Kannattaako asuntolainan ohessa sijoittaa rahastoihin? Katso kaksi laskelmaa
Lisää aiheesta
Laskimme, mitä eroa on, jos säästää kuukausittain rahastoon laina-aikana tai vasta lainanmaksun jälkeen. Kumpi kannattaa?
Moni suomalainen pohtii, maksaisiko asuntolainaa mahdollisimman nopeasti vai sijoittaisiko lainanmaksun ohella. OP:n asiakkaista noin puolet on aloittanut säästämisen rahastoon otettuaan asuntolainan.
Kuukausittain rahastoon säästämällä voi kerryttää puskuria yllättävien menojen varalle. Samalla säästäminen mahdollistaa myös haaveiden toteuttamisen oman asunnon hankinnan rinnalla.
Miten säästösumman saa kasaan? Rahastosäästämisessä pääsee hyvään alkuun jo pienelläkin kuukausittaisella säästösummalla. Yksi tapa on, että pidentää laina-aikaa ja pitää kuukausittaiset kustannuksesi ennallaan. Muutoksesta ylijäävän rahamäärän voi siirtää kuukausisäästämisenä rahastoon. Laina-aikaan on mahdollista tehdä muutoksia myös kesken laina-ajan.
Laskimme vaihtoehdot sille, mitä säästöön jää, jos säästää asuntolainan maksamisen ohessa tai aloittaa säästämisen asuntolainan maksamisen jälkeen. Molemmissa esimerkeissä aikajänne on 25 vuotta.
Kuukausisäästäminen laina-aikana
Ensimmäisessä esimerkissä henkilö säästää lainan maksun ohella kuukausittain rahastoon. Lainan maksuerä on kuukaudessa 1148 euroa ja laina-aika on 25 vuotta. Kuukausittain säästöön menee 152 euroa, ja säästöaika on yhtäläinen lainan kanssa, eli 25 vuotta.
Laskelman mukaan 25 vuodessa on mahdollista kerryttää rahastosäästöjä 107 411 euron edestä, vaikka maksaisi samalla asuntolainaansa pois.
Kuukausisäästäminen lainanmaksun jälkeen
Tässä esimerkissä henkilö maksaa ensin asuntolainansa pois 20 vuoden aikana. Kuukaudessa asuntolainan maksuerä on 1300 euroa.
Henkilö aloittaa rahastosäästämisen lyhennettyään lainan pois. Laskelmassa kuukausittainen säästösumma rahastoon on 1300 euroa ja säästöaika on viisi vuotta. Tämä laskelma tuottaa rahastosäästöjä 88 821 euroa viidessä vuodessa.
Suosituimmat OP:n rahastot
Kuukausisäästämisessä rahastoon on monia etuja. Siinä hyötyy korkoa korolle -ilmiöstä, lisäksi säästöt hajautuvat myös ajallisesti. Fyysikkonero Albert Einsteinin sanotaan kutsuneen korkoa korolle -efektiä maailman kahdeksanneksi ihmeeksi.
Kuukausitaisessa rahastosäästämisessä kuukausisummaa voi muokata helposti. Säästöt on myös helppo lunastaa. Hyvä nyrkkisääntö säästämiseen on, että ohjaa kymmenen prosenttia tuloista säästöihin ja sijoituksiin.
Mietitkö, mihin voisit asuntolainan ohessa sijoittaa? Vuonna 2022 OP:n henkilöasiakkaat ostivat eniten alla olevia rahastoja:
Tiesitkö, että rahastosäästämisen voi aloittaa vaikka 10 €/kk ja osakesijoittamisen 100 €/kk? Lue op.fi-verkkosivulta, miten aloitat rahastosäästämisen ja osakesijoittamisen. |
Artikkeli on alunperin julkaistu 3.4.2023 ja sitä on päivitetty 1.11.2023 uusilla luvuilla vastaamaan nykyistä korkotasoa.
Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta ja laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman osittain tai kokonaan. Huomioithan, että esimerkkilaskelmat ovat suuntaa antavia. Ne ovat laskettu 4,116 % viitekorolla (12 kk euribor 16.08.2023) ja 0,7 % marginaalilla. Tarkemman arvion lainan kustannuksista saat, kun pyydät meiltä lainatarjouksen. Lainatarjous on maksuton, eikä se sido sinua mihinkään. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii.
Lue myös:
Korot nousevat: kannattaako asuntolainaa lyhentää säästöillä tai sijoituksilla?
Luulitko, ettet voi säästää? Väärin! Katso paljonko eri säästösummista kertyy ajan myötä