Syökö inflaatio eläkkeelle säästetyt varasi?
Lisää aiheesta
Iso osa naisista pitää tilisäästämistä parhaimpana keinona sijoittaa tai säästää eläkepäiviä varten. Miehet suhtautuvat naisia rohkeammin omien eläkesäästöjensä sijoittamiseen ja sillä voi olla ratkaiseva ero tulevaisuudessa.
Melkein 40 prosenttia suomalaisista säästää eläkeaikaa ajatellen, kertoo OP:n helmikuussa teettämä kyselytutkimus. Rahastot ovat vastaajien mukaan suosituin tapa sijoittaa tai säästää eläkepäiviä varten: lähes puolet sekä miehistä että naisista kertovat pitävänsä sitä parhaana tapana säästää lakisääteisen eläkkeen lisäksi.
Suurimmat erot miesten ja naisten välillä syntyvät, kun tarkastellaan osake- ja tilisäästämisen suosiota eläkepäiviin varautumisessa.
– Naisista 38 prosenttia pitää tilisäästämistä parhaimpana keinona sijoittaa tai säästää eläkepäiviä varten. Miehillä vastaava luku on 23 prosenttia. Siinä on iso ja oleellinen ero, OP-Henkivakuutuksen toimitusjohtaja Sari Heinonen sanoo.
Vastausten perusteella laukkaava inflaatio syö erityisesti naisilta eläkettä varten säästettyjä rahoja. Naisten keskimääräinen kokonaiseläke on muutenkin noin 20 prosenttia pienempi kuin miesten.
Sama kaava toistuu osakesäästämisen puolella. Miehistä osakesäästämistä eläkepäiviä varten piti parhaana vaihtoehtona 43 prosenttia. Naisista näin ajatteli vain 29 prosenttia.
Tunnetko eri mahdollisuudet kerryttää rahaa eläkepäiviä varten?
Tutkimuksen tulokset kertovat, että eläkkeeseen varautumista halutaan tehdä monin eri tavoin, mikä on hyvä asia.
– On kuitenkin hälyttävää, että moni nainen näkee tilisäästämisen parhaana tapana säästää eläkeikää varten, vaikka rahasto- tai osakesijoittajan on mahdollista pitkällä aikavälillä saada huomattavasti parempia tuottoja rahoilleen kuin tilisäästäjän, Heinonen muistuttaa.
Aiemmin eläkkeelle varautuminen aloitettiin usein vapaaehtoisen eläkevakuutuksen tai pitkäaikaissäästötilin avulla, eläkevakuutussopimuksia tehtiin jopa yli 90 000 kappaletta vuodessa. Useat veromuutokset ovat kuitenkin pienentäneet eläkevakuutussopimusten kysyntää rajusti.
– Mielestäni siihen on kiinnitettävä huomiota, että yhä useampi tuntisi eri mahdollisuudet kerryttää rahapottiaan omia eläkepäiviä varten. Tutkimuksen perusteella voidaan olettaa, että esimerkiksi vakuutussäästämistä ei koeta varsinkaan nuorten keskuudessa kovin tutuksi, Heinonen pohtii.
Miehet haluaisivat päättää itse myös lakisääteisistä eläkevaroista
Eläkejärjestelmä puhuttaa suomalaisia säännöllisesti. Kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten asenteissa nykyiseen eläkejärjestelmään on suuria eroja.
Yhteensä 53 prosenttia vastaajista on tyytyväisiä eläkejärjestelmään, jossa ammattilaiset hallinoivat ja sijoittavat eläkevaroja. Samaan aikaan joka viides suomalaisista haluaisi itse tehdä sijoituspäätöksiä koskien lakisääteisiä sijoitusvaroja. Miehistä näin ajatteli melkein kolmannes.
– Näissäkin tuloksissa korostuu, että miehet ovat valmiita ottamaan sijoituksissaan enemmän riskejä. Järjestelmääkin tärkeämpi tekijä on kuitenkin se, että joka ikinen meistä havahtuisi siihen, kuinka oleellista eläkettä varten on säästää myös itse. Alhainen syntyvyys ja huoltosuhteen heikkeneminen tekee tästä entistäkin merkittävämpää, Heinonen sanoo.
Nykyinen eläkejärjestelmä ei mahdollista lakisääteisten eläkevarojen sijoituskohteiden päättämistä. Esimerkiksi Ruotsissa eläkkeen perusteena olevista tuloista ja muista verotettavista korvauksista varataan vuosittain 2,5 prosenttia rahastoeläkkeeseen. Tämän osuuden voi sijoittaa itse valitsemaansa rahastoon tai laittaa ne valtion vaihtoehtoon.
OP Ryhmän tammikuussa 2023 toteutettuun kyselytutkimukseen vastasi verkkopaneelissa 18–79-vuotiaita suomalaista (n=2628) valtakunnallisesti edustavasti. Tutkimukseen vastanneiden määrä vaihtelee kysymyksittäin. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus Oy OP Ryhmän toimeksiannosta. Vastausten virhemarginaali on enimmillään +/- 2,0 prosenttiyksikköä.
Eläkesäästämisellä voit täydentää lakisääteistä eläkettäsi ja vaikuttaa työuran jälkeisten vuosien tuloihin. Kun aloitat eläkesäästämisen ajoissa, pääset alkuun pienelläkin kuukausittaisella summalla ja ehdit kerryttää reilusti eläkesäästöjä ennen kuin siirryt eläkkeelle. Lue lisää. |
Lue lisää:
Selvitä eläkkeesi määrä – Elä kuukausi eläkebudjetilla