Mitkä ovat brexitin taloudelliset vaikutukset? Paljon riippuu siitä, miten brexit lopulta toteutuu.

Teksti Joona Widgrén, ekonomisti OP Ryhmässä @OP_Ekonomistit
Julkaistu 31.10.2019
Mitä tapahtuu seuraavaksi?

EU:n myönnettyä lisäaikaa ja Britannian parlamentin päästyä sopuun uusien vaalien järjestämisestä joulukuun 12. päivä, on seuraava askel käytännössä vaalien järjestely ja kampanjointi. Varmaa on, että brexit tulee varastamaan kaiken huomion tulevissa vaaleissa.

Milloin brexit toteutuu?

Tällä hetkellä lisäaikaa on myönnetty tammikuun loppuun asti. Tavoite on, että brexit on siihen mennessä toteutunut, jopa aikaisemmin, jos Britannia saa asiat päätettyä ja uudet lait valmisteltua. Brexitissä kokemus on kuitenkin opettanut, että varmaa on vain epävarmuus. Nyt kuitenkin on mahdollisuudet saada brexit maaliin. Myös kansan turhautuneisuus varmasti alkaa luoda painetta päätöksen aikaansaamiseksi.

Miten vaaleissa odotetaan käyvän?

Tällä hetkellä gallupien perusteella konservatiivit olisivat voittamassa vaalit. Esimerkiksi Politicon julkaiseman kyselyiden keskiarvon mukaan konservatiivit olisivat saamassa noin 37 % kannatuksen, Labourin kannatuksen ollessa noin 24 prosenttia. Konservatiiveilla uskotaan olevan tällä hetkellä hyvä mahdollisuus saada alahuoneen enemmistöön vaadittavat 326 paikkaa, mikä helpottaisi prosessin loppuun viemistä.

Selvästi vahvistuneet liberaalidemokraatit sekä Brexit-puolue kuitenkin sekoittavat osaltaan pakkaa. Kun huomioidaan vielä vaalien erityislaatuisuus brexitin takia ja sen aiheuttama mahdollinen strateginen äänestäminen, on hankala sanoa mitä lopulta tulee tapahtumaan.

Mitä vaalien jälkeen?

Uuden hallituksen muodostamisen jälkeen kaikki vaihtoehdot ovat käytännössä pöydällä. Olemassa olevan sopimuksen lisäksi on mahdollista, että uusi hallitus pyrkii neuvottelemaan vielä uuden sopimuksen. Toisaalta myös uusi kansanäänestys on mahdollinen, ja jollain vaalituloksella jopa brexitin peruminen. Kaikki riippuu vaalien tuloksesta.

Mikäli konservatiivit eivät voita vaaleissa alahuoneen enemmistöä, saattaa tammikuun lopun takaraja tulla kuitenkin vastaan yllättävänkin nopeasti.

Myös sopimukseton tila eron jälkeen on yhä mahdollinen. Mikäli Britannia eroaa EU:sta Johnsonin neuvotteleman sopimuksen mukaisesti, alkaa vuoden loppuun ulottuva siirtymäaika. Jos siirtymäajan puitteissa ei onnistuta neuvottelemaan uutta kauppasopimusta, Britannia lähtisi kokonaan EU:n tulliliitosta. Tässä tapauksessa Pohjois-Irlanti jatkaisi kuitenkin pitkälti EU:n säädösten soveltamista Irlantien välille muodostuvan kovan rajan välttämiseksi. Tarvittaessa siirtymäaikaa voidaan kuitenkin jatkaa 1-2 vuodella.

Hyvin pieni mahdollisuus on myös sille, että uusi parlamentti päättää lähteä EU:sta ilman sopimusta välittömästi tammikuun lopussa.

Mitkä ovat taloudelliset vaikutukset?

Paljon riippuu siitä, miten brexit lopulta toteutuu. Mikäli brexit toteutuu Johnsonin neuvotteleman sopimuksen mukaisesti, olisivat vaikutukset todennäköisesti melko pienet. On kuitenkin hyvä muistaa, että pitkään jatkunut epävarmuus on jo nyt syönyt luottamusta talouteen. Näin ollen vaikutukset varmasti osin näkyvät jo. Britannian kannalta olisi tärkeää päästä eteenpäin. Luottamuksen heikentymisen lisäksi pitkittyvä brexit vaikeuttaa muiden taloudelle tärkeiden uudistusten tekemistä.

Sopimuksettoman brexitin tilanteessa aiempien arvioiden mukaan Britannia saattaisi ajautua taantumaan.

Entä Suomelle?

Suomen kannalta sopimuksellinen brexit ei todennäköisesti vaikuttaisi juurikaan talouteen. Todennäköisesti kauppa jatkuisi normaalisti Britannian kanssa myös tulevaisuudessa. Tietenkin myös suomalaisyritykset, etenkin Britanniaan vievät yritykset, ovat nyt jo kärsineet kasvaneesta epävarmuudesta.

Sopimukseton brexit saattaisi aiheuttaa lyhytaikaisen negatiivisen shokin myös Suomelle.

Kirjoittaja Joona Widgrén työskentelee ekonomistina OP Ryhmässä. Hänen kiinnostuksensa kohteita ovat erityisesti data-analyysi sekä makrotalous.