Sijoittamiseen kuuluu aina riski, ja sanotaankin, että tuotto on palkka, joka maksetaan sijoittajalle riskin kantamisesta. Riskiä voidaan kuitenkin hillitä toimimalla fiksusti sijoituskohteiden valinnassa, ostamisessa ja salkun rakentamisessa.
Salkun laajoja tappioita voidaan välttää sijoittamalla useisiin eri sijoituskohteisiin ja omaisuusluokkiin. Taitavasti ja laajasti hajautettu salkku tarjoaa sopivan tuotto-riski-suhteen ja auttaa sijoittajaa vaurastumaan fiksusti. Hajauttamisesta ei turhaan puhuta sijoittajan ainoa ilmaisena lounaana.
Tämän kirjoituksen tarkoituksena on luoda kuvaa hajauttamisen perusosa-alueista. Teema on ajankohtainen myös siksi, että nykyinen talousympäristö tarjoaa laajemmalla skaalalla houkuttelevia tuotto-odotuksia. Tällä hetkellä mm. korkosijoitukset tuovat houkuttelevia mahdollisuuksia sijoittajan lautaselle, mikä ei ollut tilanne nollakorkoympäristössä.
Hajauttaminen on myös helpompaa, kuin koskaan aikaisemmin. Sijoittajille on tarjolla erilaisia omaisuusluokkia, joko suorina sijoituksina tai rahastoina.
Kun sijoitukset on hajautettu laajasti eri kohteisiin, niin yksittäisen kohteen arvonvaihtelu, tai jopa konkurssi, ei vaikuta huomattavasti kokonaisuuteen. Erilaiset taloussuhdanteet ja -yllätykset, hypetykset tai epäonnistumiset eivät määrittele koko sijoitussalkun tuottokehitystä.
Miten hajautus tehdään?
Hajautusta voidaan toteuttaa sijoittamalla eri tavoin käyttäytyviin omaisuusluokkiin ja/tai ostamalla kohdetta useissa erissä. Eri kohteisiin hajauttamisen tarkoituksena on yleensä vähentää koko sijoitusportfolion riskiä. Riski pienenee, kun salkku ei ole riippuvainen vain yhden kohteen arvonkehityksestä.
Hajautusta voidaan tehdä täysin erilaisten omaisuusluokkien kesken, joiden arvonkehitys riippuu eri asioista tai sitä voidaan toteuttaa pelkästään yhden omaisuusluokan sisällä, kuten osakkeiden riippuen omasta sijoitusstrategiasta.
Hajauttamisessa on otettava huomioon eri omaisuusluokkien ominaisuuksien lisäksi myös niiden korrelointi keskenään. Eri omaisuusluokat käyttäytyvät luonteensa ja riskisyytensä takia eri tavoin, mutta myös samat asiat vaikuttavat.
Esimerkiksi taloussuhdanne ja rahapolitiikka vaikuttavat sekä korko-, että osakesijoituksiin, joskin hieman eri tavalla. Korkosijoituksia ohjaa ylätasolla korkotasojen muutokset ja osakkeiden hintoja yhtiöiden tulokset. On kuitenkin syytä muistaa, että esimerkiksi korkosijoituksia on erilaisia, kuten valtioiden tai yritysten liikkeeseen laskemia joukkovelkakirjalainoja ja niiden hinnoittelut vaihtelevat muun muassa riskisyyden ja laina-ajan mukaan.
Osakkeissa arvostukseen vaikuttavat nykyisen tuloskunnon ja taseen lisäksi yhtiön tulevaisuuden odotukset. Rahastoilla on korkosijoituksissa etuja suuruutensa vuoksi. Esimerkiksi joukkovelkakirjoihin ei yksityissijoittaja pääse helposti käsiksi, koska vähimmäismäärä sijoitukselle on usein satatuhatta euroa. Osakesijoittaja taas saa pienelläkin summalla kattavan hajautuksen rahaston avulla.
Ajoittamiseen liittyvää riskiä voidaan pienentää hajauttamalla ostoja useampaan erään tai kuukausisäästämällä. Tällöin sijoituskohteita tulee ostettua eri hintatasoilta ja hankintojen keskihinta määräytyy niiden perusteella halutulle ajanjaksolle. Markkinaliikkeitä on mahdoton ennustaa täydellisesti ja ajallisella hajauttamisella voidaan saavuttaa myös mielenrauhaa.
Kuukausisäästäminen on helppo tapa kerryttää sijoitusomaisuutta ja samalla hajauttaa ajallisesti. Itselle sopivan säästösumman voi laittaa sijoituksiin, vaikka automaattisesti palkkapäivänä.
