Onko kalenterissa illat ja viikonloput täynnä ja pelkkä kalenterin katsominenkin alkaa väsyttämään? Nappaa tästä vinkki talteen!

Teksti Noora Hammar, Communications Specialist
Julkaistu 22.12.2021

Ystävä ehdottaa näkemistä ja avaat kalenterin. Selaat viikon, toisen, kolmannen ja päädyt ehdottamaan tiistaita kello 18-19:15 kuukauden päästä. Kuulostaako tutulta? Tältä ainakin oma kalenterini näytti jatkuvasti.

Kun kirjoitan tätä juttua se näyttää itse asiassa yhä. Seuraavan kahden viikon aikana on yksi ilta, jolloin ei ole vielä mitään kalenterissa. Mutta nyt on valoa tunnelin päässä, sillä karsintaa on tehty seuraavaan vuoteen. Olen nimittäin kuluneen vuoden ajan pitänyt kaikista kalenteria täyttäneistä asioista fiiliskarttaa. Ja nyt vuoden loppuun olen lopettanut kaiken sellaisen, mikä on tuottanut enemmän stressiä ja harmitusta kuin iloa ja innostusta.

Tämä on ollut sinänsä aika yksinkertainen harjoitus. Olen kirjannut ylös kalenteria toistuvasti täydentävät asiat kuten luottamustoimet, harrastukset ja vapaaehtoistyön, ja olen viikko tai kuukausitasolla – riippuen aktiviteetista – kirjannut ylös fiiliksen. Aika kultaa muistot, ja nyt loppuvuonna näitä olikin aika herättelevää katsoa. Jotkut kokonaisuudet olivat melkein koko vuoden punaisella, eli ne veivät enemmän energiaa kuin toivat, ja toiset taas vahvasti vihreällä, eli energiaa tuovia. Oma asteikkoni on mennyt tumman vihreästä vaaleanvihreään, neutraaliin harmaaseen ja sitten vaalean punaiseen ja tumman punaiseen. Nyt loppuvuodesta olen yrittänyt karsia kaiken, mikä on pääosin punaisella.

Kannattaa kuitenkin katsoa myös kokonaisuutta, eikä vain värikarttaa

Fiilis on aika hyvä – eli vahvasti vihreällä - ja odotukset korkealla. Tässä vaiheessa on paljon mahdollisuuksia ja muutama riski. Aloitetaan riskeistä:

  1. Asioista kieltäytyminen aiheuttaa pahaa mieltä tai verta. On paljon helpompaa sanoa kyllä, kuin ei.
  2. Saatat luopua jostain, mistä on jollain tavalla hyötyä – vaikka siitä ei tulekaan hyvää mieltä tai iloa itselle. Punnitse kumpi on tärkeämpää juuri sinulle.

    + Bonusriski: suoratoistopalvelut voivat viedä enemmän rahaa.

Mahdollisuudet:

  1. Pääset tekemään jotain spontaanisti – sanoinkohan sen oikein? Tämä sana ei yleensä kuulu sanavarastoon.
  2. Pystyt tekemään ne jäljelle jäävät asiat paremmin, sillä niille on enemmän aikaa.

Ja sitten on vielä yksi uhka ja mahdollisuus: Vapautunut aika täyttyy uusilla jutuilla. Riskinä on se, että kalenteri on pian taas täynnä ja tyhjät illat ovat jälleen kortilla. Toisaalta kääntöpuolena saattaa löytyä jotain aivan huikeaa!

Noora Hammar työskentelee OP Ryhmän keskusyhteisössä viestinnän asiantuntijana ja on innostunut soveltamaan ketterän toimintatavan metodeja niin työ- kuin vapaa-ajallakin.