Varainhoitoasiakkaitani yhdistää usein kolme seikkaa; he ovat vaurastuneet useimmiten hyvissä ajoin, he elävät taloudellisesti hyvin vapaata elämää ja hyödyntävät säästöjensä tarjoamia mahdollisuuksia.  Voisi sanoa, että he ovat varsin tyytyväisiä ihmisiä. Taloudellisia murheita ei ole ja on mahdollisuus elää omien toiveiden mukaan. Työtä ja aherrusta tai surua ja vastoinkäymisiä löytyy silti lähes jokaisen taustalta -  varallisuus ei autuaaksi tee! Siinäpä sitä miettimistä meille kaikille, myös varainhoitajalle.

Lokakuun alussa tapasin asiakkaan, joka poikkesi massasta, yllätti ja veti sanattomaksi. Hän on parikymppinen sijoittamisen taipaleen alussa oleva nuori nainen, joka on kerrassaan ihailtavan valveutunut ja vastuullinen nuori.

Nainen sanoi, että tilille säästetyt rahat tekevät oikein pahaa, kun hän tiedostaa rahan arvon vain heikkenevän pankkitilillä. Puhuimme inflaation merkityksestä myös tuottotavoitetta silmällä pitäen. Tuottotavoitteenhan pitäisi olla jokaisella säästäjällä vähintään inflaation tasolla, jotta rahan arvo edes säilyisi. Puhumattakaan siitä, jos tavoittelee oikeasti varallisuuden kasvattamista. Inflaatio on nostanut päätään pitkästä aikaa, kun se on kohonnut tänä vuonna ja on parhaillaan Euroopassa yli 3% ja Yhdysvalloissa jopa yli 5%.

Inflaatiosta siirryimme keskustelussa sijoitusaikaan. Oli upeaa kuulla, kun nuori pohdiskeli, että minullahan ei ole elämässä mihinkään kiire. Hänellä ei ole säästettyihin varoihin tunnesidettä. Sen vuoksi hän oli valmis sijoittamaan suuren osan tilille säästetyistä varoista riskillisiin osakesijoituksiin. Tavoitteena hänellä oli saada kunnon tuottoa. Hän kertoi, että hänen mielestään nyt on juuri paras aika aloittaa sijoittaminen, koska hänen ei vielä tarvitse huolehtia ja elättää ketään muita itsensä lisäksi. Hän oli jo pohtinut, kuinka perheenlisäys voisi olla edessä joskus kymmenen vuoden kuluttua. Ennen sitä täytyy olla säästöjä turvana. Muuten säästämisen aloittaminen olisi auttamatta liian myöhäistä.

Nainen pohti, että olisi pitänyt aloittaa sijoittaminen jo aiemmin. Hän oli vaan lykännyt asian hoitamista. Viisaasti hän totesi, ettei viitsi itseään sättiä hitaudesta ja arveli, että parempi aloittaa nyt, omasta mielestään vähän myöhään, kuin ei milloinkaan.

Olin useamman kerran aivan ällikällä lyöty hänen kommenteistaan. Näistähän olemme puhuneet vuosien ajan kaikille asiakkaille. Valitettavasti moni nuori arvelee, ettei säästäminen ole vielä mahdollista; vähän myöhemmin on vielä liian matala palkka, sitten odotetaan parempaa palkkaa ja näin aloituspäätöstä lykätään jatkuvasti eteenpäin. Lopulta voi käydä niin, että on oikeasti ”liian myöhäistä” tai ainakin kuukausittain säästettävän summan on oltava huomattavan suuri. Aiemmin, nuorempana pienellä säästösummalla olisi päässyt samaan lopputulokseen.

Tapaamisen lopuksi keskustelimme vielä vastuullisuudesta. Johon hän totesi, että hän haluaa tehdä maapalloamme hyödyttäviä päätöksiä päivittäin arjessaan ja haluaa ottaa vastuullisuusnäkökulmat ehdottomasti huomioon myös sijoituspäätöksissään.

Kehuin nuoren ajatuksia useampaan otteeseen. Kysyin mistä hän oli saanut idean säästämiseen ja sijoittamiseen. Ensimmäisen kerran hän oli kuullut aiheesta lukion yhteiskuntaopin tunnilla ja se oli jäänyt lähtemättömästi hänen mieleensä ja palannut aina uudestaan ja uudestaan ajatuksiin. Hänellä on myös ollut mahdollisuus seurata isänsä kanssa isän sijoitusten kehittymistä ja se on vakuuttanut nuoren sijoittamisen puolelle. Myös poikaystävän pieni salkku ja sen upeat kasvulukemat ovat tehneet oman säväyksen.

Sijoittaminen oli tullut hänelle itselleen ajankohtaiseksi kesätyötienestien myötä. Ja nyt tärkein päätös oli tehty, aloittaminen hoidettu ja sijoitussuunnitelma laadittu. Nuoren omien sanojen mukaan, nyt voi nukkua yöt paremmin, kun tietää, että säästöt ovat töissä ja raha kiertää taloudessa. Sijoitusten heilunta ei huoleta, ja tuntuisi vastuuttomalta makuutta varoja vain tilillä. Parempi antaa rahan tehdä oma työnsä.

Tähän ei minulla ole mitään lisättävää!

Kaikki säästämisestä ja sijoittamisesta - mitä haluat tietää?

Siirry OP Pohjois-Savon verkkosivuille

Lue muita pohjoissavolaisia juttuja OP Mediasta