Korona sysäsi monessa taloudessa mökkien remontteja liikkeelle. Näin kävi myös Maija Kajannon perheen mökille Hämeenlinnan Tuuloksessa.

– Perheeseeni kuuluu minun ja mieheni lisäksi vilkas kuusivuotias poikamme. Korona-aikana olemme käyttäneet mökkiämme enemmän kuin koskaan aiemmin.

Aiemman remontin yhteydessä taloon rakennettu sauna purettiin vähäisen käytön takia. Mutta yksi kohta jäi laittamatta: vanha saunakammari seisoi paikallaan kylmänä ja pimeänä.

– Kun kävin uudistetussa mökissä tupatarkastuksella ja kävin kurkistamassa vanhaan saunakammariin, päässä vain jysähti ”ei”.  Näin tummentuneet mäntypaneelit, hiirenpapanat ja maitolasi-ikkunan, josta ei näkynyt läpi. Seuraavana päivänä soitin tutulle kirvesmiehelle ja pyysin töihin.

Operaatio työhuone oli käynnistynyt.

Vanhan saunaneteisen edustalla on pikkuinen kuisti. Nyt se toimii lukunurkkauksena.

Purkutöissä sorkkarauta heilumaan

Yhden ikkunan ja puisen umpioven hallitsema huone ei ollut kovin esteettinen, mutta siinä oli tärkeä ominaisuus: oma sisäänkäynti.

– Ajattelin heti, että tästä tulee tosi hyvä. Saamme mökille työtilan ja samalla vierashuoneen, jonne on oma sisäänkäynti.

Hyvin pian purkutöiden aloittamisen jälkeen alkoi paljastua 70-luvun rakennustavan mielenkiintoisuus.

– Puupanelia riitti, yksikään seinä ei ollut täysin suorassa ja lattiaa oli neljä kerrosta päällekkäin, kaikki lyötynä kiinni pitkillä rautanauloilla. Remonttimies sanoi, ettei ollut koskaan nähnyt vastaavaa ratkaisua. Itseäkin alkoi koko homma hirvittää, kun pihalla naulaisten lautojen kasa sen kuin kasvoi.

Ikean kirjoituspöytä sai kaverikseen vanhan, mökin mukana tulleen pinnatuolin.

Ikkunallinen ovi ja uusi ikkuna lisäsivät valoa

Lopulta purkutyöt oli tehty ja vanhojen viritelmien tilalle tehtiin uusi lattia.  Pikkuinen huone oli kuitenkin kovin pimeä. Vanha ikkuna vaihdettiin uuteen ja kirkkaaseen ja puinen täysovi parvekkeenoveen, jossa on iso lasi-ikkuna. Järven puolelle puhkaistiin vielä pikkuikkuna, jonka mittaamisessa oltiin tarkkoina.

– Sanoin kirvesmiehelle, että mittaa lattiasta, mille korkeudelle työpöytä tulisi ja sen jälkeen puhkaise ikkuna niin, että työpöydän saa ikkunan eteen. Ajatus siitä, että saisin tehdä töitä kirjoituspöydän äärellä ja järvelle katsoen oli aika ihana!

Seuraavaksi kirvesmies pääsi levyttämään sisäseinät ja katon ja sähkömies laittamaan pistorasiat paikalleen. Seinät saivat valkoisen maalipinnan ja lattia päällystetiin mökin remontista jääneellä laminaatilla, joka näytti aluksi riittävän tilaan hienosti. Paitsi että ei ihan.

– Remonttimies soitti vähän nolona ja sanoi, että huoneen lattia saatiin muuten valmiiksi, mutta laminaatti loppui kesken noin 15 senttiä liian aikaisin. Onneksi meillä oli mökillä paketti toisesta remontista jäänyttä laminaattia, jolla työ saatettiin loppuun.

Paikkauskohta jäi kirjoituspöydän alle, eli se ei kiusaa silmää.

– Tästä tuli tosi hyvä. Tila tuntuu neliöitään suuremmalta, kun kaikki pinnat ovat vaaleita.

