Anna Perhon Antisäätäjä-kirja, jonka tarkoitus on toimia oppaana fiksulle ajankäyttäjälle, voi antaa ensiapua kiireen ja stressin tuntuun. Kaksi oman arkensa pyörittämisen kanssa painiskelevaa naista kuitenkin pääsivät tapaamaan OP Helsingin Vallilassa Annaa kasvotusten.

Anna Perho, Ajankäyttöklinikka

Arvoimme syyskuun alussa Facebookissa kaksi voittajaa Antisäätäjä -ajankäyttöklinikan valmennukseen Anna Perhon luotsaamana. Haastattelimme valmennettavia ajankäyttöklinikan päätyttyä ja kysyimme myös ideoita pankki- ja vakuutusasioinnin helpottamiseksi.

Päivän ensimmäisessä Antisäätäjä -ajankäyttöklinikka valmennuksessa kävi 36-vuotias, äitiyslomalta 1,5 kk sitten työn ääreen palannut Iitu.

Iitu kertoi, että eniten päänvaivaa arkeen aiheuttaa perheen yhteinen aika. Työhön paluun jälkeen aikaa ei enää ole kuten ennen. Valmennus toi mukanaan useita toteutuskelpoisia vinkkejä, kertoo Iitu. Hän aikoo aloittaa arjen hallinnan läpikäymällä kertaalleen ajankäyttöklinikalla pohdittuja asioita sekä kalenteroimalla niin työ- kuin vapaa-ajankin menoja ja suunnitelmia. Valmennuksessa Iitun yllätti se, kuinka paljon omista ajatuksistaan voi löytää uutta. ”Oli hienoa ymmärtää, että itselleen on ollut liian ankara. Niin ei saa, eikä tarvitse olla. Toisinaan parhaimpaan suoritukseen pyrkimisen sijaan riittää välillä se sillä hetkellä paras mahdollinen”, Iitu kertoo.

Pankki ja vakuutusasiat eivät Iitulla jokapäiväisessä arjessa näy, mutta mikäli hoidettavia asioita tulee eteen, hän ei haluaisi niitä ajatella tai hoitaa perheen yhteisellä ajalla. Iitu hoitaa pankkiasioitaan pääsääntöisesti sähköisissä palvelukanavissa, mutta toivoisi omalta pankiltaan toisinaan yhteydenottoja.

”Olisi kiva kuulla omista eduistani ja esimerkiksi suosituksia uusista, minulle ja perheelleni sopivista pankki -tai vakuutustuotteista, tai ihan muuten vaan tiedustelua, onko pankkipalveluni ajan tasalla. Niissä tilanteissa monesti tulee mieleen asioita, joita on pitänyt hoitaa, ja tällä tavoin saisi ne kerralla kuntoon,” sanoo Iitu.

Iitu suosittelee Anna Perhon Antisäätäjä -ajankäyttöklinikka valmennusta lämpimästi kaikille, riippumatta elämäntilanteesta. On joskus hyvä antaa ulkopuolisen ihmisen kurkistaa omaan arkeen. Silloin löytää myös itsestään uusia puolia.

Iitu, Ajankäyttöklinikan valmennettava

Iltapäivällä valmennukseen saapui myös juuri 40 vuotta täyttänyt Maarit.

Kuten moniin erilaisiin elämäntilanteisiin kuuluu, kaikkea on meneillään koko ajan – ja paljon, kertoo työelämässäänkin kiireinen Maarit. Hän kertoo, että valmennuksessa mietittiin ajanhallintaa paljolti konkreettisten esimerkkien kautta ja hänen kohdallaan aiheeksi valikoitui liikunta. Hyödyllistä oppia Maarit kertoi saaneensa suurten tavoitteiden pilkkomisesta pienemmiksi välietapeiksi. ”Kun uudet, pilkotummat tavoitteet eivät enää ole ylitsepääsemättömän vaikeita, on helpompi poistaa turhat, itsensä luomat tekosyyt asioiden suorittamisen tieltä. Aiemmin on tullut keksittyä hölmöjä tekosyitä helpostikin toteutettaviin asioihin. Etukäteen miettiminen helpottaa tekosyiden poistamista.” kertoo Maarit. Käytäntöön Maarit vie asioiden aikatauluttamisen ja esimerkiksi lenkkipolulle kaverin mukaan ottamisen. ”Sosiaalinen aspekti ja pieni ryhmäpaine auttavat suorittamaan paremmin ja onhan se lenkkeily mukavampaa seurassa,” Maarit sanoo.

Pankki -ja vakuutusasioissa Maarit on ollut yleensä tarkkana, varsinkin vakuutuksen osalta. On tärkeää harrastustenkin puolesta, että on olemassa oikeanlaiset turvat. Pankkiasioitaan Maarit hoitaa OP-mobiilissa ja kertookin digitalisaation helpottavan omaa asiointiaan todella paljon. ”On mukavaa, että ensikontaktin omaan pankkiin voi saada esimerkiksi Facebookissa. Viimeksi kyselin siellä vakuutuksista kissalleni ja sain nopeaa palvelua helposti.” sanoo Maarit. Isommissa asioissa, kuten lainoissa tai muissa elämäntilanteen muutoksissa Maarit arvostaa kasvotusten tapaamista perinteisesti pankin konttorilla.

Vinkkinä muille arjen ajanhallinnan kanssa tasapainotteleville, hän kehottaa miettimään, mikä oikeasti on itselle elämässä tärkeää. On hyvä keskittyä itselle tärkeisiin asioihin ja pitkäjänteisellä suhtautumisella elämän tylsistä, pakollisista ja ikävistäkin asioista selviytyy, Maarit vinkkaa.

Maarit, Ajankäyttöklinikan valmennettava

Kiitos valmennuksiin osallistuneille sekä kiitos haastatteluista!

Jos innostuksesi omaa ajanhallintaa kohtaan heräsi, aloita tutustumalla Annan Antisäätäjä teokseen.

Etsinnässä on myös valmennettavia Annan uuteen podcastiin! Voit tutustua tähän lisää osoitteessa

annaperho.fi/supersina.

Pankki- ja vakuutusasioista voit tulla juttelemaan konttorille tai lähestyä omaa pankkiasi myös sähköisissä kanavissa.

Terveisin,

Riina

OP Helsinki