– Säästämisen aloittaminen on helposti kuin kesäkuntoprojekti: sitä ajattelee pitkin vuotta, mutta rantakelien koittaessa voi taas todeta projektin siirtyvän seuraavaan kesään, vertaa OP Helsingin sijoitusjohtaja Erno Jeskanen.

Juuri aloittaminen on Jeskasen mukaan säästämisessä haastavinta.

Aloittaminen vaatii myös sen, että katsoo omaa talouttaan ja kulutustottumuksiaan kriittisesti ja arvioi, mistä voi tinkiä, jotta voi myöhemmin toteuttaa unelmiaan. On katsottava tätä päivää pidemmälle.

Kituuttamista ei säästämisen kuitenkaan tarvitse olla; olennaista on laskea, millaisen summan voi pakollisten menojen jälkeen laittaa sivuun niin, että rahaa jää elämiseenkin. Kuukausituloista kannattaa Jeskasen mukaan laskea prosenttiosuus, jonka siirtää säästöön joka kuukausi.

– Prosentuaalinen osuus on siitä kätevä, että se pitää säästämisen mittasuhteessa ja säästöt kasvavat tulojen mukana. Muutoin käy helposti niin, että esimerkiksi palkankorotuksen myötä vain kulutus kasvaa, ei säästöön jäävä määrä.

"Säästäminen kuuluu kaikille"

Toinen tärkeä huomio on Jeskasen mielestä se, ettei säästäminen vaadi suuria tuloja.

– Säästäminen kuuluu kaikille. Aina rahaa ei välttämättä ole laittaa sivuun, mutta jos on mahdollisuus säästää pienikin siivu, se kannattaa tehdä.

Myös lainanmaksun ohella olisi hyvä pystyä säästämään.

– Näin alhaisella korkotasolla kannattaa ennemmin harkita säästämistä kuin tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä lainaan. Samalla kerryttää puskuria mahdollisia remontteja ja asunnonvaihtoja varten. Koronnousun mahdollisuus tulee toki huomioida, mutta kun lainaan ottaa korkosuojauksen ja poistaa näin koronnousun riskin, säästäminen on entistä houkuttelevampaa.

Alkuun pääsemiseksi Jeskanen suosittelee oman sijoittajaprofiilin testaamista verkossa, jotta saa käsityksen siitä, millainen säästäjä on ja millainen säästäminen itselle sopii.

Sitten voikin kääriä hihat, tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin ja tehdä kuukausisopimuksen verkossa. Aloittaa voi haluamallaan summalla eikä minimirajaa ole. Tarvittaessa voi myös sopia tapaamisen tai verkkoneuvottelun asiantuntijan kanssa.

– Kätevintä on automatisoida säästäminen niin, että tililtä lähtee joka kuukausi tietty summa valitsemaansa kohteeseen, esimerkiksi säästötilille tai rahastoon. Näin säästämistä ei tarvitse ajatella ja se tapahtuu siinä sivussa itsekseen, Jeskanen sanoo.

Mihin säästäjän sitten kannattaa varansa ohjata?

– Vallitseva matala korkotaso haastaa korkosijoittajia ja perinteinen tilisäästäjä ei pääse tuotoista nauttimaan. Tili voi toki olla toimiva vaihtoehto lyhyen ajan säästöille, mutta pidempään varoja ei kannata tilillä pitää. Pidempiaikainen säästäminen on hyvä ohjata tuottavampiin kohteisiin ja näin päästä hyötymään korkoa korolle -vaikutuksesta.

Rahastot ovat Jeskasen mukaan helppo aloituskohde, joita löytyy erilaisia säästöjakson pituudesta, riskinottohalusta ja tuotto-odotuksista riippuen.

– Jokaiselle löytyy sopiva ratkaisu. Mikäli on aikaa ja kiinnostusta seurata osakemarkkinoita voi lähteä myös rakentamaan omaa osakesalkkua pienilläkin ostoilla. Tätä tukee OPn uudistunut hinnoittelu omistaja-asiakkaille, Jeskanen vinkkaa.

Tee säästämisestä automaattista - Säästä 5 % tuloistasi

Tutustu OPn uudistuneeseen osakehinnoitteluun omistaja-asiakkaalle