Muutama vuosi sitten OP Finnfund Global Impact Fund I -rahasto teki sijoituspäätöksen kenialaiseen Twiga Foods -yhtiöön. Sijoittajamatkalla Keniaan pääsimme todistamaan näiden sijoitusten vaikutusta, sekä vuonna 2014 perustetun yrityksen ottamia harppauksia toiminnassaan.

Teksti Rego Ostonen, salkunhoitaja
Julkaistu 4.4.2023

Kun sijoitus kenialaiseen Twiga Foods -yhtiöön nousi ensimmäistä kertaa työpöydälleni kesällä 2020, kyseessä oli alkutaipaleella oleva yritys hyvällä liikeidealla.

Mobiilialustalla toimiva järjestelmä mahdollisti reaaliaikaisen yhteyden pienviljelijöiden ja vähittäiskauppiaiden välillä. Banaanisadon valmistuttua viljelijä säästyisi retkeltä tukkutorille syöttämällä tarjolla olevan määrän kännykällä suoraan yhtiön järjestelmiin, joista halukkaat vähittäiskauppiaat pystyivät tilamaan tuotteita. Twigan logistiikkayksikkö hoiti tavarakuljetukset seuraavana työpäivänä.

Idea oli yksinkertainen sekä toimiva, ja toteutettu ympäri maailmaa eri yhteyksissä ja toimialoilla. Ei kuitenkaan vielä sellaisessa muodossa Keniassa.

Perustelut sijoituspäätökselle OP Finnfund Global Impact Fund I -rahastolle olivat olemassa. Vuonna 2014 perustetun yhtiön toiminta oli jo vauhdilla lähtenyt käyntiin, ja lisärahoitusta tarvittiin toiminnan laajentumiseen.

Twigan matka pienestä toimijasta merkittäväksi logistiikkayhtiöksi

Kun nyt noin kolme vuotta myöhemmin pääsimme vierailemaan Twigan upouudessa modernissa logistiikkakeskuksessa Nairobissa, koimme melkoisen vau-elämyksen. Kulkiessamme parinkymmenen valtavan kokoisen banaanikypsytystornin välissä alkoivat mittasuhteet hiljalleen hahmottua.

Noin 18 000 neliömetrin keskuksen eri alueilta löytyi banaanien lisäksi perunoita, sipulia, tomaattia, jauhoja, virvoitusjuomia ja pesuaineita – myös jopa Twigan omalla brändillä.

Pienestä maataloustuotteiden välittäjästä on muutamassa vuodessa tullut monipuolinen logistiikkayhtiö, jonka markkinaosuus on noin 25 prosenttia. Isosta hallista noin kolmannes oli vielä tyhjänä. Laajentumiselle olisi runsaasti tilaa.

Nuoret työllistävä ja luotettava yritys

Yhtiön yli 1800 työntekijästä pieni osa työskentelee agentteina vähittäiskauppiaiden välittömässä läheisyydessä pienillä toreilla, joissa vierailimme seuraavaksi. Agenttien tehtävänä on varmistaa, että Twigan logistiikkapalvelut sujuvat ongelmitta.

Twigan maataloustuotteita tuntuu myyntitiskeillä riittävän ja kauppiaat mainitsivat Twigan luotettavana toimittajana.

Kilpailu on kovaa, sillä eri kauppiaiden myyntitiskejä on toista tusinaa. Yhtäkkiä Twigan värikkään jakeluauton viereen kaarteli eräs toinen jakeluauto, joka osoittautuikin Twigan kilpailijaksi. Kilpailevat agentit kuitenkin tervehtivät toisiaan kuin hyviä ystäviä ja vaihtoivat kuulumisia.

Kävimme tutustumassa Twigan omaan tomaatti- ja sipulikasvatukseen Taita Tavetan alueella. Pienviljelijöiden lisäksi yhtiö panostaa myös omaan tuotantoon, jotta maataloustuotteiden laatu ja saatavuus kattaisivat laajentumisesta johtuvan kysynnän.

Modernissa lajittelukeskuksessa ja pelloilla työskentelee satoja paikallisia, jotka ovat pääosin nuoria. Nuorten rikollisuus ja ilkivalta ovat paikallispoliitikkojen mukaan pienentyneet selvästi. 

Paljon mahdollisuuksia, mutta haastavat olosuhteet

Vaikka Keniassa olosuhteet yrittämiselle ovat tällä hetkellä suotuisat ja länsimaisten sijoittajien into rahoittaa yritysten kasvua on kova, on kehittyvissä maissa luonnollisesti myös riskejä. Esimerkkinä tästä on OP Finnfund Global Impact Fundin I sijoitus etiopialaiseen EthioChicken-yhtiöön, joka joutui vuonna 2020 sodan myllerrykseen.

Untuvikkoja tuottavan EthioChicken-yhtiön yksi viidestä tuotantolaitoksesta sijaitsi Tigrayn alueella, joka joutui kuukausiksi eristetyksi muusta maailmasta Etiopian keskushallinnon ja Tigrayn kansan vapautusrintaman välisessä konfliktissa.

Tapasimme Nairobissa etiopialaisen EthioChickenin toimitusjohtajan, joka kertoi tarinan Tigrayn tuotantolaitoksen työntekijöistä, jotka keräilivät kaiken arvokkaan varastoon, hitsasivat varaston ovet sisäpuolelta ja poistuivat itse salareittiä pitkin.

Laitokseen ei koskettu sodan aikana ja tilanteen rauhoittuessa toiminnan pystyi aloittamaan lähes välittömästi.

Keniassa näki OP:n ja Finnfundin yhteistyössä tehtyjen sijoitusten vaikutuksen, vaikka isossa mittakaavassa se onkin pieni. Vaikuttavuutta on mahdollista saada aikaiseksi sijoitustuotoista tinkimättä ja pienin askelin pystymme myös sijoittajina parantamaan maailmaa.

Kirjoittaja Rego Ostonen toimii salkunhoitajana OP Varallisuudenhoidossa.