Poikamme ensimmäinen elinkuukausi on kiitänyt hetkessä ohi, vaikka se onkin ehtinyt ilahduttaa ja värittää arkeamme huimasti. Uusia opittavia taitoja odotetaan jo innolla. Paljon kehitystä on havaittavissa vaikka tulevana kesänä hänestä ei ihan vielä isälle kalakaveriksi olekaan. Virveli kuitenkin odottaa jo varastossa niitä aikoja. Ensimmäisen kuukauden aikana hän on oppinut jo seurailemaan katseella värikkäitä esineitä ja kasvoja sekä rakastunut soivaan pöllö unileluunsa, jota ilman ei voi mennä nukkumaan.

Missä on se vastasyntynyt nyytti, jonka sain noin viisi viikkoa sitten rinnalleni sairaalassa? Leikkimatto on kaivettu esiin ja ensimmäiset pikkuruiset vaatekappaleet ovat nyt jo siirtyneet käyttöhyllyltä sivuun. Vinkki tuleville vanhemmille minulta onkin, että älkää hommatko pienimpiä vaatteita hirveän paljon älyttömästä suloisuudestaan huolimatta. Niiden käyttöaika on noin kolmesta neljään viikkoa ja ne viikot hujahtavat ohi hetkessä. Itse tilasin ihania pikkuvaatteita odotusaikana ja nyt harmittaa, että ne ovat ehtineet päälle vain kahdesti tai kolmesti.

Kasvaminen aiheuttaa tässä vaiheessa ristiriitaisia tunteita. Haluaisin kovasti vauvan olevan ikuisesti pieni, mutta samalla en malta odottaa minkälainen persoona hänestä aikanaan kuoriutuu. On hienoa oppia tuntemaan tämä pieni uusi ihminen ja huomata myös itse kasvavansa päivä päivältä vanhemmuuteen. Ajatukset vauvan kanssa jaetusta arjesta ovat kovin erilaiset nyt, kuin ennen vauvaa. Hyvänä esimerkkinä vaikkapa vauvan vieminen hoitoon. Ajatusleikkinä se tuntui helpolta ja oman ajan ottaminen vauva-arjesta tuntui itsestään selvältä. Nyt kynnys onkin yllättäen paljon suurempi, sillä minä vanhempana olen vauvalleni se ihminen, joka hänet parhaiten tuntee ja jota vauva eniten tarvitsee. Vaikka pieni hetki vauvakuplasta irrottautumiseen olisikin aluksi vaikea toteuttaa, se kannattaa silti tehdä. Lisäksi kannustan hyvissä ajoin lähtemään vauvan kanssa rohkeasti liikkeelle. Itse jännitin eniten imettämistä julkisilla paikoilla, mutta esimerkiksi kauppakeskuksista löytyy lastenhoitohuoneita, jotka tarjoavat shoppailun lomassa rauhallisen ympäristön erilaisiin tarpeisiin.

Ensimmäiseen kuukauteen on mahtunut siis paljon uutta ja jännittävää! Saamme hiljalleen kehiteltyä pienokaiselle päivärytmiä ja uusia yhteisiä tapoja, joilla arkemme pyörii mutkattomasti. Iltaisin laulamme iskelmää ja päivisin käymme lenkillä. Suuri osa ajasta menee kuitenkin pojalla nukkuen ja minulla häntä ihastellen ja ihmetellen.

Talvinen ilma jarruttelee kevään tuntua rinnassa, mutta voimme sanoa olevamme jo voiton puolella. Kevät tuo mukanaan vaikka mitä kivoja uudistuksia, kuten ihan uudenlaisen OP Joukko-osto palvelun, joka mahdollistaa omistaja-asiakkaille erityisetuja ostosten tekoon osuustoiminnallisessa hengessä!

Uusi omistaja-asiakkaiden kauppapaikka!

Kevät toi siis mukanaan uutta myös sähköisiin kanaviin! Eräältä innovatiiviselta omistaja-asiakkaalta saatu huippu idea yhteisestä kauppapaikasta toteutettiin ja OP joukko-osto avautui maaliskuun puolivälissä. Tarkemmin sanottuna OP:n omistaja-asiakkaat saavat yhteistyökumppaneiden tuotteita ja palveluita räätälöityyn hintaan ja mikäli tietty määrä omistaja-asiakkaita ostaa tuotteen tai palvelun, he saavat siitä vielä rahaa takaisin. Aivan kuten osuustoimintaan kuuluu – yhdessä saamme enemmän hyvää!

Tähän uuteen palveluun voi käydä tutustumassa osoitteessa https://op-joukko-osto.fi ja tarkistaa löytyykö tämän hetkisistä kampanjaeduista itselle mieluisaa. Jos tällä kertaa ei nappaa, voit samalla sivustolla myös esittää toivomuksen tuotteista tai palveluista, joita omistaja-asiakkaille voisi tarjota. Itse toivoisin ehdottomasti nyt jotakin omaan tilanteeseeni ajankohtaista, kuten lastenhuoneen sisustukseen liittyviä tuotteita!

Kulutuksen seuranta

Vauvaöverit eivät ole päässeet ottamaan niskalenkkiä toistaiseksi. Vauva sitoo pääasiallisesti minua olemaan kotona, joten äkkipikaisia ostopäätöksiä ei tule tehtyä hallitsemattomasti. Säästimme satasia vauvakuvissa, kun suvustamme löytyy taitava valokuvaaja, joka otti suloiset kuvat pojastamme. Studioaika on kallista, mutta ilman tätä etua olisimme varmasti päätyneet maksamaan tuon kovan hinnan esikoisen kuvaamisesta. Tein reilun parin viikon ajalta seurantaa myös vauvalle tehtävistä perushankinnoista, kuten vaipoista ja korvikkeista siinä suhteessa, miten niitä meidän perheessämme kuluu. Lisäksi yllätyksellisiä kuluja koitui sairaalassa vietetystä ajasta sekä ristiäiskutsu materiaaleista. Nämä löytyvät eriteltyinä alta!

Vauvaöverilaskuri

Kustannukset tähän asti yhteensä 1240 euroa ja tämän lisäksi vakuutukset yhteensä 770 euroa vuosi (sisältää siis syntyvän lapsen vakuutuksen ja äidin terveysvakuutuksen.)

Maksettu maaliskuussa:

  • Sairaalalasku neljältä päivältä perhehuoneessa: 343 euroa
  • Kotikäynti: 12 euroa
  • Juoksevat kulut reilu kahden viikon ajalta (Vaipat, korvikkeet yms.): 70 euroa
  • Vähemmän juoksevat kulut (vitamiinit, rasvat, ristiäiskutsu materiaalit 20 kutsulle): 80 euroa

Tulossa myöhemmin:

  • Muut ristiäiskustannukset (tilavuokra, tarjoilut)
  • Uusia vaatteita
  • Passi
  • Pankkipalvelut vauvalle + OP:n omistaja-asiakkuus 100 euroa