Loppuraskauden hitaasti matelevat päivät, valittamisen kruunaama väsymys sekä läsnäolevat voimakkaat itsetutkiskelun tuntemukset täyttivät helmikuun alun arjen. Kun tiesi h-hetken olevan tarjolla koska tahansa, oli tarkistuslista hoidettavista asioista pidettävä visusti lähettyvillä. Auttoi myös, jos sitä silmäili vähintään viisi kertaa päivässä vain todetakseen, että kaikki akuutti on hoidettu. Niin, ja tarkistuslista kannattaa olla niin paperisena, kuin erillisellä applikaatiollakin sekä varmuuden vuoksi lähetettynä vielä WhatsApp viestillä puolisolle. Tästä monenkirjavasta listojen vääntämisestä aistittakoon sarkasmi, jota itseäni kohtaan häikäilemättömästi käytän.

Rakastan listoja. Teen listoja aihepiiristä riippumatta ja ne tuovat minulle kontrollin tunnetta normaalisti hektiseen elämään. Toki odotusajan keskellä suurin hektisyys on poissa, mutta listaamisesta en luopunut. Jääkaappimme ovessa roikkui viikkoa ennen laskettua aikaa ainakin neljä erilaista listaa. Perinteisen kauppalistan kaveriksi oveen mahtui lista puuttuvasta sisällöstä sairaalakassiin, lista tulevaisuuden IKEA hankintoja varten sekä tehtävälista asioista, joilla voin täyttää päiväni, jos muuta en keksi. Sitä en tiedä lasketaanko normaalin rajoihin se, jos jääkaapin oveen on kirjoitettava ”imuroi sohva – jos jaksat.”

Listoista loppuun kulutetuin on viimeinkin lista vauvalle hankittavista tavaroista! Meillä on vihdoin valmista hankintojen osalta, aina pikkuruisista vaipoista kylpyammeen kumitukeen asti. Kuten tammikuun blogissa asiaa avasin, on todellakin ihmeellistä, miten paljon asunnossamme on nykyään tavaroita, joiden olemassaolosta en ollut aiemmin tietoinen. Ystäväni tokaisi myös kyläillessään, että hirveästi täytyy tietää mitä kaikkea sitä sitten tarvitsee, kun hankkii lapsen. Aivan! Mutta tärkeä kysymys onkin: Olenko ottanut itse selvää tarvittavista asioista, vai onko joku minulle tuntematon taho tuputtanut tarpeet eteeni? Olenko sitten vauvaöveripäissäni vain hyväksynyt, että esimerkiksi vauvanvaunujen verho pitää olla nimenomaan juuri siihen tarkoitukseen suunniteltu kankaanpala, eikä mikä tahansa muu? Sairaalasta kotiuduttuamme saimme tietovihkosen, jonka ensimmäiseltä sivulta löytyy lause, joka kiteyttää vauvan tarpeet kolmeen sanaan: ruoka, rakkaus ja puhtaus. Ajatuksena tämä lause on hieno, mutta ei aivan todenmukainen. Avaan loppuraskauden hankintoihin kulunutta rahasummaa helmikuun osalta tarkemmin vauvaöverilaskurissa.

Elettyämme jännitysnäytelmää kohti kuun puoliväliä, jolloin lasketun ajan puitteissa poikamme olisi täällä, jouduin pitkälti mainitsemani väsymyksen ja valtavan vatsani kanssa viettämään päivät kotona. Jaksoin kävellä maksimissaan kilometrin lenkin, mutta haasteita siihenkin loi se, ettei vaatekaapissa ollut kovinkaan monta päälle mahtuvaa vaatekappaletta. On siis aika mahtavaa, että asia kuin asia hoituu nykyään etänä ja mikä vielä hienompaa, asiat hoituvat mobiilisti. Tämä mahdollisti niissä ainoissa joustavissa verkkareissa istuskelun ja asioiden hoitamisen samaan aikaan!

Helmikuinen herramme syntyi 13.2 ja olemme onnellisesti kotiutuneet pienokaisen kanssa. Vietimme sairaalassa neljä päivää, jonka aikana palkkapäivä osui kohdalle ja OP-mobiilin avulla sain siirrettyä rahoja tileiltä toisille sekä hoidettua erääntyviä maksuja. Eipä niistä stressaaminen olisi sopinut pirtaan, kun uuden pienokaisen kanssa ihmeteltiin elämän ensimmäisiä päiviä.

