Hannamari ja Joonas1

Joonas Lehtola ja Hanna-Mari Virsunen ovat ehtineet tavata jo muita Pohjolan Osuuspankin edustajiston jäseniä niin etäyhteyksin kuin kasvotusten. ”On ollut hienoa päästä aloittamaan edustajan tehtävät ja tutustua syvemmin pankin toimintaan.”

Pohjolan Osuuspankin uusi edustajisto valittiin seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. Yhteensä 60 jäsentä aloitti toimintansa 30.11.2021. Joukkoon kuuluu niin jatkavia kuin uusia edustajia.

Yksi heistä on 38-vuotias, neljän lapsen äiti Hanna-Mari Virsunen Rovaniemeltä.

Kirjaamisasiantuntijana työskentelevä Virsunen vaihtoi alaa toissa vuonna, kun halusi päästä kehittämään osaamistaan. Entiseltä pankkiasiantuntijalta löytyy jopa 14 vuoden työkokemus finanssialalta ja yksi entisistä työpaikoista on ollut Pohjolan Osuuspankki.

– Aloitin pankissa työskentelyn hyvin nuorena ja viihdyin alalla hyvin. Uravaihdosta huolimatta pankkimaailmaan jäi tietynlainen rakkaus. Koin, että se antoi paljon valmiutta ja opetti monialaisesti.

– Tämä onkin yksi syistä, miksi halusin hakea Pohjolan Osuuspankin edustajiston jäseneksi, Virsunen summaa.

Puhelimessa vastassa tuttu Lapin murre

Alkujaan Virsunen ura lähti käyntiin toisessa pankissa, josta hän siirtyi Pohjolan Osuuspankille. Uudessa työpaikassa meni hetki opetella osuustoiminnallisuuden periaatteita. Siirtyminen tuntui suurelta kulttuurimuutokselta.

– Silmäni avautuivat ja ymmärsin, kuinka paljon Pohjolan Osuuspankki on mukana paikallisissa hankkeissa urheiluseurojen ja yhdistysten kautta ja on aidosti kiinnostunut ruohonjuuritason toiminnasta, samalla vahvistaen paikallista hyvinvointia, Virsunen kertoo.

Kun alan vaihdos oli edessä, tuli Virsuselle eteen ensimmäistä kertaa pankkien kilpailutus. Tämä oli naisen mukaan todella hyvä herätys siihen, miten maailma näyttäytyy asiakkaalle päin.

– Lopulta valitsin pankikseni Pohjolan Osuuspankin. Palvelu oli kaikista henkilökohtaisinta ja tuntui, että minusta aidosti välitetään. Puhelimessa oli myös vastassa tuttu lapin murre, Virsunen naurahtaa.

Hannamari
Virsuselle oikeudenmukaisuus on tärkeä arvo. ”On tärkeää säilyttää yritysasiakkaiden palvelut kustannustehokkaina, erityisesti pienten yritysten toimintakyky ja kannattavuus.” Virsunen on myös neljän lapsen äiti, joten luonnollisesti lasten asiat mietityttävät pankkiasioinnissa.

Nyt edessä on uusi pesti, kun nainen valittiin oman pankkinsa edustajistoon. Virsunen tietää hyvin realiteetit päätöksenteossa, kun pankkisektori on kovassa murroksessa. Välillä on tehtävä kipeitäkin valintoja, vaikka se voi tuntua riipaisevalta.

– Kun muut pankit ovat lähteneet pienistä kylistä, on Pohjolan Osuuspankki tehnyt kuitenkin erilaisia valintoja ja pysynyt ihmisten lähellä, Virsunen muistuttaa ja summaa:

– Kaikista tärkeintä on etsiä ratkaisuja yhdessä.

Kokemusta aikaisemmalta edustuskaudelta

Joonas Lehtola muistelee lapsuuttaan Kemijärvellä ja huomauttaa, että kaupungissa oli tällöin vielä toiminnassa kolme eri pankin konttoria. Nyt jäljellä on enää Pohjolan Osuuspankki.

