Mökkikauppa on käynyt poikkeuksellisen hyvin: Koronakevättä 2020 seurasi vilkas mökkikauppakesä. Kauppoja on tehty erityisesti edullisen segmentin (40.000 – 80.000 €) hintaluokan kohteista ja useamman halukkaan pyrkiessä ostamaan yksittäistä myynnissä olevaa kohdetta. Tämän tyyppinen positiivinen kehitys on ollut enemmän kuin tervetullutta kevään asuntokaupan haasteiden jälkeen.

Mökkejä Suomesta löytyy: Koko Suomen mittakaavassa eri vesistöjen rannoilta löytyy satoja tuhansia erilaisia vapaa-aikaa palvelevia mökkejä. Kanta on sekä iällisesti, varustuksellisesti että sijainnillisesti hyvin heterogeeninen. Kovin kysyntä on kohdistunut kohtuullisen matkan päässä palveluista oleville riittävällä varustuksella oleviin mökkeihin, joiden hinta on ollut kohdallaan. Mökkejä ovat katsoneet sekä pitkällä aikavälillä ostohousut jalassa liikkuneet että koronarajoitusten vuoksi katseensa kotimaassa matkailuun (ja työskentelyyn) kääntäneet. Ostajakandidaateilla on ollut ostoaikeissaan järki mukana, sillä mökeistä ei ole oltu valmiita maksamaan mitä tahansa.

Keskeiset ajatukset mökkiä etsittäessä: Edelleen ostajien kiinnostus on kohdistunut kohteisiin, jotka sijaitsevat vesistöjen rannalla; joihin menee tie perille; joissa on sähköt ja sauna sekä enenevästi myös kohtuulliset datayhteydet. Myös kuivan maan mökeistä on kuluvana mökkikautena ollut kysyntää, eivätkä saarimökitkään ole olleet aivan entiseen malliin vieroksuttuja.

Sukupolvikokemus: Meneillään oleva kesä on ollut hyvää aikaa toteuttaa ”sukupolvenvaihdosta” mökkikannassa. Siis siirtää mökinhoitovastuuta ja vapaa-ajanviettoympäristöä hiukan ikääntyneimmiltä nuoremmalle omistajataholle. Se väite, etteivät nuoremmat sukupolvet olisi kiinnostuneita mökkeilystä, on osoittautunut vääräksi kuluneen kesän aikana.

Myös uusia mökkejä rakennetaan: Vanhan mökkikannan ohella on tämän vuoden sulan maan aikana moni ryhtynyt tuumasta toimeen ja rakentanut kokonaan uuden mökin. Tämä ilmiö tuo tulevaisuuden mökkimarkkinaan piristystä rakennuskannan uudistumisella ja samalla yleensä myös varustetason parannuksella.

Mökkeilyssä on monta puolta: Joku haluaa puuhastella kaikkea muussa elämässä ”mahdotonta” mökillä – toinen taasen vain olla. Mökkeily täyttää monenlaista tarvetta ja antaa elämälle monenlaista sisältöä. Omalla maalla saa melko vapaasti toteuttaa itseään.

On aika mökkeillä: Henkilökohtaisesti mökki on minulle puuhapaikka, jossa voin tehdä monia sellaisia asioita, joita ei voi tehdä asemakaava-alueella sijaitsevalla normitontilla. Voin vain kuvitella kaupungissa sijaitsevan vakituisen kotimme naapureiden ilmeen, jos käynnistäisin pihalla moottorisahan taikka mönkijän taikka kutsuisin yli 10-lapsisen perheeni lastenlapsineen viettämään kesäistä päivää kotini pihamaalle.

Taidanpa tästä lähteä puolen tunnin ajomatkalle kohti mökkiä, hiukan ulkoiluttaa ruohonleikkuria, lämmittää siinä ohessa tuppeen sahatulla laudalla vuoratun rantasaunan puukiukaan ja sitten sukeltaa järveen. Elämä on – ihmisen parasta aikaa!

Lue lisää OP Koti Pohjois-Savon palveluista ja tutustu pohjoissavolaiseen mökkitarjontaan

OP Pohjois-Savon verkkosivut

toimitusjohtaja Pekka Linna, varatuomari, LKV, OP Koti Pohjois-Savo LKV Oy