Vastasyntyneen tarpeet rajoittuvat pitkälti läheisyyteen ja turvaan. Missä piilee siis syy sille, että sekoan alennusmyynneissä tutkiessani verkkokauppojen sivustoja? Olenko ostanut varmasti tarpeeksi tuttinauhoja ja mistä tiedän, onko sairaalakassiin pakattu potkupuku oikean kokoinen uudelle tulokkaalle? Ensikertalaiselle vanhemmuuteen seilaaminen kuulostaa yhtä sekavalta, kuin mitä se sitten onkin.

Mitä kulutusnäkökulmaan tulee, en orientoidu elämään minimisumalla, enkä missään tapauksessa suurkuluttajan budjetilla. Näiden kahden vaihtoehdon sijaan pyrin tuomaan rehellisesti valoon ne hankinnat, mitä juuri minun perheeni kohdalla arki tuo eteen.

Kuka minä siis olen?

Tavanomaiseen tarinaan kuuluen, muutimme puolisoni kanssa töiden perässä etelämmäksi Lahdesta. OP Helsingissä yli kolme vuotta kestänyt urapolkuni on ohjannut minua moneen suuntaan, joista viimeisin kutsumukseni löytyi Yhteisölähettiläiden tiimistä. Opiskelen työn ohessa liiketaloutta ja olen ihmisenä hurjan menevä, kokeileva ja asioista innostuva. Vauva-arjen aloittaminen ja äitiyslomailu ilman työkiireitä, iltaopiskelua ja ylimääräisten menojen perään hössöttämistä on ollut aika, jota olen odottanut pelonsekaisella jännityksellä. Miten ihmeessä selviäisin siitä, ettei tarvitse selvitä mistään?

Mitkä vauvaöverit?

Valmistautuminen vauva-arkeen alkaa kullakin odottajalla silloin ja sillä tavalla, kun se tuntuu oikealta. Meillä se alkoi syksyllä asunnonvaihdolla, kun päätimme löytää loppuelämän kodin. Esikoisen kanssa pieni, tai isokin sekoaminen on kuulemma onneksi normaalia.

Kokemus on päivä päivältä uusi ja muuttuu sen myötä, mitä harvemmaksi aamukampa käy. Pieni elämä on saapumassa maailmaan ja sen ympärillä pyörii paljon muitakin ajatuksia, kuin taloudelliset tekijät. Pitääkö vauvaa varten tehdä budjetti? Millä summalla arjesta selviää ja mistä tietää mikä on pakollinen kulu? Vetävätkö esikoistaan odottavat vanhemmat helposti vauvaöverit erilaisten tuotteiden ja palveluiden muodossa? Pohditaan tätä yhdessä ja selvitellään matkani varrella, olenko itse mahdollisesti vauvaövereiden uhri.

Nyt äitiysloman alettua olen huomannut, että minulla on aikaa hoitaa keskeneräisiä asioita rauhassa kuntoon. Kirjoitan, nautiskelen omasta ajasta ja levosta sekä paneudun rauhassa pankki -ja vakuutusasioihin.

Miten aloin hoitaa tuota jälkimmäistä?

Pankkipuolen asioita ei ollut juuri nyt tarvetta miettiä. OP-mobiilista seurailen tilejäni, säästöjäni ja laina-asioitani lähes päivittäin. Tilejä löytyy moniin eri tarkoituksiin ja säännöllistä säästämistä harjoitan kuukausittain pääasiassa rahastoihin ja sijoitusvakuutukseen. Kun tulotaso putoaa, harkitsen pienempään kuukausittaiseen säästösummaan siirtymistä. Säästämisessä kun hienointa on se, että summan ja kohteen voi ihan itse valita. Pääasia, että jotakin kilahtaa kirstun pohjalle. Vakuutusasiat sen sijaan menevät monella tapaa mietintämyssyyn. Äitiyslomalainen ei kuulu enää työterveyden piiriin ja eikös uusi tulokaskin pian tarvitse vakuuttaa? Ehkä jo ennen syntymää?

Lisää syntyvän lapsen vakuutuksesta

Lueskelin muutamia keskusteluja ja mielipiteitä vauvan vakuuttamiseen liittyvistä aiheista ja ymmärsin, että tulevat vanhemmat kokevat kyseisen vakuutuksen erityisen tärkeänä.Marssiessanne ottamaan vakuutusta syntyvälle lapsellenne, älkää epäröikö puristaa vakuutusneuvojaltanne tärkeitä syitä vakuutuksen olemassaololle. Kysykää rohkeasti esimerkkejä, millaisissa tilanteissa vakuutus korvaa.

On suositeltavaa ottaa startti siten, että kaikki vakuutuksen osat ovat voimassa. Tällöin vauvan syntyessä kaikki mahdollinen on turvattu, mikäli jotakin poikkeavaa ilmenisi. Useimmissa vakuutuksen osissa ei ole edes omavastuuta. Vaikka vakuutus nimensä mukaisesti onkin syntymättömälle lapsellesi, sitä on mahdollista jatkaa syntymän jälkeen aina 100 vuotiaaksi asti. Lisäksi se voi korvata odotusaikana myös äidille osan raskaudesta johtuvia hoitokuluja, kun hoito on vauvan terveydentilan kannalta välttämätöntä. Vauvan kasvaessa ja kehittyessä, voi vakuutusta muokkailla mielen mukaan. Mikäli joku vakuutuksen osa ei tunnu tarpeelliselta, voi sen poistaa ja se vaikuttaa vakuutuksen hintaan laskevasti.

Vakuutuksen saa otettua jo rakenneultran jälkeen, jos kaikki on kunnossa ja tuleva äiti täyttää muut vakuutuksen ehdot. Kuten muissakin vakuutuksissa, myös tässä saat Osuuspankin omistaja-asiakkaana alennusta vakuutusmaksusta. Vakuutustarjous ilmestyy verkkopalveluun, jossa täyttelet näppärästi myös tuon kyseisen terveysselvityksen, eikä homma vie juurikaan aikaa! Lisää syntyvän lapsen vakuutuksesta voit lukea op.fi sivustolta.

Vauvaöverilaskuri

+ Hankittu

Asunto ja remontti (lisää lainaa noin 100 000 euroa).

Vauvahankinnat (Yhteensä noin 800e – paljon tuotteita ostettu käytettynä, alennuksesta tai saatu sukulaisilta).

Syntyvän lapsen vakuutus (700e vuosimaksu - mukana alennukset ja vakuutuksen ihan kaikki osat).

- Puuttuu

Muutama vauvahankinta (Pieniä juttuja enää, ehkäpä noin 150e kulut tulossa).

Oma terveysvakuutus (Tarjous roikkuu vielä hyväksymättömänä verkkopalvelussani).

Vauva (Poikamme laskettu aika on 15.02.2019).

Lopuksi

Kiitos kun haluat tutustua minuun, tulevaan ihmeelliseen vauva arkeen ja vauvaöverilaskuriin! Tervetuloa matkaan mukaan myös helmikuussa – toivottavasti silloin saamme jo terveisiä uudelta tulokkaalta.