Marraskuu, tuo vuodensalakavalin shoppailukuukausi. Singles’ Day, Black Friday ja Cyber Monday pitävät huolen siitä, että tarjouslehtiset tippuvat postiluukusta, mainosruudut välkkyvät alennustekstejä ja meili tukkeutuu klikkiotsikoiduista alennusten varaslähdöistä ja members only -yömyynneistä. Kaupoilla tarjouksen vainunneet rynnivät ostoskärryineen jalkapöytien yli ja tarjouslaareihin kurkottelevat ihmiset sukeltavat toiseen todellisuuteen kuin kaninkolon kautta konsanaan.

Säästöhaasteen osallistujana kohtaat toistaiseksi suurimman kulutushumpan säästömatkallasi. Millä kikoilla välttää shoppailuhoukutus? Ei hätää! Koostimme sinulle selviytymisoppaan tuleville viikoille, jotta pysyt säästötavoitteessasi.

Koetko olevasi shoppailuhoukutuksen vietävissä? Jos vastasit kyllä, kannattaa sinun aivan ensiksi tunnistaa päivät, jolloin tarjouspelikaani mätkähtää ikkunapellillesi kailottamaan alennuksia:

Perjantai 11. marraskuuta | Singles’ Day

 • Avaa tyypillisesti joulusesongin – tästä päivästä eteenpäin kannattaa varautua kauppakeskuksissa joululaulujen riemuisaan kakofoniaan.
 • Alkaa jo todennäköisesti edeltävänä torstaina varaslähtöjen merkeissä jatkuen viikonlopun yli.
 • Tarjouksia satelee, vaikka sivilisäätysi ei vastaisikaan päivän nimeä.

Perjantai 25. marraskuuta | Black Friday

 • Alennusilmoituksia alkaa tulla ovista ja ikkunoista lähes varmasti jo alkuviikosta, vaikka tapahtuman nimi antaisi muuta ymmärtää. Tunnetaan myös nimellä Black Week, joka ei kuitenkaan ole välttämättä määrämittainen viikko, vaan mitä tahansa muutamasta päivästä reiluun viikkoon – kuka näitä päiviä laskee!
 • Kovin tarjousrumba ajoittuu kuitenkin viikonloppuun.
 • Tarjouksia sekä netissä että kaupoissa – houkutuksia voi olla joka puolella!

Maanantai 28. marraskuuta | Cyber Monday

 • Myös tämä nimestään huolimatta sekä netissä että kaupoissa.
 • Tarjoukset esitetään usein niiden umpeutumiseen viitaten – ”Vielä ehdit!” – ja ehdit myös myöhemminkin, vaikka nettisivujen ajastin iskisi nollaan.
 • Elämä jatkuu myös tämän shoppailupäivän jälkeen, vaikka nyt olisikin nettikaupan ponnahdusikkunan mukaan se otollisin hetki hankkia Limited Edition kullattu airfryeri, jollaista et ollut aiemmin harkinnut hankkivasi, mutta josta et saa mieltäsi irti.

Helppo muistisääntö tarjouspäiviä varten on seuraava: Hengitä syvään, pysy viileänä ja nuku yön yli.

Tee testi – millainen shoppailija olen?

Tiedätkö, millainen shoppailija olet? Tee leikkimielinen Millainen shoppailija olen? -testi niin olet hieman valmiimpi kohtaamaan lähestyvät tarjoukset, mainokset ja kulutushuuman.

Oletko valmis säästöhaasteen tulevien viikkojen tehtäviin, joiden avulla pysyt säästötavoitteessasi?

Tehtävä 1: Tee itsellesi lista välttämättömistä hankinnoista

Pysähdy hetkeksi miettimään, mitä erittäin tarpeellisia, oikeastaan välttämättömiä hankintoja sinulla on tuleville viikoille? Onko jokin käyttämäsi kodinelektroniikkalaite mennyt rikki? Pystytkö lykkäämään hankintaa ja kokeilemaan elämää ilman sitä?

