Kesän lopussa suomalaisten kotitalouksen talletuskanta oli 5 miljardia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Suomalaisten lisääntynyt säästäminen ja sijoittaminen näkyy myös meillä: aktiivisten osakesijoittajien määrä on nyt ennätystasolla.

Teksti Kai Kalajainen, johtaja, vähittäispankin varallisuudenhoitoasiakkaat @KaiKalajainen
Julkaistu 5.9.2022

Suomen Pankki julkaisi 10.8. Säästäminen ja sijoittaminen -tiedotteen, jonka mukaan kotitalouksien osakesijoitusten arvo laski vuoden ensimmäisellä puolikkaalla lähes 12 miljardia euroa. Samaan aikaan kotitaloudet kuitenkin lisäsivät osakesijoituksiaan nettona 1,2 miljardilla.

Heinä-elokuussa OP:n henkilöasiakkaiden osakeostojen ja -myyntien euromääräinen volyymi jakaantui tasan. Asiakasdatamme mukaan suomalaiset yksityissijoittajat tankkasivat elokuussa osakesalkkuihinsa erityisesti kurssilaskussa ollutta Qt Groupia. Kolmen netto-ostetuimmat osakkeen joukossa olivat lisäksi Kone ja Nordea. Elokuussa eniten myytiin Sampoa.

Uusia arvo-osuustilejä asiakkaat ovat avanneet tänä vuonna OP:lle jo yli 50 000 kappaletta. Näistä hieman yli neljäsosa on osakesäästötilejä.

Kansainvälisiin osakkeisiin sijoittaminen on jatkanut kovassa kasvussa. Esimerkiksi USA:n pörsseistä osakkeita ostettiin vuoden ensimmäisellä puolikkaalla lähes viisi kertaa enemmän kuin esimerkiksi vuoden 2019 ensimmäisellä puolikkaalla.

Laadukkaan kotimaisten yhtiöiden osakeanalyysin lisäksi OP:n omistaja-asiakkaille onkin nyt tarjolla analyysiä myös 100 suosituimmasta ulkomaisesta osakkeesta suomeksi op.fi-verkkosivun kautta.

Kansainvälinen hajauttaminen rahastojen kautta lisääntynyt

Suomen Pankin tiedotteen mukaan suomalaiset kotitaloudet lunastivat vuoden ensimmäisten kuuden kuukauden aikana rahastoista 270 miljoonaa euroa. OP:ssa kotitalousasiakkaat kulkivat tässä vastavirtaan ja lisäsivät rahastosijoituksiaan nettona 144 miljoonalla eurolla.

Pari vuotta sitten sijoittajien suosioon palasi arvo-osakkeisiin sijoittaminen. Tämä onkin ollut sijoittajille tuottoisaa, sillä esimerkiksi OP-Amerikka Arvo rahaston tuotto on ollut vuodessa lähes 20 % ja kahdessa vuodessa yli 50 %. OP-Eurooppa Arvo rahaston vuoden tuotto on lähellä nollaa, mutta kahdessa vuodessa sekin on tuottanut yli 20 %.

Heinäkuun loppuun mennessä OP:n rahastot ovat saaneet yli 40 000 uutta osuudenomistajaa. Tämä on peräti 69 % kaikkien Suomeen rekisteröityjen rahastojen osuudenomistajien kasvusta tänä vuonna. Eniten uusia osuudenomistajia ovat saaneet indeksirahastot ja vastuullisen sijoittamisen teemarahastot.

8/10 OP-rahastojen uudesta osuudenomistajasta on valinnut sijoituskohteeksi vastuullisen sijoittamisen artikla 8 tai artikla 9 -luokituksen mukaisen rahaston.

Vastuullisuus näkyy sijoitusneuvonnassamme entistä voimakkaammin

2.8. astui voimaan Euroopan laajuinen sijoitusneuvontaa koskeva kestävän rahoituksen sääntely. Sen mukaan kysymme jatkossa sijoitusneuvonnassa, kuinka paljon asiakkaamme haluavat, että sijoitussuosituksissa huomioidaan ympäristöön, sosiaaliseen vastuuseen ja hyvään hallintotapaan liittyviä asioita.

Haluamme kasvattaa ja ylläpitää osaamistamme myös tässä tärkeässä asiassa ja siksi sijoitusneuvontaa antavat ammattilaisemme käyvät tänä vuonna APV-tutkintoaan täydentävän Aalto EE:n järjestämän APV-ESG-tutkinnon.

Tahdomme laadukkaan tuotevalikoiman ja oman ammattitaitomme avulla auttaa asiakkaitamme vaurastumaan. Kehitämme palveluitamme jatkuvasti ja hyödynnämme kehitystyössä asiakkailtamme saamiamme palautteita. Kiitos kaikista palautteista, joita olemme runsaasti saaneet. Niissä meitä kannustaa oikeaan suuntaan myös se, että asiakastyytyväisyysluvut ovat kehittyneet hyvään suuntaan ja ovat nousseet historiallisesti korkeimmalle tasolle.

Kirjoittaja Kai Kalajainen työskentelee OP:lla varallisuudenhoidon johtajana. Kalajainen haluaa auttaa suomalaisia vaurastumaan yhdessä asiantuntevan OP Sijoittamisen joukkueensa kanssa.

Lisää aiheesta

Lisää aiheesta