Varsinaisesti hallintoon kuuluvat hallitus ja hallintoneuvosto. Edustajisto päättää tilinpäätöksestä, valitsee hallintoneuvoston jäsenet sekä päättää suurista linjoista, esimerkiksi fuusioista.

Pohjois-Savon Osuuspankki on muodostunut runsaan sadan vuoden kuluessa yli 80 pankin yhdistymisen kautta. Juuret ovat siis syvällä ja laajalla, maantieteellisesti aina luovutetun Karjalan entisissä osuuskassoissa. Aina kun osuuskassa tai osuuspankki on päättänyt fuusiosta, on sen hallitus, hallintoneuvosto ja osuuskuntakokous tai viime vuosina usein edustajisto pohtinut asiaa ja päättänyt fuusiosta. Tämähän on viime vuosilta tuttua meillä Pohjois-Savon Osuuspankissa.

Näiden suurten päätösten ohella valtaosa pankin hallinnon tehtäviä liittyy vuosittaiseen toimintaan. Hallinnon tehtäviin kuuluvat vuosikellon mukaiset rutiinit, joita nykyisin riittää runsaasti ennen kaikkea lisääntyvästä sääntelystä johtuen.

Mikä on pankin tai minkä tahansa organisaation hallituksen tärkein tehtävä? Tätä kysyimme kauppakamarin järjestämässä hallituskoulutuksessa. Monenlaisia vastauksia saimme, yleensä kaikki oikeansuuntaisia.

Oma vastaukseni oli ja on, että hallituksen tärkein tehtävä on pysyä hereillä. Tällä tarkoitan, että hallitus seuraa yhteiskunnan kehitystä ja ennakoi tulevaa niin hyvin kuin se varsinkin näinä epävarmuuden aikoina on mahdollista. Ja kykenee tekemään päätöksiä.

Diplomaatti Jaakko Iloniemi sanoi aikanaan, että vain huonosti informoitu henkilö kykeni ennustamaan Neuvostoliiton hajoamisen. Samaa voi sanoa nykyisestä koronapandemiasta. Maailmaa järisyttäviä tapahtumia tulee. Niihin on sopeuduttava.

Korona on jo muuttanut toimintatapoja pankissa. Asiakkaita ja henkilökuntaa suojellaan tartunnoilta ja sähköisiä palveluja sekä etäneuvotteluja suositaan. Muutokset ovat pysyviä, ja niitä tulee lisää.

Sopeutuminen talouden väistämättömään taantumaan onnistuu sitä paremmin, mitä vahvempi pankin talous on kestämään iskuja. Pankkimme osalta tilanne on hyvä, kiitos edeltävien sukupolvien työn. Tältä pohjalta hallitus työskentelee pankkia johtaessaan sen puolesta, että voimme nyt ja jatkossa edistää asiakkaiden ja alueen taloudellista menestystä.

Matti Niiranen

OP Pohjois-Savon hallituksen puheenjohtaja