Korko- ja osakesijoitusten lisäksi sijoitusportfolioon voi kuulua kiinteää omaisuutta, joko fyysisinä omina kohteina tai rahastojen kautta. Kiinteä omaisuus käyttäytyy täysin eri lailla, kuin osakkeiden ja korkojen kaltaiset omaisuusluokat. Kiinteä omaisuus on yleensä pysyvämpää ja sen arvoa ei määritellä päivittäin. Lisäksi sen tuotot muodostuvat yleensä muusta kuin kohteen myynnistä, sillä vuokratulot ovat tärkeä osa. Kiinteää omaisuutta ei voi realisoida yhtä helposti, kuin vaikkapa osakkeita, ja se on yksi hajauttamisen kannalta huomioitava seikka.
Rahastojen kautta on mahdollista sijoittaa myös muihin vaihtoehtoisiin ja epälikvideihin sijoituskohteisiin kotimaassa tai kansainvälisesti. Tällainen omaisuusluokka tuo jokaisen sijoittajan ulottuville mielenkiintoisia sijoituskohteita. Rahastojen salkunhoitajat huolehtivat hajautuksesta ja painotuksista, joten sijoittajan tarvitsee keskittyä vain säästämiseen.
On tärkeää muistaa myös kansainvälinen hajauttaminen. Pelkästään yhteen maahan sijoittamalla sijoittaja altistuu merkittävälle markkinariskille ja siksi onkin syytä kääntää katseet myös ulkomaille sijoituskohteiden osalta. Nykyään on helppo sijoittaa kansainvälisesti, sillä se on mahdollista suorien sijoituskohteiden tai rahastojen kautta, eikä globaalien menestystarinoiden löytäminen jää tästä kiinni.
Hajautusta kannattaa tutkia kehittyneiden markkinoiden lisäksi myös kehittyviltä markkinoilta, jotka käyttäytyvät hyvin eri tavoin, kuin kehittyneet markkinat. Esimerkiksi taloustilanteet ja väestörakenteet eroavat merkittävästi toisistaan.
Sijoitusten hajauttaminen vie aikaa
Oman sijoitusportfolion hajauttaminen ja rakentaminen ei tapahdu välittömästi. Kaikkia omaisuusluokkia ei ole välttämättä viisasta, eikä mahdollistakaan hankkia samalla kertaa. Hajautettu portfolio on aluksi tavoitetila. Alusta pitäen on kuitenkin pyrittävä seuraamaan tavoitetta ja hajautettava portfoliota järkevästi sen hetkisen tilanteen mukaan. Painotuksia voidaan muuttaa myöhemmin, kun eri omaisuusluokkia alkaa ilmestymään portfolioon ja sijoitukset kehittyvät eri tavoin.
Hajauttamisesta on siis monia hyötyjä. Ensinnäkin se auttaa tehokkaasti riskien hallinnassa. Kun sijoitusportfolio sisältää erilaisia kohteita, sen tuotto-riski-suhde on yleensä parempi. Hajauttamisella voidaan vaikuttaa salkun tuottotavoitteeseen, volatiliteettiin ja sijoitushorisonttiin.
Hajauttamiseen vaikuttavat tuotto- ja riskitavoitteet, joten se on oleellinen osa sijoitussuunnitelmaa ja kuuluu siihen jo alusta asti. Hajauttaminen eri omaisuusluokkiin tai omaisuusluokkien sisällä on nykyään helppoa, sillä erilaisia sijoituskohteita on kattavasti saatavilla ja niistä on myös enemmän informaatiota, kuten analyysejä. Esimerkiksi osakkeista on saatavilla analyysejä sekä kotimaisista, että ulkomaisista yhtiöistä. Laadi siis itsellesi sopiva sijoitussuunnitelma ja hyödynnä sijoittajan ilmainen lounas!
Kirjoittaja Ville Rajala työskentelee sijoittamiseen liittyvän viestinnän ja sisällöntuotannon parissa OP:lla ja vastaa OPxSijoittamisen toiminnasta. Rajala on toiminut aiemmin muun muassa sijoituspäällikkönä. Hänellä on kokemusta varallisuudenhoidon lisäksi myös rahoittamisesta. Sijoittamisen lisäksi Rajala innostuu urheilusta ja aktiivisen yleisurheilu-uran jälkeen erityisesti pallopelit, kuntosali ja golf kuuluvat sydäntä lähellä oleviin harrastuksiin.