Porilainen Sanna Suomalainen kuvailee itseään sarjaremppaajaksi. Erityinen innostus sarjaremppaamiseen alkoi vuonna 2011, kun Suomalainen sekä hänen miehensä ostivat Porin Laviassa sijaitsevan kansakoulurakennuksen ja remontoivat sen jokaisen huoneen.

Viitisen vuotta sitten pari muutti unelmiensa asuinalueelle merelliseen Reposaaren kaupunginosaan, jossa he remontoivat täysin vuonna 1957 rakennetun rintamamiestalon. Osa huoneista on tällä hetkellä jo toisella remonttikierroksella.

– Remppaus on minulle elämäntapa, ja mieheni lähtee projekteihin helposti mukaan, Suomalainen sanoo.

Suomalainen kertoo kierrätysmateriaalien käytön sekä vanhan ja uuden yhdistämisen olevan remppausfilosofiansa perusta, ja erityisen ylpeä hän on talon keittiöön tehdystä remontista. Edellisen kerran keittiötä oli remontoitu 1970-luvulla aikakauden lastulevy- sekä muovimateriaaleilla.

Uuden remontin yhteydessä Suomalainen vaihtoi vanhat kodinkoneet nykyaikaisiin integroituihin laitteisiin, mutta palautti keittiöön myös alkuperäistä 1950-luvun tunnelmaa.

– Alkuperäiset listat oli poistettu 70-luvun remontissa, mutta säästimme 70-luvun pelkistetymmät listat ja kattoon laitoimme alkuperäistä vastaavaan kattolistan, hän kuvailee.

Alkuperäiset yläkaapistot ovat edelleen keittiön katseenkääntäjä. Niissä on kaunis, tänäkin päivänä trendikäs murretun roosan sävy.

Kierrätystä ja muistoja

Muut keittiön kaapistot Suomalainen korvasi Ikean mustilla sekä modernin mattapintaisilla, kierrätysmateriaaleista valmistetuilla kaapeilla.

Ikkunaseinälle valikoitunut 1950-luvun henkinen, hillityn graafinen tapetti, on perheen entisestä kodista mukaan lähtenyt ylijäämärulla. Sillä on Suomalaisille erityinen merkitys.

– Poikamme syntyi edellisessä kodissamme, ja käytimme Poikilo-nimistä tapettia hänen huoneessaan. Poikilo oli myös poikamme työnimi. Tapetti on hauska muisto tältä ajalta.

Tiskipöydän ylätason Suomalainen säilytti alkuperäisestä keittiöstä, keittiösaarekkeen hän nikkaroi kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Sen perusta on vanha patakaappi, jonka päällä on toisesta pöydästä otettu marmoritaso. Saarekkeen jalkoina toimivat Ikean sängynjalat.

– Kun tuunaan huonekaluja, yritän miettiä, mitä voisin hyödyntää varastoissamme olevista materiaaleista, Suomalainen sanoo.

Suomalainen puolisoineen remontoi rintamamiestalonsa keittiön nopealla aikataululla. Alkuperäisestä 50-luvun keittiöstä jäivät kauniit roosan väriset kaapit, uusitut kaapistot on valmistettu kierrätysmateriaaleista.

Remppaa yötä myöten

Roosanvärisen yläkaapin säilyttäminen osoittautui remonttiprojektin haasteeksi, sillä uudet kaapistot oli mitoitettava sen mukaan. Rintamamiestalon pohjaratkaisu puolestaan vaati sekä luovuutta että ongelmanratkaisukykyä.

– Aukotuksia on paljon, sillä joka huoneesta on päästävä toiseen. Keittiössä piti tehdä jonkin verran kompromisseja, ja laskutilaa jäi melko vähän, Suomalainen pohtii.

Suomalainen arvioi kuluttaneensa keittiön kodinkoneisiin sekä kaapistoihin noin 4000 euroa, ja uusiin pintamateriaaleihin noin 1000 euroa. Keittiöön tehtiin ulkopuolisella avulla myös sähkö- ja putkityöt, ja keittiö tuli muuttovalmiiksi noin 1,5 kuukaudessa.

– Teimme remonttia työpäivien jälkeen yötä myöten. Siksi muistikuvat tältä ajanjaksolta ovat melko hämäriä, Suomalainen nauraa.

Suunnitteletko remonttia? Tutustu remonttilainavaihtoehtoihin op.fi:ssä.