Myös talouden riskit ovat kasvaneet, kuten tiedämme. Useat asiantuntijat ennustavat globaalin talouskasvun supistuvan noin 10% tänä vuonna. Kuitenkin kurssinousu on ollut vahvaa niin osakkeissa kuin riskipitoisissa korkosijoituksissa. Yhdysvalloissa Nasdaqin osakeindeksi on jopa korkeammalla kuin vuodenvaihteessa. Miten tähän tulisi suhtautua?

Kriisien ja epävarmuuden vallitessa ihmisten arvot usein muuttuvat. Aiemmin hövelimmin raha-asioihin suhtautuva saattaa suhtautua säästämiseen uudenlaisella tärkeydellä. Kuukausipalkkaa ja terveyttä ei enää pidetäkään ’itsestäänselvyytenä’ vaan mietitään miten omaa tai perheen taloudellista selviytymistä voisi edes jotenkin turvata tai varmistaa.

Nyt on suomalaisilla tuhannen taalan paikka herätä! Takuusäätiön tekemän tutkimuksen mukaan yli 40%:lla suomalaisista ei ole edes 2-3 kuukauden nettopalkan kokoista vararahastoa eli he eivät ole varautuneet yllätyksiin käytännössä lainkaan.

Vanhanaikaisin tapa on kirjata tulot ja menot paperille, edistyneemmät hyödyntävät exceliä, mutta helpoiten se onnistuu OP-mobiilissa ’Talouden tasapainoa’ hyödyntämällä. Sovellus näyttää reaaliajassa, mihin rahat kuluvat. Jos ei ole tietoinen omista rahavirroistaan - olisi ihme, jos säästöön kertyisi rahaa. Säästämiseen tarvitaan suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Mutta ei sen silti tarvitse olla kituuttamista.

Vakuutukset pahan päivän varalle ja säästöt hyvän päivän varalle

Lainaturvat auttavat, jos eteen tulee työttömyyttä tai työkyvyttömyyttä. Korkosuojien avulla lainan takaisinmaksamiseen ei tule yllättäviä korotuksia. Vahinkovakuutuksien avulla elämä on kevyempää jopa tapaturmien tai sairauksien äärellä, kun tietää talouden kivijalan olevan kunnossa. Henkivakuutus ei auta vakuutuksen ottajaa, mutta saattaa olla ensiarvoisen tärkeää läheisten selviytymisessä. Säästöt ovat parhaimmillaan unelmien mahdollistaja, mutta ne saattavat olla poikkeuksellisina aikoina myös arjen pelastusrengas.

On hyvä myös ajatella hieman isommassa kuvassa taloutta. Suomen valtio velkaantuu hurjaa vauhtia, kun 2020 vuoden aikana otetaan uutta lainaa parikymmentä miljardia euroa. Jonain päivänä tuokin laina on maksettava takaisin. Epäilemättä se hoituu muun muassa ankarammalla verotuksella, eli tulevaisuudessa käteen jäävä palkka saattaa olla nykyistä pienempi. Joten säästämistä ei kannata jättää tulevaisuuden varaan.

Joillekin koronakevät saattoi kerryttää säästöjä, kun useat vapaa-ajan huvit on olleet estettyinä ja ostoksia on tehty harvemmin ja suunnitelmallisemmin. Säästyneet eurot kannattaa hyödyntää omaan vararahastoon.

Samaan hengenvetoon tekee mieli muistuttaa, että lopulta kuitenkin kulutus on se, jolla maamme yritykset nousevat kurimuksesta takaisin jaloilleen ja työpaikkoja pelastetaan – niinpä jokaisen täytyy suhteuttaa kulutus ja säästäminen omaan tilanteeseen sopivaksi.

Maailmantalous jatkaa kehittymistä, kuten kaikkien aikaisempienkin kriisien jälkeen ja näin kärsivälliset, suunnitelmalliset ja vastuullisesti kuluttavat säästäjät ja sijoittajat voittavat jälleen!

Lue lisää blogin teemoista:

Oma talous – enemmän samalla rahalla

Talouden tasapaino OP-mobiilissa

Säästöt ja sijoitukset

OP Pohjois-Savon verkkosivut

Heidi Lösönen, senior varainhoitaja, OP Private Pohjois-Savo