Osa rahastosäästäjistä on saattanut viimeisen parin kolmen vuoden aikana huomata, että rahaston tuotto on typistynyt murto-osaan tavoitellusta. Samalla alkuperäinen, esimerkiksi eläkevuosien varalle asetettu säästötavoite on tuntunut lipuvan entistä kauemmaksi.

Ei siis ihme, että entistä useampi rahastosäästäjä on alkanut miettiä entisten sijoituskohteiden tilalle virkeämpiä ja tuottoisampia vaihtoehtoja. 

Tämän ymmärtää myös Etelä-Pohjanmaan OP:n sijoitusjohtaja Jussi Lehtimäki, joka kuitenkin korostaa maltin olevan edelleen valttia. Heikosti tuottavasta sijoituskohteesta voi olla jossain vaiheessa järkevää luopua, mutta ei välttämättä vielä muutaman kuukauden tai kokonaisen vuodenkaan matalalennon takia. 

– Avainasia on rahastolle määritelty minimisijoitusaika. Jos korjausliikkeitä tekee ennen sitä, rahastolle ei jää riittävästi aikaa tuottojen kerryttämiseen, Lehtimäki muistuttaa.

Suositeltu minimisijoitusaika löytyy yleensä rahaston yleisesittelystä. Jos minimisijoitusajaksi on annettu esimerkiksi 7–8 vuotta, ei muutaman kuukauden kurssipudotuksesta kannata vielä panikoitua.

– Sama aikajänne pätee myös tällaisten rahastojen seurantaan. Jos arvonmuutokset nostattavat pulssia ja verenpainetta, niin muutama kerta vuodessa on ihan riittävä tarkasteluväli.

Muista hajautus ja ajoitus

Sykkeen nousulle on piensijoittajan vinkkelistä joskus täysin ymmärrettävät perusteet – varsinkin jos aiemmin 5–10 prosentin haarukassa olleet vuosituotot ovat pudonneet lähes nollan tuntumaan. 

Sijoitusalan kokenut ammattilainen löytää rahastojen tuottokehitykselle nopeasti kolme perussyytä. Niistä ensimmäinen on ostosten huono ajoitus, toinen puutteellinen hajautus ja kolmas nopeasti muuttunut markkinatilanne.

– Jos on tehnyt ison kertasijoituksen kapean markkina-alueen rahastoon ja vieläpä kurssihuipun kohdalla, eivät tuotto-odotukset välttämättä toteudu pitkälläkään aikavälillä, Lehtimäki toteaa.

Tätä riskiä voi välttää hajauttamalla sijoitukset ajallisesti useampaan erään sekä valitsemalla salkkuun maakohtaisten rahastojen sijaan yhdistelmärahastoja

Tarkista aina: tähdistöarviot

Joskus syy odotettua heikompaan tuottoon voi löytyä rahaston heikosti onnistuneista sijoituspäätöksistä, jolloin se ei yksinkertaisesti pääse kiinni markkinassa piilevään tuottopotentiaaliin.

Rahastojen menestystä on helppo arvioida Morningstarin jakamien tähtien perusteella.

– Alle kolmen tähden tulos kertoo, että rahasto olisi voinut onnistua paremminkin, Lehtimäki toteaa.

Myös rahaston kulut vaikuttavat toteutuneeseen tuottoon – harvoin kuitenkaan niin paljon, että ne yksin selittäisivät heikkoa tuottokehitystä.

– Mitä suuremman osan varoistaan sijoittaa yksittäiseen rahastoon, sitä enemmän pitää kiinnittää huomiota riskitasoon ja hajautukseen. Edulliset kulut ovat plussaa, mutta eivät ratkaise kaikkea. Yhdistelmärahastoissa on laaja hajautus ja helposti valittava riskitaso. Laajan hajautuksen kohteissa kannattaa kuitenkin huomioida, etteivät ne keiku tuottojen osalta kärkisijoilla. 

Säästä ja osta – myös matalasuhdanteessa

Jos päätyy vaihtamaan sijoituksia rahastosta toiseen, selviää saman vuoden aikana tehdyistä, yhteissummaltaan alle tuhannen euron myynneistä ilman veroseuraamuksia.

Mikäli käytössä on vakuutuskuori eli sijoitusvakuutus tai kapitalisaatiosopimus, voi kohteita vaihtaa kuoren sisällä veloituksetta. Vakuutuskuori on myös vaivaton tapa pitää verotus erossa sijoituspäätöksistä.

Mitä sitten tehdä, jos vaikkapa eläkepäivien turvaksi valitun rahaston tuotto on kymmeneltä viimeiseltä vuodelta typistynyt pariin prosenttiin?

Lehtimäen avainsanoja ovat maltti ja hajautus. Hyvä historia ei ole tae tulevasta, mutta pahastikin sakkaava rahasto voi vuosien saatossa vielä päästä sille asetettuihin tavoitteisiin. Vuosituottoja ei alan kokeneen ammattilaisen mukaan kannata muutenkaan tuijottaa pelkästään kriisiaikoina, sillä pitkään sijoitusjänteeseen osuu aina ylä- ja alamäkiä.

– Hyvin hajautettu sijoitussalkku sietää näitä vaihteluja paremmin, ja säännöllisellä säästämisellä salkkuun kertyy myös halvemmilla kurssitasoilla ostettuja rahasto-omistuksia. Jos säästämisen lopettaa aina hintojen pudotessa, voi keskituotto laskea yllättävän paljon, Lehtimäki muistuttaa.

Säästäminen rahastoon on hyvä keino hajauttaa säästöjä ulkomaille, eri toimialoihin ja kuukausisäästämisellä varmistat ajallisen hajautuksen. Lue lisää rahastosäästämisen aloittamisesta op.fi-verkkopalvelusta. 

Lue myös: 

Sami aloitti sijoittamisen jo nuorena – salkussa myös ETF:iä 

Salkunhoitaja huolehtii sijoituksistasi: "En voisi olla kiitollisempi työstäni"

Kannattaako asuntolainan ohessa sijoittaa rahastoihin? Katso kaksi laskelmaa

Tämä on mainos. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä sijoitusrahastojen avaintietoasiakirjoihin. Tuotteen keskeisimmät ominaisuudet kerrotaan rahastoesitteessä ja avaintietoesitteessä, jotka ovat saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi osoitteessa www.op.fi. Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy ja salkunhoitajana toimii OP Varainhoito. Osakesijoittamisen palvelut tarjoaa osuuspankki.