Miltä tuntuisi jäädä aikanaan eläkkeelle tietoisena siitä, että käytettävissä on työurasta kertyneen eläkkeen lisäksi vaikkapa 200 000 euroa ylimääräistä?

Summa voi tuntua keskituloiselle todella kovalta säästötavoitteelta, mutta OP:n varallisuudenhoidon sähköisen myynnin johtaja Joakim Reinius on eri mieltä.

– Eläkepäivien varalle voi kerryttää järkevästi säästäen ja sijoittaen ihan merkittävän potin jo 100 - 200 eurolla kuukaudessa. Toki se edellyttää sitä, että aloittaa ajoissa eli viimeistään nelikymppisenä eikä makuuta rahoja tavallisella pankkitilillä, sijoitusammattilainen opastaa.

1. Rahastot vaivattomin vaihtoehto

Reiniuksen näkemyksille antaa vahvistusta myös OP:n verkkosivuilla oleva säästölaskuri. Esimerkiksi sadan euron kuukausittainen rahastosijoitus paisuu keskimääräisellä sijoitusriskillä 20 vuodessa lähes 42 000 euroksi, josta 24 000 on säästettyä ja tuottoa on ehtinyt tulla 18 000 euroa. Ja mikäli säästöaika on tuplasti pidempi eli 40 vuotta, on summa jo kolmin-nelinkertainen.

Myöhemminkin ehtii toki mukaan, mutta lyhyempi säästöaika tarkoittaa aina myös isompaa sijoituspanosta. Samalla on mietittävä tarkasti, minkä verran euroja saa sivuun kuukausituloistaan.

Säästäminen on aina järkevää, mutta siitä ei saa myöskään tulla kohtuuton taloudellinen taakka.

Rahastot ovat vaivattomin tapa aloittaa säästäminen eläkepäivien varalle. Yhdellä sijoituksella saa hajautetun sijoitussalkun. Kun säästöaika on vähintään kymmenen vuotta, kannattaa rahastosijoituksissa painottaa osakerahastoja. Osakerahastot vaativat kykyä sietää kurssivaihteluita, sillä matkan varrella on ylä- ja alamäkiä, mutta pitkällä aikajänteellä voi odottaa hyvää kasvua, Reinius toteaa.

Säästäminen on aina järkevää, mutta siitä ei saa myöskään tulla kohtuuton taloudellinen taakka.

2. Osakesijoittaminen hyvä vaihtoehto kotimaisista pörssiyhtiöistä kiinnostuneelle

Mikäli sinua kiinnostaa aktiivinen sijoitusmarkkinan seuraaminen ja kotimaiset pörssiyhtiöt, niin osakesijoittaminen on sinua varten. Perinteiset osakkeet tarjoavat pidemmällä tähtäimellä ja järkevästi hajautettuina vastaavasti korkeaa tuottoa ja soveltuvat hyvin myös eläkeaikaan säästämiseen.

– Perusohjeena on tässäkin pitkäjänteinen ”osta ja pidä”-filosofia. Salkkuun kannattaa poimia 5-10 eri toimialojen osaketta, jolloin riskiä saa hajautettua, Reinius opastaa.

Op.fi:ssä oleva OP Analyysin tutkimuspalvelu tarvittaessa auttaa osakevalinnassa. Sieltä näet helposti mm. parhaat osingonmaksajat ja voit tutustua analyytikkojen näkemyksiin kotimaisista pörssiyhtiöistä. Alkuun pääsee helposti verkon kautta avaamalla osakesijoittamisen palvelupaketin.

3. Vakuutussäästäminen on aktiivisen rahastosäästäjän valinta

Eläkepäiviään miettiville on tarjolla myös erilaisia vakuutussäästämistuotteita. Niissä voit valita sijoitusvakuutukseesi erilaisia sijoituskohteita OP:n laajasta valikoimasta, kuten rahastoista, sijoituskoreista ja joukkovelkakirjalainoista.

Sijoitusvakuutus on erittäin joustava sijoitustuote, jonka avulla on todella helppoa vaihtaa sijoituskohteita ja siten myös muuttaa sijoitusten riskitasoa. Vakuutuksen sijoituskohteita voi vaihtaa milloin tahansa ja vaihtojen määrissä ei ole rajoitteita.

– Vakuutuksen paras etu on siinä, että vakuutukseen kertynyttä tuottoa ei veroteta sijoituskohteita vaihdettaessa. Aktiiviselle rahastosijoittajalle vakuutussäästäminen onkin oikea valinta, toteaa Reinius.

Muista nämä viisi asiaa, kun mietit säästämistä eläkeaikaa varten

  1. Kaikkien meidän kannattaa säästää eläkeaikaa varten. Myös sinun.
  2. Tärkein asia on ajoissa aloittaminen, mielellään jo alle kolmekymppisenä. Silloin pääset alkuun pienelläkin summalla. Summaa voit kasvattaa vähitellen, jos tulosi sen mahdollistavat.
  3. Säästä pitkäjänteisesti ja oman kantokykysi mukaan. Jos jossain vaiheessa taloudessasi on vaikeampi hetki, pienennä väliaikaisesti säästösummia.
  4. Mieti eri vaihtoehtoja (rahastot, osakkeet, vakuutukset) ja valitse sinulle sopivin. OP:n omistaja-asiakkaalle on tarjolla kaikkiin näihin tuotteisiin kustannusetuja. Tärkeää on myös tiedostaa valinnan yhteydessä, että pitkällä aikajänteellä parhaat tuotot on aina historiassa saatu osakemarkkinoilta.
  5. Muista, että sijoitusaikasi on todella pitkä. Aivan varmasti sijoitusmarkkinoilla nähdään sijoitusaikasi aikana useastikin myös laskukausia. Tällöin pitää vain pitää pää kylmänä ja jatkaa säästämistä. Laskevilla markkinoilla kannattaa harkita jopa lisäsijoituksia.
  6. Eläkeaikana kiittelet itseäsi hyvästä päätöksestä vuosikymmeniä aikaisemmin.
Onko sinulla tunne, että tulet toimeen, mutta tuntuisi turvallisemmalta, jos säästöjäsi voisi tulevien vuosien varalle kasvattaa? Vakuutussäästäminen saattaa olla sinulle helppo ratkaisu. Lue lisää.

Lue myös:

Miten eläkeikään kannattaa varautua taloudellisesti? Asiantuntija neuvoo

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2018, sitä on päivitetty 24.9.2021.

Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy. Sijoittamisen palvelut tarjoaa Osuuspankki. Sijoitusvakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehenä osuuspankit toimivat.