Millaisia mahdollisuuksia Venäjän markkinat tarjoavat sijoittajalle?
Venäjän alueella on maailman viidenneksi runsaimmat luonnonvarat kuten maakaasu, hiili ja öljy. Raaka-aineiden kysynnän muutokset ovatkin ensisijaisen tärkeitä Venäjän taloudelle. Sijoittajan kannattaa tarkastella Venäjän markkinoita myös muista lähtökohdista, sillä tuottopotentiaalia löytyy myös muilta toimialoilta. Keskiluokan kasvu ja vaurastuminen antavat vauhtia kotimarkkinavetoisille sijoituskohteille, kuten rahoitus- ja vähittäiskaupan alalla toimiville yrityksille.
OP-Venäjä -sijoitusrahasto sijoittaa pääosin Venäjän osakemarkkinoille keskittyen yrityksiin, joilla on korkea ja kasvava osingonmaksu, hyvä johto ja hyvä hallintotapa. Toimin salkunhoitajana OP Varainhoidossa, ja listasin muutaman seikan, miksi OP-Venäjä -rahasto sopii juuri nyt osaksi hyvin hajautettua sijoitussalkkua.
- Value trade. Useat strategit suosivat tällä hetkellä kehittyviä markkinoita ns. ”value trade” -idealla. Kehittyvien markkinoiden sisällä Venäjä on perinteisesti ollut yksi parhaista value-markkinoista. OP-Venäjä -rahasto on viime aikoina nostanut arvo-osakkeiden painoa salkussa. Tällä hetkellä jo yli 70% sijoituksista on suunnattu materiaaleihin (kuten perusmetallit, teräs, lannoitteet) sekä öljy- ja rahoitussektoreille, eli toimialoihin jotka hyötyvät vahvasti talouden elpymisestä. Eivätkä muutkaan toimialat kalliilta näytä.
- Tulosennusteet. Nykyisellä öljyn hinnalla Venäjän markkinan konsensus EPS-ennusteessa on JP Morganin mukaan 10% nousuvaraa, mikä tarkoittaisi maltillista P/E-lukua 7,5. Öljyn hinnan lisäksi muidenkin Venäjälle tärkeiden raaka-aineiden hinnat ovat olleet viime aikoina nousussa.
- Suhteellinen tuotto. Venäjälle on yleensä kannattanut sijoittaa silloin, kun öljyn hinta kääntyy nousuun kovan pudotuksen jälkeen. Siitä hetkestä kun öljy teki edellisen kerran pohjakosketuksen vuoden 2016 tammikuussa, Venäjän RTS-indeksin kokonaistuotto oli yli 60% parempi kuin EM-indeksillä vuoden 2019 loppuun, eli aikaan ennen koronaa. Ylituotto jatkui vielä senkin jälkeen öljyn hinta kääntyi laskuun 2018 loppupuolella. Tällä kertaa Venäjä on alituottanut muuta EM-maailmaa öljyn pohjakosketuksesta huhtikuussa 2020, mutta alkoi ylituottaa lokakuun lopusta kun toiveet toimivista koronarokotuksista heräsivät.
- Kasvava voitonjako. Osingonjakosuhde on Venäjällä noussut tasaisesti viime vuosina. Osinkotuotto on erittäin houkutteleva sekä muihin kehittyviin markkinoihin että paikalliseen kokotasoon nähden. Venäjän pörssistä löytyy tälläkin hetkellä lukuisia yhtiöitä joilla on realistiset mahdollisuudet tarjota yli 10% osinkotuottoa vuoden 2021 tuloksista.
- Uudet sijoittajat. Laskeva korkotaso ja korkea osinkotuotto on houkutellut paljon uusia venäläisiä sijoittajia osakemarkkinoille. Tähän asti ulkomaisten sijoittajien rahavirrat ovat pitkälti määränneet kurssikehityksen. Kasvavan kotimaisen sijoittajajoukon voidaan olettaa pienentävän Venäjän osakemarkkinoiden riskipreemiota ja volatiliteettia pidemmällä aikavälillä.
- Elvytyskyky. Venäjä pystyy elvyttämään taloutta monia muita kehittyviä markkinoita enemmän suurten vararahastojensa ansiosta.
- Rahaston performanssi. OP-Venäjä -sijoitusrahasto on tuottanut hyvin pitkällä aikavälillä. Tuotot ja tarkempaa tietoa rahastosta löytyy rahaston tuotekortilta.
Suurimmat riskit liittyvät mahdollisiin uusiin talouspakotteisiin ja Venäjälle tärkeiden raakaa-aineiden hintakehitykseen.
Rahastoa hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajan toimii OP Varainhoito.
Jouni Nissinen toimii OP Varainhoidossa salkunhoitajana keskittyen pääosin kehittyviin markkinoihin. Jouni on työskennellyt rahoitusalalla vuodesta 2000 lähtien.