Kerroinkin jo aiemmin hyödyntäväni OP-mobiilia päivittäin oman taloudenhallinnan kannalta oleellisissa asioissa, mutta se ei suinkaan ole ainoa mobiilisovellus, joka helpottaa arjen pyörittämistä kotisohvalta käsin. Kerrataanpa lyhyt oppimäärä palveluistamme.

OP-mobiili: Taskukokoinen verkkopankki. Voit ladata OP-mobiilin veloituksetta älylaitteesi sovelluskaupasta. Löydät sovelluksesta kaikki päivittäiset raha-asiasi, mutta myös sijoitukset, vakuutukset ja siirto palvelun, jonka avulla voit siirrellä kätevästi rahaa pelkällä puhelinnumerolla. Parhaita ominaisuuksia mielestäni ovat mobiiliavain ja viivakoodilukija laskun maksussa. Mobiiliavain on 4-8 numeroinen PIN, jolla hyväksyt maksut eikä sinun tarvitse kaivella enää avainlukulistaa lompakon syövereistä. Viivakoodinlukija taas toimii asettamalla älylaite laskun viivakoodin päälle ja plim! Ihme tapahtuu. Laskun tiedot valuvat näytöllesi ja painat vain hyväksy. Tällä sovelluksella hoidat siis lähes kaikki pankki- ja vakuutusasiasi missä ja milloin tahansa.

Vahinkoapu: Tässäpä auttava tuki hädän hetkeen, kun vahinko sattuu ja mietit, miten sen kanssa toimitaan. Itse pääsin juuri kokeilemaan palvelua ihan omassa arjessani, kun puolisoni tiputti vahingossa puhelimeni lattialle. Vahinkoapuun siis yksinkertaisesti vain kirjoitat mitä on sattunut ja sovellus neuvoo sinulle mitä tehdä. Kattavat ohjeet asiasi edistämiseksi, yhteistyökumppanit sekä tietysti aina ymmärtäväinen Viljo-vahinkorobotti löytyvät osoitteesta vahinkoapu.op.fi tai kätevästi tämäkin myös OP-mobiilistasi.

Pivo: Taloudenhallinnan, kaverimaksamisen, puhelimella maksamisen ja etuohjelmien sovellus! Siinäpä paljon sisältöä. Oma kulutus kategorioittain palauttaa maan pinnalle, jos vaikkapa shoppailuun on mennyt liikaa rahaa. Sovellus rakentaa kulutuksesi ja saamisiesi perusteella ennustetta taloudellisesta tilanteestasi. Pivo on ladattavissa kaikkien pankkien asiakkaille, mutta OPn asiakkaana palvelukattaus on toki laajempi. Tästä esittelystä ei sovi myöskään unohtaa kätevää kaverimaksamista, eli rahan siirtämistä puhelinnumerolla! Pivo hakee numerot suoraan yhteystietoluettelostasi ja ominaisuus toimii hienosti, kun jakaa vaikkapa ravintolalaskua useamman kaverin kanssa. Pivo tarjoaa myös maksuaikaa, eli 1000e kulutusluottoa, jonka saa helposti mobiilisovelluksesta käyttöönsä.

Vauvaöverilaskuri

Tässä vaiheessa tiputetaan juoksevista kuluista pois tuo 100 000 euron lisäys asuntolainaan, niin olemme paremmin kartalla, mitä kulut oikeasti ovat tähän mennessä olleet.

Tammikuuhun mennessä vauvahankinnat yhteensä: 800 - 900 euroa ja lapsen vakuutus 700 euroa / vuosi

Hankittu helmikuussa

  • Äidin terveysvakuutus, jonka vuosimaksu on noin 70 euroa
  • Loput vauvahankinnat. Kaikkia ei maksettu itse, sillä sukulaiset halusivat osallistua, mutta hintaa kaiken kaikkiaan kertyi pikkuhankinnoista noin 200 euroa
  • Lastenhuoneeseen sisustusta. Uusi lappu ja muuta pientä hankintaa noin 120 euron edestä
  • Ensimmäiset juoksevat hankinnat – rintakumit, vaippoja ja korviketta noin 30 euron edestä

Puuttuu vielä

  • Ristiäiset keväällä, kulujen laskentaa niihin
  • Juoksevat kustannukset ja niiden kokonaisymmärrys
  • Onko muuta kuin vaippoja ja korviketta, mitä hankitaan jatkuvasti lisää? Paljon nämä maksavat kuukaudessa?
  • Lapsen tiedot maistraattiin ja muut viralliset asiat. Kelakortti ja passi? Maksaako nämä jotakin?
  • Lapsen pankkiasiakkuus ja sijoitus tulevaisuuteen omistaja-asiakkaana