Osakemarkkinoilla on ollut varsin rauhallista kesän ja alkusyksyn aikana. Lokakuun lopussa osakekurssit kuitenkin laskivat, ja erityisen voimakkaasti ne laskivat Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla. Silloin Joe Bidenin voitto alkoi näyttää varmalta. Osakemarkkinoilla hinnoiteltiin kiristyvää sääntelyä ja yritysveron nousua, joita Biden ajoi jo kampanjavaiheessa. Korkomarkkinoilla taas hinnoiteltiin Bidenin tavoittelemaa laajaa talouden elvytyspakettia kotitalouksille ja julkiselle sektorille. Tämä nosti kasvaneiden inflaatio-odotusten myötä korkoja, kun paketin arveltiin lisäävän kulutusta.

Vaalipäivänä reaktio oli kuitenkin lähes päinvastainen. Osakkeet nousivat ja korot laskivat. Heti vaalien jälkeen lisää nostetta toi lääkeyhtiö Pfizerin ja BioNTechin positiivinen uutinen koronarokotteen kehittämisen edistymisestä. Tämä loi uskoa siihen, että tulevaisuudessa häämöttää paluu normaalimpaan elämään. Hetkessä pandemian tilanne ei kuitenkaan muutu vaan rokotteiden kehitystyö jatkuu niin Pfizerilla kuin muillakin lääkeyhtiöillä.

Jos tarkastellaan yksittäisiä markkina-alueita, niin Kiina näyttää selvinneen koronan toisesta aallosta lähes kuivin jaloin ja siellä talous kasvaa. Kauppasuhteiden kautta myös Kiinan lähialueet ovat hyötyneet Kiinan hyvästä vireestä. Mahdollisesti Kiinan myötävaikutuksella myös Saksan teollisuuden luvuissa on nähty piristymisen merkkejä viime viikkoina, joka on erinomainen uutinen Suomenkin markkinaa ajatellen. Pieni vientivetoinen Suomenmaa ei yksin pärjää. Euroopan osakeindeksi on silti kaikkiaan matalammalla kuin pandemian alkaessa. Tilanne on sikäli huolestuttava, kun koronan toinen aalto kurittaa aluetta voimakkaasti eikä Yhdysvaltojen tapaan uusia massiivisia elvytyspaketteja ole mahdollista suunnitella. Lisäksi vahvistunut euro lyö Euroopalle kapuloita rattaisiin, kun eurooppalaisten tuotteiden hinnat ovat nousseet vahvan euron myötä.

Japanissa tilanne on Europan tapaan heikko, eikä talous kasva edelleenkään. Siellä kuitenkin koronakriisi on varsin hyvin hallinnassa ja se on heijastellut positiivisesti Japanin osakemarkkinoille. Yhdysvalloissa koronatilanne on huolestuttava, mutta osakekurssit rallattelevat ylöspäin, erityisesti teknologia yhtiöiden vetämänä. On jopa väläytelty, että teknologiaosakkeita on alettu pitää niin sanottuna turvasatamana, kun ne ovat pitäneet pintansa niin hyvin viimeisen kymmenen vuoden aikana, kuten tänäkin hyvin poikkeuksellisena vuotena. Tällä logiikalla ajateltuna teknologia osakkeiden nousu ei välttämättä tarkoittaisi riskinottohalukkuuden kasvua vaan päinvastoin.

Mitä Yhdysvaltojen vaalien tuloksesta voi päätellä?

Kaiken kaikkiaan Joe Bidenin valinta Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi on positiivinen uutinen, koska globaalit markkinat ja yhdysvaltalaiset pörssiyhtiöt olivat Trumpia vastaan. Trumpilla oli silti huomattavan suuri kannattajajoukko tappiosta huolimatta ja sen vuoksi kansa on hyvin kahtia jakautunut. Samoin kongressi eli Yhdysvaltojen lainsäädäntöelin saattaa olla jatkossa hyvin kahtia jakautunut republikaanien ja demokraattien välillä. Tästä johtuen muun muassa neljän biljoonan dollarin elvytyspaketti tulee todennäköisesti jäämään suunniteltua pienemmäksi. Bidenin voiton myötä sääntelyn odotetaan lisääntyvän, joka kohdistuu etenkin teknologia yhtiöihin. Myös ilmastoasiat nousevat tärkeämpään rooliin. Trump ennätti oman kautensa aikana tehdä toimia silläkin saralla, kun irtisanoutui tärkeistä ilmastosopimuksista.

Bidenin uskotaan panostavan Trumpia enemmän talouskasvuun, ei niinkään tuloskasvuun. Trumpilla oli tapana mitata itseään pörssikurssien kautta ja hän teki paljon pörssiyhtiöitä hyödyttäviä päätöksiä. Vaikuttamalla talouskasvuun saadaan todennäköisesti pitkällä tähtäyksellä luotua vakaampia oloja ja lopulta se heijastelee positiivisesti myös pörssiyhtiöihin. Bidenin ennakoidaan tekevän herkemmin rajoitustoimia koronakriisin hoidossa, joka saattaa silti lyhyellä aikavälillä heikentää talouskasvun näkymiä. Suhteet Yhdysvaltojen ulkopuolelle tulevat mitä ilmeisimmin paranemaan. Esimerkiksi Euroopan autoteollisuudelle ei odoteta asetettavan tulleja ja välit Kiinaa kohtaan tulevat paranemaan. Silti Yhdysvaltojen ja Kiinan välinen kauppasodan uhka ei varmaan katoa mihinkään. Tulevaisuudessa Yhdysvaltojen uuden presidentin toimet tulevat varmasti olemaan helpommin ennustettavampia ja se tekee hyvää sijoitusmarkkinoille.

Osakemarkkinat kiinnostavat sijoittajia jatkossakin, sillä korkopuolelta ei tuottoja ole odotettavissa. Keskuspankit pitävät rahapolitiikan ultrakevyenä eikä lyhyiden korkojen nousua ole lähitulevaisuudessa luvassa. Koronarokotteen kehitystyö etenee hyvin ja lopulta rokote tulee olemaan käänteentekevä hetki. Näillä ajatuksilla kohti paranevia aikoja.

Tutustu muihin pohjoissavolaisiin juttuihin OP Mediassa

Tutustu OP Private Pohjois-Savon palveluihin ja asiantuntijoihin

Siirry OP Pohjois-Savon verkkosivuille