Kotia etsimässä: Rakkautta ensi silmäyksellä, hitaasti syvenevä suhde vai turvasatama?

Jo kuvat herättävät jännitystä ja intoa. Kutkuttava tunne nousee sydänalassa, perhoset alkavat lennellä vatsanpohjassa. Kädet täristen, sydän pamppaillen laitat viestiä. Olisiko vihdoin löytynyt juuri se oikea?

Teksti Sari Hyvärinen, kiinteistönvälittäjä, OP Koti Kemiönsaari
Julkaistu 7.3.2022

Tunteilla on valtava merkitys kodin ja kakkoskodin valinnassa. Vaikka järki saneleekin jotain reunaehtoja, nekin voi perustella toisiksi, jos sydän vahvasti vaatii. Koti on ennen kaikkea tunnekysymys. Miltä siellä tuntuisi asua? Olisimmeko onnellisia talossa? Minkälaista elämää siellä eläisimme?

Suurin osa meistä etsii nimenomaan rakkautta ensi silmäyksellä. Moni katsoja onkin kertonut minulle tienneensä heti ensimmäisten kuvien perusteella: nyt tärppäsi. Tässä oli juuri sitä jotain, mitä he olivat etsineet.

Unelmat saavat siivet alleen, kun käynti paikalla vain vahvistaa tunnetta. Hymysi säteilee silmiin asti, askeleesi vievät sinua kohti unelmakotiasi. Näet jo itsesi ja perheesi täällä, vaikka yritätkin laimeasti toppuutella itseäsi. Välittäjä varmistaa, että selonottovelvollisuutesi täyttyy ruusunpunaisista laseistasi huolimatta. Käytte talon läpi huone huoneelta, kurkistatte komeroihin, kertaatte talotekniikan, katsotte läpi paperit.

Kyllä! Tämä on meidän tuleva kotimme! Muistelet jo etukäteen miettimääsi summaa, johon pankkia sitova lainatarjous antaa rahkeet tehdä tarjouksen. Kysyt välittäjältä ostotarjouksen tekemisestä. Saat selkeyttä ja turvallisuutta, kun ymmärrät, miten prosessi etenee. Lausut ääneen sanat, jotka vievät teitä jättiharppauksen kohti unelmia: ”haluaisin tehdä tästä tarjouksen”.

Välittäjä täyttää tarvittavat tiedot ja allekirjoitat ostotarjouksen. Tuntuu, että leijut ilmassa. Samalla jännittää: onko se tarpeeksi? Tuleeko vastatarjous? Kelpaako tarjoukseni, kelpaanko minä? Välittäjä lupaa palata sinulle asiaan heti, kun kuulee myyjien vastauksen.

Tarkistat puhelimesi kahden minuutin välein, ihan kaiken varalta. Ja vihdoin välittäjä soittaa: onneksi olkoon, tarjouksesi on hyväksytty! Helpotus ja valtava ilo täyttävät joka solusi. Et tiedä, istuako vapisevilta jaloiltasi vai hyppiä riemusta. Unelmat toteutuvat, sittenkin!

Kaupat valmistellaan, papereita kirjoitetaan ja lähetetään, laatikoita pakataan, loppusiivoukset ja sähkösopimukset tehdään, vakuutukset varmistetaan ja vihdoinkin: kauppakirjat allekirjoitetaan. Saat avaimet käteesi ja astut uuteen kotiisi, unelmiesi elämään.

Joskus elämässä kuitenkin tulee eteen myös tilanteita, jossa uusi koti tai kakkoskoti valitaan enemmän logiikkaan perustuen. Sydämenvalittua ei löydy ja muutto täytyy joka tapauksessa tehdä. Tai elämä vie suuntaan, joka ei vastannut aiempia suunnitelmia, ja pakon edessä etsitään uusi tukikohta. Lohduttavana ajatuksena saattaa olla, että saahan sen sitten myytyä, kun se oikea paikka löytyy elämän myrskyjen rauhoituttua.

Vaikka koti tai kakkoskoti valittaisiinkin enemmän järjen sanelemana, jokin intuitio sielläkin usein taustalla ohjaa: katto ja seinät, jotka tuntuivat ensin vain väliaikaiselta valinnalta, alkavat jonkin ajan kuluttua tuntua yhä merkityksellisemmiltä. Paikka, joka tarjoaa tukea ja suojaa kun elämä heittelee, ja jonne pikkuhiljaa asetut taloksi, alkaa tuntua yhä enemmän kodilta, kun annat sille luvan tehdä niin. Siirtelet huonekaluja yhä paremmin sopiviin paikkoihin, ihan vähän ehkä remontoitkin, jos ei muuta niin investointisi turvaamiseksi ja kasvattamiseksi. Jossain vaiheessa huomaat: tästähän on tullut rakas ja tärkeä!

Toisinaan voi käydä myös niin, että maailma ympärillä muuttuu liian kaoottiseksi, pelottavaksi, hallitsemattomaksi. Tarvitaan turvasatama, minne paha maailma ei yllä: uusi koti tai kakkoskoti paikasta, mikä tuntuu rauhalliselta, turvalliselta ja jossa saa taas yhteyden sydämen ääneen. Uskaltaa hengittää vapaasti. Toteuttaa itseään. Kirjoittaa, työntää sormet multaan, samoilla metsissä ja poluilla ilman pelkoa. Turvallinen pesä, johon voi paeta, kun maailmanmeno ahdistaa. Mieli ja sydän huutavat samaa: me haluamme tätä. Mitä yllättävin talo tai asunto voikin olla juuri se, mikä palvelee turvasatamana.

Aidosti välittävä välittäjä auttaa löytämään juuri sinulle sopivimman sydämen valitun, järkikohteen tai turvasataman.

Kirjoittaja Sari Hyvärinen työskentelee kiinteistönvälittäjänä OP Kodissa Kemiönsaaressa. Hänen intohimonaan ovat talot, asuminen, sisustus, remontointi ja puutarhanhoito. Kolmen lapsen äitinä hän on kokenut diplomaatti, joka osaa valita taistelunsa viisaasti. Monipuolisen uransa aikana hän on oppinut paljon niin johtamisesta, projektien vetämisestä kuin prosesseistakin. Jatkuvan kehittymisen periaate ohjaa hänen elämäänsä.

Aiemmat kirjoitukset