Vuosi 2020 alkoi positiivisessa vireessä, kun talouskasvu oli vahvistunut edellisestä vuodesta. Myös Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvottelut olivat edenneet melko hyvin. Helmikuun puolen välin kieppeillä tilanne kuitenkin muuttui hyvin nopeasti. Harmittomalta kuulostanut paikallinen virus levisi Kiinasta räjähdyksen omaisesti ympäri maailmaa. Talouskasvu laski hurjaa vauhtia, mutta lähes yhtä nopealla vauhdilla käynnistettiin kaikkien aikojen elvytystoimet. Ilman näitä nopeita ja järeitä toimia olisi maailmalla nyt koronakriisin lisäksi paljon muitakin kriisejä.

Elvytystoimet alkoivat purra kesään mennessä ja talouskasvu alkoi jälleen piristyä, kunnes viruksen toinen aalto ja uudet mutaatiot lähtivät leviämään. Toinen aalto ei tullut yllätyksenä ja siihen osattiin jo suhtautua uudella tavalla. Valoa tunnelin päähän loi kuitenkin vasta koronarokote, joka vuoden lopulla saatiin markkinoille. Paluu normaaliin häämöttäisi tulevaisuudessa.

Paluuta entiseen silti tuskin on. Koronavirus tarjosi nopean digiloikan ja kysyntää uusille tuotteille. Joukossa oli luonnollisesti myös koronasta kärsiviä yhtiöitä, etenkin matkailu- ja ravitsemusalalla. Kokonaisuutena maailman osakemarkkinat tarjosivat tuottoa, +7%. Yhdysvalloissa rikottiin kaikkien aikojen ennätykset niin yleisindeksi S&P 500 (+16,3%) osalta kuin teknologiayhtiöitä käsittävän Nasdaqin (+43,6%) osalta. Sen sijaan Euroopassa kasvu jäi hieman miinuksen puolelle (-3,7%). Kehittyvillä markkinoilla vuosi oli kokonaisuudessaan hyvä Kiinan ollessa vahvana veturina. Pahimmat kolhut saivat Venäjä ja Latinalainen Amerikka.

Osakkeiden lisäksi myös korkosijoitukset tarjosivat tuottoja. Korkomarkkinoilla elvytysten seurauksena kysyntää oli valtioiden ja yritysten liikkeeseen laskemille joukkovelkakirjalainoille ja tämän vahvan kysynnän myötä korkotaso laski tarjoten näin tuottoja korkosijoituksille.

Raaka-aineista turvasatamana tunnettu kulta oli ehdoton ykkönen noustessaan, +24%. Myös virtuaalivaluuttojen kysyntä kasvoi ja vielä viime vuonna Bitcoinista sai huikeita tuottoja, +304%. Tämän vuoden puolella kyseisen valuutan arvo on kuitenkin ennättänyt jo notkahdella voimakkaasti. Yksittäisistä yhtiöistä sähköautoja valmistava Tesla teki ylivoimaisesti parhaimman nousun, + 743%.

Jälkeen päin katsottuna huikeita lukuja 2020 vuodelta. Jälleen kerran hyvin pärjäsivät ne sijoittajat, jotka pitivät pään kylmänä koronarallissa ja olivat uskollisia sijoitussuunnitelmalleen. Parhaiten pärjäsivät he, jotka onnistuivat tekemään aallon pohjalla lisäsijoituksia. Jälkeen päin on helppo katsoa päivän tarkkuudella ’paras’ hetki sijoittaa. Kurssien myllerryksessä se ei tunnu niin helpolta, koska eihän siinä hetkessä voi tietää, mihin ja millä vauhdilla kurssit seuraavaksi liikkuvat. Epävarmuuden aikana ei kannata jäädä odottaa parempia aikoja vaan on hyvä sijoittaa aikahajautuksella, muutamassa erässä.

Alkaneelle vuodelle odotetaan kasvupyrähdystä. Koronarokotteen myötä aletaan saada laumasuojaa ja palvelualan yritykset pääsevät taas toimimaan normaalimpaan tapaan. Tällä hetkellä markkinoille annetaan vielä tekohengitystä keskuspankkien elvytyksillä, mutta ennen pitkää talouskasvu nytkähtää vauhtiin omalla painollaan. Useilla kuluttajilla kytee epäilemättä patoutunutta kysyntää, joka saattaa ryöpsähtää piikin omaisesti rajoitteiden vähentyessä. Sen jälkeen kysyntä todennäköisesti palaa maltillisemmalle uralle.

Toivottavasti olet ollut mukana sijoitusmarkkinoilla koko viime vuoden. Mikäli kuitenkin jäit odottamaan parempaa hetkeä lähteä mukaan tai tehdä lisäsijoitusta, niin älä ainakaan nyt jää aikailemaan vaan aloita tänään.  

Vinkkini kuluvalle sijoitusvuodelle:

  • Sijoita säästösi. 
  • Hajauta sijoituksesi.
  • Älä jää odottamaan ’parempia aikoja’, jos aiot vaurastua.
  • Osuuspankin omistaja-asiakkaat saavat etuja sijoittamisen palveluista – muista hyödyntää etusi.

Lue lisää: 

Vaurastu kanssamme

OP Private Pohjois-Savo

Säästöt ja sijoitukset op.fissä

Mielenkiintoinen Q4/2020 tuloskausi – tutustu päivittyvään seurantaan

Tilaa OP:n Sijoitusnäkymät -uutiskirje

Siirry OP Pohjois-Savon verkkosivuille

Lue muita pohjoissavolaisia juttuja OP-Mediasta