Maailmalla tapahtuu – epävarmuustekijöitä ja taloudellista kasvua
Vuosi 2021 jää historiaan erityisen vahvana ja jälleen varsin vaiherikkaana osakesijoittajan vuotena sen ollessa erinomaisen tuottoisa kaikkien pääindeksien osalta. Vuoteen 2022 on kuitenkin lähdetty hieman epävarmemmissa tunnelmissa, kun koronan omikron-muunnos näyttää ajavan ennennäkemättömällä vauhdilla kaikkien yli.
Osakekursseihin koronahuolet eivät vielä vuoden ensimmäisellä viikolla painaneet, mutta sittemmin on ollut korjausliikkeitä havaittavissa etenkin Yhdysvaltojen markkinoilla. Korkojen nousu on aiheuttanut hallaa etenkin kasvu- ja teknologiaosakkeille. Myös muita huolia riittää; inflaation kiihtyminen, komponenttipula, työvoiman saatavuus, logistiikka vaikeudet, Kiinan kiinteistösektori sekä geopolitiikka. Koronaan sairastuneiden määrällä on luonnollisesti vaikutusta lähitulevaisuuden talouskasvuun, kun sairaaloiden kapasiteetti on rajallinen ja hetkellisesti tullaan varmasti kohtaamaan työvoimapulaa karanteenien vuoksi vielä nykyistä enemmän.
Globaalin talouden odotetaan kaikista epävarmuustekijöistä huolimatta kasvavan tänä vuonna 4,5 %, joka tarkoittaa varsin hyvää kasvua. Mutta miltä ennusteet näyttävät talousalueittain?
Kiinassa kiinteistösektorin huolet jatkuvat
Kasvun veturina ei tällä kertaa ole kehittyvät taloudet, koska Kiinassa painitaan kiinteistösektorin talousongelmien kanssa ja pyritään vähentämään velkaantuneisuutta. Aiemmin kiinteistösektorin osuus Kiinan talouskasvusta oli noin kolmannes, mutta nyt talous ei enää voi tukeutua sen varaan. Kiinteistösektorilla ei tehdä investointeja entiseen tapaan ja nykyistenkin lainojen lyhennysten kanssa on hankaluuksia.
Lisäksi talouskasvun rattaisiin kapuloita tuo Kiinan koronan vastaiset toimet. Kiinassa koronan osalta käynnissä ovat yhä massiiviset rajoitustoimet, mikäli yhtään tartuntaa havaitaan. Kiinan normaalia vaisumpi talouskasvu heijastuu myös Eurooppaan meidän Kiina-riippuvaisuuden / kauppasuhteiden vuoksi. Haasteista huolimatta Kiinan talouskasvuksi on ennustettu noin 5 % 2022 vuodelle.
Yhdysvalloissa täystyöllisyys ja osakkeissa korjausliike
Yhdysvaltojen työmarkkinoilla on parhaillaan käytännössä täystyöllisyys, kun työttömyys laski 3,9 %:in. Inflaatio sen sijaan on ihan omalla urallaan, sen ollessa vajaa 7 %. Palkkainflaatiokin on jo melkein 5 %, joka on selvästi korkeammalla kuin ennen pandemiaa. Edellisen kerran inflaatio on kolkutellut vastaavia lukemia 30 vuotta sitten. Inflaatiotahan on perinteisesti hillitty korkoja nostamalla ja se siintääkin jo Yhdysvaltojen keskuspankki FEDillä suunnitelmissa. Ensimmäistä koron nostoa on uumoiltu jo maaliskuulle. Koron nostoja on kaikkiaan odotettavissa jopa neljä tai viisi kertaa tämän vuoden aikana ja kolme kertaa myös vuoden 2024 aikana.
Tyypillisesti korkojen nosto on vaikuttanut osakemarkkinoita heikentävästi. Mutta nyt lähdetään niin matalalta tasolta liikkeelle, että uusi korkotaso ei käytännössä tuo vielä tuottohakuiselle sijoittajalle vaihtoehtoja osakesijoitusten rinnalle. Koron nostojenkin jälkeen rahapolitiikkaa voidaan pitää yhä elvyttävänä, koska korkotaso tulee nostojen jälkeen olemaan alle neutraali korkona pidetyn 2,5%:n. Yhdysvalloissa pitkä korko on jo reagoinut rahapolitiikan kiristämisen suunnitelmien myötä ja on tällä viikolla osaltaan vavisuttanut osakemarkkinoita ja korjausliike tuntuu jatkuvan. Silti on hyvä muistaa, että korkojen nosto on vahva viesti siitä, että talous kasvaa ja vahvistuu. Ekonomistit odottavat talouden kasvavan kuluvan vuoden aikana noin 4 %.
