Päätin keväällä, että tänä vuonna osallistun ensimmäistä kertaa Nokian yhtiökokoukseen. Yhtiökokous oli kiinnostava tilaisuus kysyä, oppia ja vaikuttaa - uskaltaudu ihmeessä sinäkin menemään!

Teksti Pia Rusanen, Sales Executive @pia_rusanen
Julkaistu 13.6.2018

Lueskelin keväällä, kun Jasmin Hamid kertoi menevänsä yhtiökokoukseen ensi kertaa. Ajattelin, että miksi en minäkin menisi? Olen siis harrastellut osakkeiden parissa säännöllisen epäsäännöllisesti useita vuosia, mutta yhtiökokousasia ei ole tullut edes mieleeni. Jasminin innoittamana tein päätöksen, että tällä kertaa menen katsomaan, mitä siellä oikein tapahtuu. Sattui vielä niin, että Nokian yhtiökokous osui hyvään hetkeen ja paikkaan, joten päätin, että tänä vuonna osallistun!

Miten ilmoittauduin ja valmistauduin?

Bongasin Nokian nettisivuilta kokouksen päivämäärän ja ilmoittautumisajankohdan. Valmistautumisen hoidin hyvin ”takki auki” -periaatteella. Toki tutustuin esityslistaan ilmoittautumisen yhteydessä, äänestin ennakkoon asialistan kohdista ja silmäilin tulosjulkistusta, mutta muuten en suuria paineita tästä ottanut. Enemmän kiinnosti mennä haistelemaan tunnelmaa sekä kuuntelemaan johdon ja konkarisijoittajien välistä keskustelua.

Oli vähän rokkikonsertin fiilis saapua yhtiökokousta varten Messukeskukseen ja täytyy tunnustaa, että pikkuisen jännitti: onko siellä vaan fiksusti puhuvia pukumiehiä ja osaanko käyttäytyä oikein? Tästä syystä puolipakotin mukaan myös aviomieheni, etten olisi ainoa noviisi paikalla.

Mitä kokouksessa tapahtui?

Yleisfiilis oli juhlallinen, mutta silti melko rento. Ilmeisesti näissäkin tilaisuuksissa on ihan ok vähän vitsailla vaikkapa verkkojen rakentamisesta kuuhun! Mukana kokouksessa oli edustettuna lähes puolet osakkeista ja parisen tuhatta ihmistä, jonka voisi kuvitella kertovan omistajien aidosta kiinnostuksesta yhtiön tulevaisuutta ja liiketoimintaa kohtaan. Olin tutustunut siis tilaisuuteen esityslistaan ennakkoon ja sen sai myös muun materiaalin kanssa ovella. Tilaisuus myös eteni ennakkoon nähdyn ja ovella saadun esityslistan mukaan, eli oli helppo seurata sitä, missä kohdassa mennään.

Vahvimmin itselle jäi mieleen tilaisuudesta kolme kohtaa: hallituksen katsaus, seuraavan hallituksen kokoonpano sekä toimitusjohtajan katsaus. Hallituksen katsauksessa avattiin puheenjohtajan toimesta mennyttä, nykytilaa ja tulevaisuuden suuntaa. Hallitus myös raportoi omistajille esimerkiksi siitä, mihin hallituksen aika menee, miten hallitus toimii ja mitkä periaatteet ohjaavat päätöksentekoa. Pidän tärkeänä sitä, että kaikkien mielipiteet saa ja pitää haastaa! Tätä peräänkuulutettiin myös omistajilta – haastakaa hallitusta ja toimitusjohtajia!

Toinen mieleenpainuva kohta oli, kun seuraavan hallituksen jäseniä esiteltiin. Uusi jäsen Sari Baldauf sai valtavat aplodit! Hienoa on se, että yhtiön tavoitteena oli saada hallitukseen 40% naisia ja tämä tavoite saavutettiin nyt etuajassa. Iso peukku tärkeän asian puolesta, joka on tälle omistajalle sydämen asia. Kolmantena erityisen mielenkiintoisena osiona pidin toimitusjohtaja Rajeev Surin puheenvuoroa, joka oli muuten ainoa täysin englanninkielinen puheenvuoro koko tilaisuudessa. Herra oli rauhallinen ja vakuuttava puhuja, ei mikään suuri viihdetähti, mutta hyvin miellyttävä ja asiallinen. Puheessaan hän tiivisti viime vuoden tapahtumat ja tekemiset sekä kävi läpi sitä, mitä yhtiö odottaa tulevaisuuden tuovan tullessaan ja mikä vaikuttaa vuoteen 2018. Toimitusjohtajan puheessa korostui toisaalta kiitos omistajille kärsivällisyydestä ja toisaalta vahva viesti kirkkaammasta tulevaisuudesta.

Moni osakkeenomistaja käytti toimitusjohtajan puheenvuoron jälkeen hallituksen peräänkuuluttamaa velvollisuutta haastaa ja kysyä toimitusjohtajalta. Kysymyksiä tuli mm. liikevaihdosta, kilpailijoista, strategisista valinnoista, tulevaisuuden suunnasta ja priorisoinnista. Näistä erittäin valveutuneista kysymyksistä oppii paljon itsekin ja toisaalta saa tuntumaa siihen, missä hengessä vuoropuhelua ylipäätään käydään johdon ja omistajien välillä. Vuoropuhelu tuntui menevän hyvässä hengessä, vaikka kysymykset vaikuttivatkin varsin tiukoilta.

Kannattiko mennä?

Ehdottomasti kannattaa! Yhtiökokous oli tapahtumana hieno ja vaikuttava niin puitteiden, osallistujamäärän kuin tarjoilujenkin osalta. Yhtiökokous on tapaaminen omistajien, johdon ja hallituksen välillä, ja mahdollisuus tällaiselle tavalliselle tallaajallekin haastatella ja haastaa yrityksen johtoa. Oli valtavan hienoa päästä kuulemaan yrityksen toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan suusta se, missä yritys on ja mihin se on menossa. Meininki oli kansainvälinen meininki, mutta silti aika leppoinen ja yllättävänkin epämuodollinen. Kolme tuntia oli hiukan puuduttava rupeama, mutta eihän näitä ihan joka viikko ympäri vuoden onneksi ole.

Allekirjoitan sen, mitä Jasminkin aiemmin jo kertoi – kannattaa ehdottomasti kuunnella muiden kysymykset, niistä oppii paljon. On myös ihan eri asia olla paikan päällä kuuntelemassa, mitä ja miten toimitusjohtaja asiat sanoo verrattuna siihen, että lukee ne raporteista. Osallistumisen myötä tuli ylipäätään tunne siitä, että ymmärtää hieman syvemmin salkussa olevan yrityksen liiketoimintaa, strategiaa ja taustoja sille, miksi jotain asioita tehdään tai ei tehdä. Mene siis sinäkin mukaan rohkeasti!

Kirjoittaja on Pia Rusanen, myynnin ja viestinnän ammattilainen sekä pienen hulivilin äiti - ketterä sekä töissä että kotona.