Aktiivisten osakesijoittajien määrä kasvoi viime vuodesta lähes 6 prosenttia. Erityisesti naiset ja alle 18-vuotiaat aktivoituivat sijoittamaan osakkeisiin. Molemmissa kasvua oli hieman yli 12 prosenttia. OP:n asiakkaat lisäsivät epävakaassa markkinassa sijoitustensa hajautusta.

Teksti Kai Kalajainen, johtaja, vähittäispankin varallisuudenhoitoasiakkaat @KaiKalajainen
Julkaistu 3.8.2022

OP:n asiakkaat lisäsivät osakesijoituksiaan tammi-kesäkuussa kaikkina kuukausina. Nettomääräisesti ostojen osuus kaupoista oli 70 prosenttia. Eniten osakkeita ostettiin maaliskuussa, jolloin ostojen osuus oli 83 prosenttia. Uusia arvo-osuus- ja osakesäästötilejä OP:n asiakkaat avasivat vuoden ensimmäisellä puolikkaalla 44 000 kappaletta.

Kauppojen euromääräinen volyymi laski hieman viime vuodesta (-2,5 prosenttia), mutta toteutuneiden toimeksiantojen määrä kasvoi 12 prosenttia. Suosituimpia osakkeita olivat Sampo, Kone, Tokmanni, Nokian Renkaat, Konecranes, Wärtsilä ja Nordea. Myynneistä yli neljäsosa kohdistui Fortumin osakkeeseen. Kansainvälisten osakkeiden kauppamäärä kasvoi kesäkuussa peräti 70 prosenttia viime vuoden kesäkuusta.

Asiakkaat lisäsivät tammi-kesäkuussa sijoituksiaan myös rahastoihin. Nettomääräinen lisäys rahastoihin oli ennätyksellisen viime vuoden jälkeen historian toiseksi suurin. Eniten lisäyksiä tehtiin maaliskuussa ja kesäkuussa. Helmikuussa lunastuksia oli merkintöjä enemmän. Tuolloin lunastuksia tehtiin pääasiassa pitkän koron sijoituksista, sekä korkopainotteisista yhdistelmärahastoista ja reuna-alueen osakemarkkinoilta.

Asiakkaat hajauttivat kansainvälisesti ja hakivat tuottoja vaihtoehtoisista sijoituskohteista

Myös vastuullisen sijoittamisen suosio jatkui alkuvuonna. Euromääräisesti eniten lisäyksiä tehtiin vaihtoehtoisen sijoittamisen rahastoihin, joista suosituimpia olivat OP-Alternative Portfolio, OP-Metsänomistaja ja OP-Palvelukiinteistöt. Osakerahastoista eniten sijoituksia tehtiin OP-Ilmasto, OP-Puhdas Vesi, OP-Amerikka Arvo, OP-Vähähiilinen Maailma, OP-Amerikka Vakaa ja OP-Maailma rahastoihin.

OP-rahastot saivat tammi-kesäkuussa 36 500 uutta rahasto-osuudenomistajaa. Tämä on peräti 60 prosenttia koko markkinan kasvusta. Eniten uusia osuudenomistajia saivat OP-Amerikka Indeksi, OP-Maailma Indeksi, OP-Kestävä Maailma, OP-Pohjoismaat Indeksi, OP-Ilmasto, OP-Vähähiilinen maailma, OP-Metsänomistaja, OP-Eurooppa Indeksi, OP-Rohkea ja OP-Amerikka Arvo.

Lisäksi  säännöllisen rahastosäästämisen suosi jatkui. Asiakkaat avasivat tammi-kesäkuussa 61 000 uutta säännöllisen säästämisen sopimusta. Vuoden ensimmäisellä puolikkaalla säännöllisen säästämisen sopimusten kautta tehtiin lähes kolme miljoonaa rahastomerkintää. Eniten merkintöjä tehtiin toukokuussa, jolloin niiden määrä oli ennätykselliset 530 000 kappaletta.

Keskimääräinen säästösumma per kuukausi on 78,5 euroa, kun se vuosi sitten oli 80 euroa. Erityisesti lapsille säästäminen on kasvattanut suosiotaan. Tähän vaikuttanee se, että kolmen vuoden välein voi lahjoittajakohtaisesti lahjoittaa verovapaasti alle 5 000 euroa.

Maailmantilanteen epävarmuudet heiluttanevat pörssejä myös loppuvuonna

Vuoden toinen puolikas starttasi markkinoiden kannalta positiivisesti, kun keskeisimmät osakeindeksit nousivat 5–10 prosenttia ja kuukausi oli yksi parhaista 2020-luvulla.

Maailmantilanteen epävarmuudet heiluttanevat pörssejä myös vuoden toisella puoliskolla. Sijoittajat seuraavat tarkasti inflaation, korkojen ja yritysten tuloksien kehitystä. Pitkän aikavälin sijoittajalle löytyy varmasti hyviä sijoittamisen mahdollisuuksia, joita sijoitusten ajallinen hajauttaminen parantaa.

Oman sijoitussuunnitelman päivittäminen ja sen mukaan toimiminen kannattaa myös epävarmoina aikoina. Suunnitelma antaa hyvän selkänojan tehdä omiin tavoitteisiin sopivia hyviä sijoituspäätöksiä.

OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii. Sijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki. Sijoittamisessa kannattaa muistaa myös siihen liittyvät riskit. Sijoituksen arvo voi joko nousta tai laskea, eikä ole takeita, että saat koko sijoittamasi pääoman takaisin. OP ei takaa, että saat sijoituksellesi tuottoa, eikä historiallinen tuotto ole tae tulevasta. Verotus määräytyy asiakkaan olosuhteiden mukaan ja voi tulevaisuudessa muuttua. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahaston avaintietoesitteeseen. 

Kirjoittaja Kai Kalajainen työskentelee OP:lla varallisuudenhoidon johtajana. Kalajainen haluaa auttaa suomalaisia vaurastumaan yhdessä asiantuntevan OP Sijoittamisen joukkueensa kanssa.

Lisää aiheesta

Lisää aiheesta