Silmääni sattui lehtijuttu, jossa kerrottiin, että sijoittaminen on kaikkien harrastus. Aivan mahtavaa! Vielä kun olisi jotain, mitä sijoittaa. Kun muutama vuosi sitten kävin pankissa, muistan, kuinka he puhuivat jostakin pitkäaikaissäästämisestä ja leppoisista eläkepäivistä. Just joo! Onhan se kiva varautua johonkin tulevaan, kun arki on pelkkää selviämistä tilipäivästä toiseen.

Paitsi eräällä tuttavallani, joka väittää säästävänsä ja sijoittavansa koko ajan. Enpä tiedä, puhuuko hän totta vai valehteleeko vain ärsyttääkseen minua. Ihmettelen, että miten se on mahdollista. Hänellähän on vain tavallinen päivätyö ja siihen päälle muutama lapsikin. Nopeasti ajateltuna ei vaikuta hyvätuloiselta ihmiseltä, ei ainakaan minua paremmalta.

Tuttavani väitti, että aiemmin hänenkin arki oli pelkkää selviytymistä kuukaudesta toiseen. Kaikki mitä tuli se myös meni. Hän sanoi käyneensä pankissa, jossa hänelle oli myös puhuttu pitkäaikaissäästämisestä ja leppoisista eläkepäivistä. Samalla hänelle oli kerrottu OP Säästölippaasta, joka kuulemma olisi hyvä alku säästämisen ja sijoittamisen tiellä. Kuuntelin huvittuneena hänen tarinaansa, mutta en voinut peitellä uteliaisuuttani. Halusin kuulla lisää tuosta lippaasta, joka tuntui nostavan esiin pienen sijoittajan.

”Kaikki lähtee siitä, että käytät mahdollisimman paljon pankkikorttia – eli kulutat”.

Lause kuulosti erikoiselta. Ostettiinko pankkikortilla nykyään osakkeita vai mistä oli kysymys? Ei sillä kuulemma mitään osakkeita osteta, vaan maksetaan ihan normaaleja ostoksia.

OP Säästölippaan avulla jokaisesta korttiostosta siirtyy ennalta määritelty summa käyttötililtä säästötilille. Säästölippaassa voi myös ottaa käyttöön automaattisen rahastosäästämisen, jolloin ylimääräisiä säästöjä siirtyy Säästölipas-tililtä rahastoon.

Tuttava kehui, että nykyään hänellä on aina puskurirahasto arjen yllättäviä menoja varten. Hiljattain oli mennyt pakastin rikki. Oli välittömästi ostanut uuden, ja vielä käteisellä!

Pieni sijoittajakin hän tuntui olevan. Tai näin ainakin luulen, sillä jotain hän selitti pidemmän ajan paremmasta tuotto-odotuksesta. Parempaa tuottoa hän tavoitteli säännöllisillä sijoituksillaan osakemarkkinoille. Kaikkia säästöjä ei hänen mukaansa kannattanut pitää tuottamattomana puskurirahastossa varsinkaan silloin, jos tavoitteli leppoisia eläkepäiviä.

Minusta oli suorastaan hämmästyttävää, että lipas huolehti tämänkin puolen hänen puolestaan. Sijoituksia tapahtui hänen mukaansa joka viikko. Tähän tuttavani halusi lisätä, että lipas ei hermoillut koskaan markkinatilannetta, vaan pysyi tiukasti sijoitussuunnitelmassaan. Ihailtavan kurinalaista, ajattelin.

Olin saanut tuttavaltani lyhyen oppitunnin oman talouden hallintaan ja taloustilanteeni kohentamiseen. Olin vakuuttunut kuulemastani, mutta halusin vielä pohtia tarinan järkevyyttä ja paikkansa pitävyyttä. Pyysin häntä vielä tiivistämään Säästölippaan olennaiset hyödyt oman talouden hallintaan.

Hän kertoi, että talouspäätöksissään ihmiset maksimoivat lyhyen ajan mielihyvää pitempiaikaisen järkevyyden kustannuksella. Lipas varmistaa pidemmän ajan järkevät päätökset silloinkin, kun oma toiminta ei siihen arjen keskellä pysty.

Esimerkkinä hän kertoi tekevänsä edelleen paljon pieniä heräteostoksia, jotka eivät missään nimessä ole tarpeellisia tai välttämättömiä. Lippaalla oli tervehdyttävä vaikutus hänen talouteensa, koska kuluttaminen lisäsi säästämistä.

Keskustelutuokiomme oli lopussa. Sen aikana olin ymmärtänyt, että oman taloudellisen tilanteen parantaminen kannattaa aloittaa pienin askelin, jolloin muutoskin on todennäköisesti pysyvämpää. Tuttavani huikkasi vielä lähtiessään, että OP Säästölippaan voi jokainen itse aktivoida käyttöön verkossa tai OP-mobiilissa omilla verkkopankkitunnuksillaan. Suositteli sitä lämpimästi myös minulle.