Oli matkan päämääränä sitten sormuksen kaappaaminen takaisin itselleen, aarteen löytäminen tai uudenlainen toimiva organisaatio, on valtavan tärkeää antaa tilaa erilaisille tunteille ja keskustella niistä.

Teksti Noora Hammar, Communications Specialist
Julkaistu 30.6.2022

Käymme läpi organisaatiomuutosta: emme suinkaan ole vielä maalissa, vaan olemme yhä tällä muutosmatkalla jatkuvasti oppien ja toimintaa kehittäen. Itselleni organisaatiouudistus muistutti siitä, miten tärkeää erilaisille tunteille on antaa tilaa. Olemme jokainen yksilöitä ja reagoimme muutokseen eri tavoin.

Muutoksessa voisi ajatella olevan kaksi ihmistyyppien ääripäätä: on ihmisiä, jotka näkevät muutoksessa pelkästään mahdollisuuksia ja sitten on niitä, jotka näkevät vain uhkia. Väittäisin, että meistä kaikki ovat jossain näiden kahden ääripään välissä.

Ensimmäinen ihmistyyppi näkee muutoksessa mahdollisuuksia ja tiettyä jännitystä. Sellainen oman elämänsä Indiana Jones, joka on valmiina seikkailuun ja kohtaamaan muutosmatkan mahdolliset esteet ja haasteet. Seikkailuhenkisyys on organisaatiomuutoksissa aina tarpeen ja kyse onkin siitä, että tavoite – tai aarre – on selkeänä mielessä, vaikka matka aarteen luokse ei kulkisikaan aivan suunnitelmien mukaan.

Välillä on kuitenkin niin, että aarre on jo löytynyt, eikä sitä olekaan heti valmis etsimään seuraavaa: ei haluaisi luopua tutuista tehtävistä tai tutusta tavasta tehdä töitä. Tällöin itsestään saattaa löytää Indiana Jonesin sijaan Taru sormusten herrasta -maailmasta tutun Klonkun, joka haluaisi kynsin ja hampain pitää kiinni itselle rakkaista työtehtävistä sekä toimintatavoista ja sihistä ”my precious” siitäkin huolimatta, että pöydälle tulee uutta mielenkiintoista tehtävää.

Jotkut taas meistä lämpiävät hieman hitaasti. Organisaatiomuutos ei heti innosta ja onhan täällä Konnussa aika mukavaa ja turvallista. Hetken mietinnän jälkeen kuitenkin heitetään reppu selkään ja lähdetään kohti seikkailua.

Olit sitten Klonkku, Indiana Jones tai alun epäilyn jälkeen innostunut Bilbo Reppuli, on meillä kaikilla oma paikkamme muutoksessa. Tarvitsemme näitä seikkailijoita ja epäilijöitä molempia, jotta voimme taklata haasteita ja uhkakuvia, ja jotta voimme hyödyntää mahdollisuudet täydessä potentiaalissaan. Oli matkan päämääränä sitten sormuksen kaappaaminen takaisin itselleen, aarteen löytäminen tai uudenlainen toimiva organisaatio, on arvokasta, että tiimissä tai organisaatiossa on erilaisia ihmisiä. Jokaisella on oma paikkansa organisaation uudessa seikkailussa.

Noora Hammar työskentelee OP Ryhmän keskusyhteisössä viestinnän asiantuntijana ja on innostunut soveltamaan ketterän toimintatavan metodeja niin työ- kuin vapaa-ajallakin.