhdannetilanteessa edistää hankkeiden käynnistymistä esimerkiksi tapauskohtaisilla poikkeamispäätöksillä sekä rakennuslupien aikataulujen sujuvoittamisella. Hankkeen markkina- ja rahoitushaaste ei tarvitse enää rakennuslupahaastetta. On tärkeää varmistaa ja vahvistaa Jyväskylän vetovoimaa sekä kilpailukykyä kaupunkien välisessä kilpailussa toimivilla ja kannustavilla prosesseilla.

Jotta rakennushankkeet ylipäätään käynnistyvät, niillä täytyy olla markkinoilla koeteltu riittävä kaupallinen kysyntä. Rakennusliike tekee pankin kanssa lähes aina ns. RS-sopimuksen, joka osaltaan tuo hankkeeseen turvaelementtejä. Taloyhtiölainat eivät ole muodostuneet ongelmaksi Jyvässeudun hankkeissa, kun tiedetään, että suurin osa ostajista maksaa oman lainaosuutensa pois talon valmistumishetkellä ja muutenkin ostettavan asunnon rahoituspohja on osattu huomioida realistisesti.

Uusi asunto innostaa aina ostajaansa. Ja kun uuden kodin ovi aukeaa ensimmäisen kerran, niin arki aukeaa asukkaalleen uudella innostavalla tavalla.