Mutta mitä tekee Euroopan keskuspankki EKP?
Näyttää siltä, että Euroopassa ei olla seuraamassa Yhdysvaltojen jalanjälkiä vaan jatketaan elvyttävällä uralla eikä olla nostamassa korkoja ainakaan lähitulevaisuudessa. Näin inflaatio jatkaa kiihtymistään ja syö kuluttajien ostovoimaa. Kun rahaa jää välttämättömien menojen jälkeen entistä vähemmän, muu kulutus ja investoinnit supistuvat.
Euroopassa Yhdysvaltojen kaltaiset reippaat päätökset eivät ole niin helppoja toteuttaa, kun talousalueemme koostuu niin erilaisista valtioista. Eteläisen Euroopan mailla on jo ennestään heikko kyky hoitaa lainojaan. Puhumattakaan siitä, jos lainojen korkotaso vielä nousisi. Tulee väistämättä mieleen liittovaltiomainen meininki. Tilanne ei kuulostaa perinteiseltä markkinataloudelta ja herää huoli tulevaisuuden tuottavuustasoista, jos heikkoja valtioita tai yrityksiä suojellaan liian paljon. Oli miten oli, niin toistaiseksi Euroopan talous kasvaa ostopäällikköindeksien perusteella ihan mukavasti ja talouskasvun odotetaan tänä vuonna kasvavan samaa luokkaa Yhdysvaltojen talouden kanssa.
Toivon pilkahduksia epävarmuudessakin
Geopolitiikassa katseet ovat kääntyneet useampaan suuntaan, kun kiistakapuloita heiluttavat maailman suurimmat taloudet vuorollaan. Erimielisyyksiä on muun muassa Kiinan Taiwan vaatimusten osalta. Yhdysvallat eivät hyväksy Kiinalta Taiwanin haltuunottoa ja Kiina taas mieltää Taiwanin osaksi Kiinaa. Yhtenä seurattavana ovat naapurimaamme toimet Ukrainan rajalla, jossa Yhdysvaltojen ja Venäjän näkemykset ovat aivan liian kaukana toisistaan. Myös Lähi-idän ydinaseen kehityssuunnitelmat hiertää valtasuhteita, kun Yhdysvallat ei hyväksy Iranin ydinaseohjelmaa. Iran taas olisi valmis löysäämään vain, mikäli Yhdysvallat luopuisivat pakotteista saman tien. Euroopassa geopolitiikka on omiaan lisäämään energiakriisiä, joka heijastuu myös valitettavasti kuluttajien luottamukseen.
Lukuisista epävarmuustekijöistä huolimatta, ei ole syytä vain huolilla synkistelyyn, sillä kotitalouksille on kertynyt pandemian aikana säästöjä, jotka purkautuvat myöhemmin patoutuneen kulutuksen muodossa. Lisäksi koronalääke on tulossa helpottamaan elämää, matkailu- ja ravitsemusalalla on vielä huomattavan paljon kasvun varaa ja tulevaisuudessa on myös vihreään siirtymään liittyvä pitkäaikainen investointiaalto odotettavissa.
Kurssit voivat heilua kevään aikana normaalia enemmän, mutta edelleen pitkässä juoksussa osakesijoittaminen kannattaa. Jos ei jaksa käyttää aikaa sijoituskohteiden poimimiseen, niin vanha tuttu säännöllinen säästäminen rahastoihin on oiva ratkaisu myös vuonna 2022. On myös hyvä pitää mielessä, että mahdolliset korjausliikkeet ovat erinomaisia ostonpaikkoja. Tänä vuonna mahdollisesti kysytään taas sijoittajien hermoja ja sijoitussuunnitelman sietokykyä.
Mikäli haluat päivittää sijoitussuunnitelmaasi, niin olemme enemmän kuin mielellämme apunasi OP Pohjois-Savossa myös tänä vuonna.
Lue lisää:
Siirry OP Pohjois-Savon verkkosivulle