OP:n säästöhaaste tukee ihmisiä säästötavoitteissaan loppuvuonna. Haaste on ehtinyt jo viikolle neljä. Jos olet mukana haasteessa, onnittelut - säästämisestä alkaa jo pikku hiljaa tulla rutiinia! Jos et vielä ole mukana säästöhaasteessa, mutta haluaisit osallistua, voit tutustua aiempien viikkojen materiaaleihin täältä. 

OP:n seniorivarainhoitaja ja säästöhaasteen talousvalmentaja Jukka Klemetti vastasi osallistujien kysymyksiin säästämisestä ja arjen talouspulmista.

Miten kotitalouden noviisin kannattaisi yrittää vähentää ruokaan kuluvaa rahaa tinkimättä vastuullisuudesta ja terveellisyydestä?

Hintojen nousu on ollut laaja-alaista ja se kohdistuu voimakkaasti myös ruokaan. Tähän kysymykseen ei ole yhtä yksiselitteistä vastausta, mutta tässä muutama vinkki:

  • Ruokahävikkiin kannattaa ainakin kiinnittää entistä enemmän huomiota, jotta mahdollisimman vähän ruokaa ja rahaa menisi hukkaan.
  • Jos ateriat on tähän saakka ostanut valmiina, niin yksi vaihtoehto ostaa raaka-aineet ja valmistaa ruuat itse.
  • Ostosten ja viikoittaisten aterioiden suunnittelu on entistä tärkeämpää, jotta ns. heräteostoksia tehdään vähemmän. Yksi vaihtoehto on pyrkiä ostamaan koko viikon ruuat yhdellä kertaa, jolloin joutuu miettimään viikon ruokalistan tarkemmin ja välttyy todennäköisemmin mahdollista heräteostoksilta.

Tuloni vaihtelevat suuresti kuukaudesta ja vuodesta riippuen. Mikä olisi järkevä systeemi säästämiseen "freelancer" -elämässä?

Vaihtelevat tulot vaativat säästämisen osalta normaalia enemmän vastuuta ja valppautta. Jos tulot vaihtelevat suuresti, on säästöpuskurin tarve ja arvo erittäin suuri. Tässä muutama vinkki säästämisen kerryttämiseen, kun tulot vaihtelevat:

  • Laadi budjetti, jotta on selvää, paljonko oman talouden pakolliset menot ovat keskimäärin. Pakollisten menojen määrä on todennäköisesti suhteellisen vakio kuukaudesta riippumatta. Budjetin laatimisessa voit käyttää apuna esimerkiksi OP:n säästöhaasteen budjetti-exceliä tai budjettitaulukkoa.
  • Jos tulot vaihtelevat, pitäisi säästöt kerätä tuloista etenkin niinä aikoina, kun tuloja on enemmän. Säästöistä kannattaa tehdä pakollinen meno, mutta sen olisi oltava joustava, jos tulot vaihtelevat paljon.
  • Automatisoi säästäminen esimerkiksi Säästölippaalla, joka vie korttiostoksesi yhteydessä määrittelemäsi summan automaattisesti säästötilille. Säästölippaan avulla säästät siis oman kulutuksesi mukaan. Lisäksi voit muokata Säästölippaaseen säästämääsi summaa aktiivisesti sen mukaan, onko tuloja tiedossa enemmän tai vähemmän. Säästölippaassa yhden korttioston säästösumma voi vaihdella 0,5–8 euron välillä, eli summaa kannattaa muuttaa oman tilanteen mukaan.
  • Pyri säästämään kuukaudessa esimerkiksi 0–20 % nettotuloista. Jos tuloja ei ole, ei säästöön luonnollisesti voi siirtää rahaa. Kuukausina, jolloin tuloja tulee reilummin, säästön määrän on oltava selvästi suurempi. Tämä vaatii aktiivista suunnittelua ja seurantaa. Vaihtelevilla tuloilla suunnittelu ja seuranta ovat erittäin tärkeässä roolissa, jotta säästämisestä saa suunnitelmallisempaa.

Mitä keinoja sinkkutaloudessa voisi olla kulujen puolittamiseen (vrt. parisuhde ja kulujen jakaminen, esim. sähkölasku), kun kaikki "ylimääräinen" on jo karsittu? Minulla ei ole esimerkiksi suoratoistopalveluja tai mitään maksullisia harrastuksia. Auto on välttämätön työmatkan takia.

Tämä on hyvä ja vaikea kysymys. Oli tilanne mikä tahansa, on tärkeää tehdä omasta taloudesta budjettilaskelma, jossa selvitetään omat tulot ja menot. Kun nämä ovat tiedossa, on helpompaa katsoa kokonaiskuvaa ja miettiä, mistä voi karsia. Menojen nipistäminen on aina helpompaa vapaaehtoisista menoista, kuten harrastuksista tai muista ylimääräisistä kuluista.

Jos karsinta on tehty ja taloutta ei saa tasapainoon näiden kautta, on siinä tapauksessa mietittävä, onko tehtävä ratkaisuja pakollisten menojen suhteen (asuminen, auto, ruoka). Esimerkiksi ruokakuluissa voi yrittää tehdä säästöä suunnittelemalla ruokaostoksia.

Miten säästää pienestä eläkkeestä tai muista pienistä tuloista?

On hyvä muistaa, että pienillä tuloilla ei ole realistista säästää suuria summia kerralla. Jos tulona on eläke tai tulot ovat pienet, kokeilisin arjessa mikrosäästämisen tapoja, kuten Säästölipasta. Tällöin pienillä säännöllisillä teoilla on suuri merkitys arjessa. Säästölippaan avulla on mahdollista säästää yksittäisiä euroja viikoittain samalla, kun kuluttaa.

Vaikutus lyhyellä aikavälillä ei ole merkittävä, mutta pidemmällä aikavälillä vaikutukset näkyvät. Säästölippaan avulla säästämisestä tulee helposti tapa: kun kulutat, myös säästät. Voit myös määrittää säästösumman oman taloutesi mukaan.

Kaikki säästöhaasteen sisällöt voit lukea myös OP Mediasta. Ensi viikkoon!

Aloititko säästöhaasteen nyt? Ei hätää, ehdit vielä hyvin mukaan säästämään rahaa. Voit lukea aiempien viikkojen ohjeet tästä: 

Viikko 1. Kuinka paljon voin säästää loppuvuonna?

Viikko 2. Mihin rahani kuluvat?

Viikko 3. Miten säästää rahaa?