– Ymmärrettävästi pankin toimintaympäristö muuttuu. Nykyisin töitä onneksi voidaan jakaa ketterästi myös maakunnan sisällä. Olemmehan oppineet toimimaan entistä paremmin etäyhteyksin. Esimerkiksi Pohjolan Osuuspankin pankkineuvoja Kemijärveltä käsin pystyy hoitamaan utsjokelaisen asioita ja päinvastoin, Lehtola kertoo.

31-vuotias kolmen lapsen isä on paluumuuttaja, joka työskentelee Kemijärven kaupungin eläinlääkärinä. Pankkiasiat ovat näyttäytyneet mielenkiintoisina ja tärkeinä läpi Lehtolan elämän.

Joonas
”Asioin Pohjolan Osuuspankilla aina tiettyjen henkilöiden kanssa, jotka tietävät tilanteeni hyvin. Tunnen myös ylpeyttä siitä, että voin olla edustajan roolissa mukana pankin toiminnassa”, toteaa Joonas Lehtola.

– Kun täytin 16 vuotta, avasin Pohjolan Osuuspankkiin ensimmäisen pankkitilin. 18-vuotiaana aloitin pörssisijoittamisen ja 20-vuotiaana otin ensimmäisen lainan ostettuani sijoitusasunnon. Nuoruudesta asti olen ollut tiiviissä tekemisessä pankkini kanssa, Lehtola muistelee.

Lehtolalle on kertynyt kokemusta edustajiston jäsenenä olemisesta jo neljältä viimeiseltä vuodelta. Nyt jatkopesti sinetöitiin hienolla äänimäärällä. Mies jatkaa matkaa edustajan saappaissa odottavin mielin.

– Edustajiston tehtävänä olla äänitorvi ylemmän hallinnon ja omistaja-asiakkaiden välillä. On hienoa, että osaamiseeni luotettiin ja minut valittiin tehtävään uudestaan, kiittelee Lehtola äänestäjiään.

Työnsä puolesta eläinlääkäri liikkuu paljon ja raatailee ihmisten parissa. Usein eläinten omistajien kanssa jutellaan paljon muustakin kuin itse eläimen hoidosta. Tämä voi avata myös hyvän väylän keskustelulle pankin asioista.

– Olisi hienoa, että ihmiset kertoisivat toiveitaan ja mietteitään pankkiasioinnista. Voin viedä viestiä eteenpäin, Lehtola lupaa.

Hannamari ja Joonas2
Molemmat edustajiston jäsenet Lehtonen ja Virsunen ymmärtävät, että pankin on tärkeää pysyä ajan hermolla ja reagoida vallitseviin olosuhteisiin. ”On hienoa päästä keskustelemaan ja luomaan kehittäviä ehdotuksia yhdessä muiden edustajiston jäsenten kanssa.” 

Ehdolle asettuminen jännitti

Lehtolan tavoin myös Virsunen sai hienon äänisaaliin vaaleissa. Ehdolle asettuminen oli jännittävä kokemus, mutta tilannetta auttoi, kun hän sai paljon kannustavia viestejä lähipiiriltään.

– Olihan se aluksi yhtä tunteiden vuoristorataa: ensin iloitsin siitä, että pääsin läpi, mutta sen jälkeen ajatuksiin hiipi epäilys ja ajatus, että toivottavasti en tuota pettymystä, Virsunen muistelee.

– Hetken pohtimisen jälkeen onneksi sisuunnuin. Luotan siihen, että saan suun auki tilanteessa kuin tilanteessa, ja pystyn esittelemään tärkeitä asioita, Virsunen toteaa.

Molemmat edustajiston jäsenet odottavat erityisen innolla keskusteluja sekä rakentavaa ajatusten vaihtoa muiden edustajiston jäsenten kanssa.

– Toivoisimme pankin johdolta avointa mieltä sekä kykyä heittäytyä myös hieman rohkeampien kehitysehdotusten taakse, Lehtola toteaa hymyillen.

­– Jos taas pankkiasiakkailla tulee kommentteja, kysymyksiä tai ihan mitä vain asiaa, meille voi aina laittaa viestiä tai pirauttaa!

Lue lisää Pohjolan Osuuspankin edustajiston vaaleista syksyllä 2021 ja katso sen tulokset pankin nettisivuilta www.op.fi/pohjolan