Uusien rajapintapalveluiden avulla päiväsykleihin perustuva, hidas maksaminen voidaan yrityksissä viimein jättää historiaan. Reaaliaikamaksamisen kehittyessä sujuvoituvat samalla muutkin taloudenhallinnan prosessit.

Teksti Antti Karhu, OP:n maksuliikepalveluista vastaava johtaja
Julkaistu 1.10.2021

Maksaminen on ottanut hurjia harppauksia viime vuosien aikana. Reaaliaikamaksun avulla voi nyt maksaa niin, että maksu on perillä kymmenessä sekunnissa, vuorokauden jokaisena päivänä sekä Suomessa että monin paikoin Euroopassa. OP on ollut tässä edelläkävijä – merkittävä osa asiakasmaksuistamme menee nykyisin SEPA-pikasiirtona. Pikasiirto tehostaa monin paikoin taloudenhallintaa, mutta parhaimmillaan se toimii myös alustana uudentyyppisille palveluille.

Olemme yhdessä asiakkaidemme kanssa havainneet, että maksuliike- ja tilidatan avulla voidaan tehostaa monia yritysten prosesseja. Tilidatan ja maksudatan avulla voimme tehostaa esimerkiksi rahojen palautusta asiakkaille. Voimme myös nopeuttaa kaupankäyntiä tuomalla saapuneesta maksusta tiedon suoraan toiminnanohjauksen järjestelmiin. Näiden uusien rajapintapalveluiden avulla voidaan ohittaa yrityksissä pitkään vallalla ollut päiväsykleihin perustuva toimintatapa ilman, että kirjanpitoa itsessään tarvitsee miettiä uusiksi.

Uskomme, että koko yritysten taloudenhallinta reaaliaikaistuu vaiheittain. Näin voidaan saada uudenlaista tehoa yritysten likviditeetin hallintaan.

Rajapintoja voi hyödyntää myös muilla tavoin. Esimerkiksi PSD2-rajapintojen avulla voimme tarjota näkyvyyden myös toisten pankkien tilitietoihin sekä mahdollistaa maksamisen muiden pankkien tileiltä. Lanseerasimme kesällä tämän ominaisuuden OP Yritystalouteen, joka on uusi kassanhallinnan palvelumme. On monia tilanteita, joissa toiminta tehostuu, kun käyttäjäystävällisellä käyttöliittymällä voidaan käynnistää suoraan rahansiirtoja pankkien välille tai nähdä tilitapahtumat toisesta pankista ilman, että tarvitsee esimerkiksi odottaa päivän vaihtumista toiseksi.

Olemme hyödyntäneet PSD2-rajapintoja myös verkkokaupan palveluissa. Olemme tuoneet uudistuneeseen OP Verkkomaksuun mahdollisuuden tarjota maksamista myös toisten pankkien asiakkaille. Näin verkkokauppa voi tarjota OP:n parhaimman maksukokemuksen rinnalla myös toisten pankkien maksamisen kustannustehokkaalla tavalla. Kauppiaan tarvitsee integroida vain yksi rajapinta järjestelmiinsä.

Nykyaikaisen toteutustapamme ansioista rajapintamme ovat helppo integroida. Takavuosien kokemukset monisivuisista käyttöönoton ohjeista voi jo unohtaa. Suosittelen tutustumaan uusiin API- ratkaisuihimme, ja vinkkaamaan niistä myös omalle järjestelmätoimittajalle. Jotta yritys pystyy vastaamaan myös tulevaisuuden asiakastarpeisiin entistä ketterämmin, kannattaa reaaliaikamaksamisen ja rajapintojen tuomat hyödyt ehdottomasti valjastaa käyttöön.

Voit tutustua API-rajapintojen tuoteperheeseemme täällä. Kerromme mielellämme lisää sekä rajapinnoista että muista yrityksen arkea helpottavista palveluistamme. 

Lue lisää pikasiirroista