Suomalaisyritykset eivät ole pysäyttämässä investointejaan tai yrityskauppojaan, vaikka erityisesti raaka-aineiden ja komponenttien saatavuus ja hinnat huolestuttavat. OP:n tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta yrityksestä aikoo edetä investointien kanssa suunnitellusti. Erityisesti tällä hetkellä investoidaan vihreään energiaan.

Teksti Laura Hakamies, Johtaja, rahoituksen järjestäminen, OP Yrityspankki @LauraHakamies
Julkaistu 24.5.2022

Viime vuodet eivät ole päästäneet yrityksiä helpolla. Siinä missä koronapandemia alkaa vihdoin hellittää otettaan yhteiskunnasta, on Venäjän hyökkäyssota ajanut kansainväliset markkinat pitkälle epävarmuuden tielle.

Suomalaisten suuryritysten reagoiminen epävarmuuteen on ollut nopeaa ja joustavaa. Ukrainan sota ja pakotteet eivät ole johtaneet pandemian alkuaikojen kaltaiseen hätäjarrutukseen.

Vaikka osaan yrityksistä sota ja pakotteet ovat vaikuttaneet merkittävästi, on suuryritysten maksukyky ja investointivalmius säilynyt pääosin hyvänä. Maksuohjelmamuutoksia on OP:n datan mukaan kevään aikana tehty koronapandemian tasoon verrattuna hyvin vähän. Koronan alkaessa yritykset myös reagoivat pyytämällä pankeilta lisää likviditeettiä niin, että pyynnöt kasvoivat useisiin miljardeihin muutamassa viikossa. Nyt samanlaista suurta tarvetta ei ole nähty, ja rahoituspyyntöjen määrä on jäänyt murto-osaan kahden vuoden takaisesta tilanteesta.

Vihreä siirtymä näkyy suuryritysten investoinneissa

Teettämämme tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa yrityksistä aikoo edetä investointien kanssa suunnitellusti. Energiamarkkinoiden nopeasti muuttuneen tilanteen arvioidaan edelleen lisäävän investointeja erityisesti vihreään siirtymään. Suomalaisyritysten halu investoida vihreään energiaan on ollut vahvaa jo viime vuodet. Esimerkiksi OP:n 1,3 miljardin euron Green Bond -portfoliosta peräti 75 prosenttia kohdistuu uusiutuvaan energiaan.

Myös kyberturvallisuus on ajankohtainen teema yrityksissä. Erilaisten kyberuhkien lisääntyessä yritysten investointien kyberturvallisuuteen ennakoivaan kasvavan voimakkaasti lähivuosina.

Kevään epävarmuus ei ole pysäyttänyt yrityskauppamarkkinaa. Alkuvuodesta pankkien kanssa aloitettuja neuvotteluja on jatkettu pääosin tavalliseen tapaan, ja myös uusia yrityskauppa-aihoita on syntynyt.

Toimitusketjujen haasteet syvenevät – kerrannaisvaikutukset voivat olla huomattavia

Yritysten suurimpia taloudellisia huolia ovat OP:n tutkimuksen mukaan tällä hetkellä erilaiset raaka-aineiden ja komponenttien saatavuuteen liittyvät ongelmat. Haaste koskee yrityksiä laajasti riippumatta siitä, onko yrityksellä suoraa riippuvuutta Venäjältä tai Ukrainasta. Saatavuus koetaan vieläkin suurempana ongelmana kuin hintojen nousu – pahimmassa tapauksessa yksittäisen komponentin puute pysäyttää tuotantolinjan tai projektin kokonaan. Toimitusketjujen tilanne on edelleen vaikeutunut tutkimuksen teon jälkeen, kun Kiinan taistelu virusta vastaan on sulkenut tehtaita ja vaikeuttanut satamien toimintaa.

Toimitusketjujen sakkaamisen kerrannaisvaikutukset voivat olla yrityksille huomattavia. Tervetuloa kuuntelemaan 30.5. järjestettävään webinaariin ratkaisuja toimitusketjujen haasteisiin. Pääset ilmoittautumaan webinaariin tästä.

Kirjoittaja on OP Yrityspankin rahoituksen järjestämisestä vastaava johtaja.