Pikkuiseen tilaan sopivaa vuodesohvaa oli vaikeaa löytää. Ratkaisu löytyi eurolavoista. Päällekkäin nostettuina lavat toimivat sohvana. Kun ne asettelee peräkkäin, saadaan 120 senttimetriä leveä sänky vieraille.

Sisusta uudella ja vanhalla sekaisin

Kun huoneella on kokoa vain noin seitsemän neliötä, kaikki sisustusratkaisut piti miettiä tarkkaan.

­– Kirvesmies totesi jo tilaa viimeistellessään, että jos laitat tänne työpöydän, huoneeseen ei mahdu sänkyä. Jos laitat sängyn, työpöytä ei mahdu. Minä halusin molemmat.

Kirjoituspöytä löytyi Ikeasta ja sopiva sänkyratkaisu saatiin lopulta kuormalavoista. Tuttu sisustussuunnittelija Sirpa Levonperä hioi ja maalasi kaksi eurolavaa. Oikein kokoiset pehmustetyynyt löytyivät Ikeasta ja selkänojatyynyiksi sopivat kodin vanhat sohvatyynyt, jotka Kajannon äiti on päällystänyt uusilla kankailla.

– Kun lavat asettaa peräkkäin ja levittää patjat päälle, vieraille saa jämäkän 120-senttisen sängyn.

Kajannolla ei ollut remonttiin varsinaista budjettia – tärkeintä oli saada tila valmiiksi. Työhuonetta viimeistellessä tuli tietoon myös iloinen yllätys: Kajanto sai kustannussopimuksen tulevalle romaanilleen. Ison kustantamon kanssa solmittu sopimus tiesi ennakkoa, joka auttoi osaltaan kattamaan työhuoneen remonttikustannukset.

– On ihan kiva ajatus, että kirjan kirjoittamisella sain remontoitua työhuoneen itselleni. Se motivoi kirjoittamaan jatkossakin, Kajanto hymyilee.

Maija Kajanto on tyytyväinen remontin lopputulokseen. Nyt hänellä on oma työhuone mökillä ja maisema järvelle. 

Vinkit mökin työhuoneen rakentajalle

  • Etätyö on tullut jäädäkseen ja silloin voi olla ihan järkevää tehdä työskentelytila myös mökille. Mieti tarpeesi ja tee ratkaisusi.
  • Muista katsoa boksin eli itse mökin ulkopuolelle. Ulkorakennus, aitta, saunan eteinen, vanha grillikatos – mökkitontilla voi olla monta mahdollisuutta, minne lisätilan voi rakentaa pienellä vaivalla ainakin kesähuoneeksi.
  • Käytä paikallisia työmiehiä aina kun voit. Varsinkin pienellä paikkakunnalla tekijät myös usein tuntevat toisensa, jolloin eri töiden teettäminen on jouhevampaa ja yksinkertaisempaa. Paikallisista rautakaupoista saa myös usein parempaa ja henkilökohtaisempaa palvelua.
  • Yllätyksiä tulee aina. Jotain unohtuu, talon lattialaminaatti loppuu kesken tai haluamaasi tapettia ei löydy kriittisellä hetkellä rautakaupasta. Jos haluat valmista, älä jää hieromaan remonttivaiheessa. Tee ratkaisut nopeasti. Jos asut kauempana, hyväksy se, ettet pysty valvomaan kaikkea.
  • Yhdistä sisustuksessa uutta ja vanhaa. Moderni Ikea sopii hienosti vanhojen huonekalujen ja tuunattujen kuormalavojen kaveriksi.
  • Jos se on taloudellisesti mahdollista, tee tai teetä remontti valmiiksi, vaikka se sitten tarkoittaisi vähän isompaa lainaa. Keskeneräiseksi jäänyt remontti on stressin aihe. Kannattaa miettiä, olisiko vähän isompi lainanlyhennys kuitenkin sen arvoista, että kaikki tehtäisiin valmiiksi.

Innostuitko remontoimaan? Tee remonttisuunnitelmistasi ja hae lainaa verkossa.

Lue myös:

Rekan täysperävaunu remontoitiin etätyöpisteeksi.

Purkukohteesta sukeutui unelmien mummonmökki