Moni Suomen osakemarkkinoille sijoittanut joutui sen sijaan tyytymään vaatimattomampiin tuottoihin. Varsinkin, jos katsotaan kahta suomalaisten sijoittajien suosikkiyhtiötä Nordeaa ja Nokiaa. Nordean osakekurssi oli vuosikymmenen lopulla samalla tasolla kuin kymmenen vuotta sitten ja Nokian osakekurssista oli karissut vuosikymmenen aikana noin 60%. Toki todellisuus ei ole ihan noin heikko, kun huomioidaan osinkotuotot. Mainittakoon myös Suomen osakemarkkinoiden tähti Neste, jonka osakekurssi nousi vuosikymmenen aikana useita satoja prosentteja.

Jo tämä kymmenen vuoden aikajakso muistuttaa jälleen kerran, että sijoittaminen todellakin kannattaa. Mutta se muistuttaa erityisesti myös sijoittamiseen olennaisesti liittyvästä hajauttamisen tärkeydestä. Eli ”ei kaikkia munia samaan koriin!”. Sijoituksia kannattaa hajauttaa. Hajauttamista voi tehdä eri omaisuusluokkiin - osakkeisiin, korkoihin, reaaliomaisuuteen ja raaka-aineisiin, omaisuusluokkien sisällä, maantieteellisesti ja ajallisesti.

Kukaan ei tiedä etukäteen, mikä markkina ja mikä omaisuusluokka tuottaa tänä vuonna parhaiten, mutta hajauttamalla sijoituksiaan pienentää riskiä tinkimättä kuitenkaan tuotto-odotuksestaan. Ei hajauttamista turhaan sanota ”sijoittajan ainoaksi ilmaiseksi lounaaksi”. Tällä haluan muistuttaa sijoittamisen perusperiaatteista, mutta nämä eivät ole sijoitussuosituksia. Jokaisen täytyy omista lähtökohdistaan suunnitella sopiva sijoitussalkku, omaan elämäntilanteeseen ja riskisietokykyyn sopivalla hajautuksella.

Vuoteen 2020 lähdettiin selvästi paremmissa asetelmissa kuin edelliseen vuoteen, mutta miten vuosi päättyy? – se onkin jo astetta hankalampi kysymys. Hyvää tällä hetkellä on se, että Yhdysvallat ja Kiina saivat sovittua 1. vaiheen kauppasopimuksen. Kauppasopimus ei kuitenkaan ole valmis vaan kauppaneuvottelut jatkunevat vielä kuukausia. Samantapaisia neuvotteluja on tiedossa myös laajemmin, kun Britannia erosi EU:sta. Harmaita hiuksia maailman tilanteeseen on tuonut Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin toimet Iranin suunnalla, kun Iranin korkea-arvoinen kenraali teloitettiin. Tämä tuskin jää Iranilta kostamatta. Politiikan saralla on meneillään yhtä sun toista, jotka ovat omiaan vaikuttamaan myös sijoitusmarkkinoihin.

Lisäksi uusimpana huolenaiheena on Kiinasta levinnyt Koronavirus. Tartuntoja on tähän saakka raportoitu jo 40.000 ja menehtyneitä on arviolta yli 900. Mieleen palaa lähes parin kymmenen vuoden takaisin SARS epidemia, joka niin ikään lähti liikkeelle Kiinasta. SARS epidemian puhjettua osakekurssit hermoilivat ja lopulta laskivat noin neljän kuukauden ajan. Suoraan ei voi vetää yks yhteen Koronaviruksen ja SARS epidemian vaikutuksia pörssikursseihin, mutta tuo on ihan hyvä vertailukohta tässä hetkessä. On silti hyvä huomata, että 2003 pörssikurssien liikkeisiin vaikutti muutkin asiat kuin yksistään SARS epidemia.

Epävarmuutta on siis yllin kyllin, mutta niin sitä on sijoitusmarkkinoilla ja maailmantaloudessa oikeastaan aina. En itse ainakaan muista sellaista hetkeä, että sanomalehdet olisivat täynnä vain positiivisia talousuutisia ja kaikkialla menisi hyvin. Uutisotsikoihin nostetaan huolenaiheita, nehän myyvät tyypillisesti paremmin kuin onnelliset uutiset. On hyvä muistaa, että maailmantalous kasvaa yhä ja sen odotetaan kasvavan tänä vuonna reilu 3%. Sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa, eikä yksittäiset uutiset tai edes yksittäisen vuoden asiat vaikuta pitkässä juoksussa kovinkaan paljon. Hyvä on myös pitää mielessä, että kurssilaskut ovat mitä parhaimpia ostonpaikkoja.

Sijoitusvinkit vuoden 2020 alkuun:

  • Hajauta sijoituksesi.
  • Tee oma sijoitussuunnitelma elämäntilanteeseesi ja riskinsietokykyysi sopivaksi.
  • Maailman poliittinen tilanne ja terveysuhat vaikuttavat sijoituskursseihin vain lyhytaikaisesti.
  • Maailmantaloudessa positiivinen vire.
  • Kurssilaskut ovat loistohetkiä ostaa.

Lue lisää sijoittamisesta

Opi sijoittamaan OP:n sijoittajakoulussa

OP:n Private Banking -palvelut

OP Pohjois-Savon kotisivut

Heidi Lösönen, senior varainhoitaja, OP Private Pohjois-Savo