Ei hetkeäkään, ettei hän olisi mielessä ja ei sekuntiakaan erossa, kun jo häntä kovasti ikävöin. Äitinä olosta opin päivä päivältä enemmän varmasti lopun elämääni, mutta alkumetrit ovat muuttaneet minua jo paljon. Poikamme kasvaa kovaa vauhtia, eikä puheet vauva-ajan vauhdikkaasta ohikiitävyydestä ole ollenkaan huuhaata.

Vauvan ensikuukaudet ovat sujahtaneet ohi raketin lailla. Matkan varrella on tarttunut yhtä, jos toista kokemusta ja taitoa, niin pojalle, kuin tuoreille vanhemmillekin. Toukokuu on ollut monella tapaa uusien käänteiden kuukausi. Juhlimme toukokuun alussa ristiäisiä ja poikamme sai kasteessa nimekseen Konsta. Ristiäisten lisäksi sain nauttia ensimmäisestä äitienpäivästäni, sekä vietin ensimmäistä kertaa yön poissa lapseni luota. Yö erossa on iso askel äidin ja lapsen suhteessa, mutta lähensi paljon isovanhempien suhdetta pienokaiseen.

Haluamme, että Konstalla on ympärillään monta läheistä ihmistä, joihin hän voi turvautua. Oman lapsen luottaminen toisiin käsiin on iso päätös ja huoli kaiken sujumisesta on läsnä vahvasti. Haastavuudestaan huolimatta tuo pikkuinen tauko tekee ihmeitä kaikille osapuolille, enimmäkseen kuitenkin äidille ja tässä tapauksessa myös isälle, sillä kyseessä oli nimenomaan meille vanhemmille suunnattu yhteinen laatuaika.

Vastasyntyneestä puhuminen ei ole enää ajankohtaista. Toisaalta suhtaudun siihen haikeudella, mutta toisaalta odotan innolla ensimmäistä soselusikallista ja ensimmäistä edettyä ryömintämetriä. Vauva-arkemme jatkuu siis vähintäänkin yhtä vauhdikkaasti.

Lapsen pankkiasiat

Monipuolisen toukokuun kunniaksi pistettiin tuulemaan myös pankkiasioissa! Nyt kun pojalla on nimi, niin pitäähän hänelle avata myös tili. Lapsen tilin avaaminen on mahdollista toteuttaa monella eri tavalla. Konttorille voidaan toki marssia koko perheen voimin, mutta tilin voi avata myös ilman aikataulujen järjestelyruljanssia.

Mikäli vain toinen vanhemmista käy konttorilla, voi tällöin toinen huoltaja täyttää verkkovaltakirjan omassa OP:n verkkopalvelussaan. Valtakirjan nimi on alaikäisen pankkiasioiden hoito. Sen lähettämällä toinen huoltaja voi valita minkälaisia valtuuksia toiselle huoltajalle antaa, kun hän menee lapselle palveluita avaamaan. Lapsen tiliin liitetään aina laajat käyttöoikeudet molemmille huoltajille. Lapsella ei itsellään automaattisesti ole tiliin käyttöoikeutta, mutta huoltajien niin halutessa, voidaan käyttöoikeus lapselle laittaa. Nykyisin lapselle on mahdollista perustaa asiakkuus myös täysin sähköisesti op.fi-verkkopalvelun kautta. Tämä edellyttää, että molemmilla huoltajilla on omat OP:n verkkopalvelutunnukset.

Itse kävin avaamassa tilin Vallilan konttorilla samalla, kun kävimme pojan kanssa tervehtimässä työkavereita. Avasimme tavallisen käyttötilin ja liityimme tietenkin Hippo Clubiin! Teimme valmiiksi myös säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen, jos jossakin vaiheessa aloitamme lapsellemme rahastosäästämistä. Lapselle säästämisestä ja sen erilaisista vaihtoehdoista kannattaa käydä keskustelemassa konttorilla asiantuntijan kanssa!

Pieni ihmisemme on nyt solminut pankkisuhteen, hänestä on tullut OP:n omistaja-asiakas, hän on saanut Kela-kortin ja tullut virallisesti yhteiskuntamme jäseneksi. Vastuullamme on huolehtia, että hänen tulevaisuutensa näyttäisi mahdollisimman kirkkaalta, turvalliselta ja onnelliselta! Vietän vauvavuoden äitiyslomalla, josta palaan aikanaan takaisin OP Helsingin palvelukseen.

Vauvaöverilaskuri

Olemme nyt matkanneet viisi kuukautta aina raskauden loppumetreiltä vauvahuuman keskelle välillä vauvaöveri hömppää väistellen ja välillä sitä kohti autuaasti rojahtaen. En aio tehdä syväanalyysia perheemme kulutustottumuksista, mutta oli äärimmäisen kiinnostavaa saada suuntaa antava laskelma siitä, miten nimenomaan esikoisen saapumisen ja talouden kulutustottumusten kanssa jonglöörataan. Olen päätynyt jo alkujaan aavistelemaani tulokseen, että ylenpalttinen sekoilu ja vauvaövereissä höyryäminen on turhaa. Vauva pärjää perusturvalla, maidolla ja rakkaudella. Esikoinen tulee taloon kuitenkin vain kerran, joten satunnaiset vauvahömpöttelyt ovat tietenkin sallittuja.

Huhti – toukokuun hankinnat:
  • Ristiäiset (tarjoilu ja tilavuokra yhteensä) 305 €
  • Omistaja-asiakkuus 100 €
  • Tuttinauha ja purulelu 35 €
  • Juoksevat kulut (vaipat, korvikkeet ym.) 85 €
  • Vaatteita ja vaunuverho 40 €
  • Lipasto vauvan huoneeseen (ostetaan tässä kuussa) 80 €

(Vakuutusmaksut vuodeksi ja kaikki vauva-arjen aloittamiseen ja pyörittämiseen menneet kustannukset, lukuun ottamatta asumiskustannuksia ja muita elinkustannuksia kuin vauvahankintoja.)

Aiemmat kustannukset yhteensä: 2356 € + vauvan ja äidin vakuutuksien vuosimaksu 770 €

Yhteensä

3771 €

Nautinnollista vauva-arkea itse jatkaen ja ihanaa kesää sinulle toivottaen!

Riina ja Konsta-poika