Kirjaa ylös ne asiat, jotka olet tunnistanut ja suunnitellut hankkivasi lähiviikkojen aikana. Onko siellä mahdollisesti jotain, joka ei olekaan niin kriittinen?

Kun teet tämän listan, voit palata sen äärelle, jos ostoshimo pääsee yllättämään sinut. Voit laittaa listan vaikkapa jääkaapin oveen tai muulle näkyvälle paikalle muistuttamaan sinua välttämättömistä hankinnoista. Tämä toimii kivijalkanasi tuleville viikoille.

Poikkeus sääntöön: Tulevien viikkojen alennusmyynnit voivat myös olla otollinen hetki ostaa välttämättömäksi tunnistamasi hankinta, josta olet unelmoinut pitkään. Varo kuitenkin shoppailuhuumaa – kokeile nukkua yön yli ja mieti asiaa tuorein ajatuksin aamulla.

Tehtävä 2: Preppaa itsesi Black Fridayn kynnyksellä

Tämä tehtävä on erityisen tärkeä sinulle, jos tiedät olevasi herkkä heräteostoksille tai shoppailuvimma tempaisee sinut mukaansa yllättäen. Näillä askelilla pidät shoppailun tietoisuutesi ulkokehällä.

Suuntaa katse tulevien viikkojen shoppailua pidemmälle

 • Tarvitsetko jotain aivan välttämättä juuri nyt, vai voiko hankinta odottaa? Tehtävä 1. auttaa sinua pitämään tämän johtoajatuksen mielessäsi.
 • Jos olet tunnistanut, että sinulla on horisontissa isompia hankintoja, voit aloittaa säästämisen myös ensi vuoden alennusmyyntejä silmällä pitäen.
 • Tammikuu on yllättävän lähellä – tammiale on otollinen hetki esimerkiksi vaateostoksia ja sisustushankintoja ajatellen.

Ennen Black Fridayta:

 • Lopeta turhien houkutusten, kuten shoppailu-uutiskirjeiden tilaukset tai laita vähintään puhelimen meilisovelluksen ilmoitukset pois päältä, jotta ostoshuuma ei valtaa mieltä.
 • Häiritsevätkö mainoslehtiset postilaatikossa? Nyt on oiva hetki laittaa ”Ei ilmaisjakelua, kiitos.” -lappu postilaatikkoon.
 • Suunnittele itsellesi ohjelmaa Black Fridayn ajaksi – pidä esimerkiksi sarjamaraton kotisohvalla tai kysy kaveri mukaan museovierailulle.

Itse tapahtumapäivänä:

 • Etkö tehnyt ennakoivia toimia ja puhelimeen satelee tarjousviestejä? Laita puhelin ”Älä häiritse” -tilaan. Katso kuitenkin, että tärkeimmät yhteystietosi saavat sinut tavoitettua.
 • Älä suotta mene kaupoille, jos et oikeasti tarvitse jotain.
 • Lähde spontaanille kävelylle kotikulmille, jos shoppailuinto meinaa ottaa vallan.

Muista olla tarkkana!

Vaikuttaako jokin liian hyvältä ollakseen totta? Ole valppaana erityisesti verkko-ostosten kanssa Black Fridayn ja joulusesongin aikaan, sillä vuoden suurimmat kaupantekoviikot ovat huijareille otollista maaperää.

Ensi kerralla joulu tulla jolkottaa

Kuulet meistä seuraavan kerran jo parin viikon kuluttua. Tuolloin käännämme katseemme jo kohti joulunajan menoja ja saat hyödyllisiä neuvoja, miten pysyt säästösuunnitelmassasi myös loppuvuoden juhlakauden keskellä.

Tsemppiä säästämiseen ja ensi kertaan!

Katso edellisten viikkojen säästöhaasteen ohjeet tästä.