Kauppakassin hinnan sekä korkojen nousun vuoksi asuntovelallisilla on nyt vähemmän rahaa arjessa käytettäväksi kuin vuosi sitten. Asuntolainojen yleisin viitekorko, 12 kk euribor, on viimeisen vuoden aikana noussut noin neljä prosenttiyksikköä. 

Moni pohtii, kannattaako asuntolainaa lyhentää aiempaa nopeammin ylimääräisillä lainanlyhennyksillä. Lainan nopeampi lyhentäminen on keino pyrkiä maksamaan asuntolaina pois ennen kuin nousevat korot kasvattavat asuntolainen kokonaismäärää.

Onko säästöjen ja sijoitusten käyttö ylimääräisiin lainanlyhennyksiin järkevää?

Kannattaako ylimääräisiä lainalyhennyksiä tehdä kertyneillä säästöillä tai jopa sijoitusvoitoilla eli myymällä omia sijoituksia? Kysymykseen on vaikea antaa yleispätevää vastausta, sillä jokaisen henkilökohtainen taloustilanne vaikuttaa siihen, millaisia päätöksiä kannattaa tehdä. Siksi jokaisen pitää arvioida itse, haluaako pitää oman lainanmaksuohjelmansa ennallaan, varautuuko nouseviin elinkustannuksiin tai haluaako esimerkiksi sijoittaa ylimääräisiä rahojaan. 

Asiaa voi myös ajatella reaalikoron kautta, neuvoo OP:n laina-asiakkaiden talouden turvaamisesta vastaava johtaja Antti Larikka. 

– Reaalikoron näkökulmasta sijoitusten purkaminen lainojen lyhentämiseen ei välttämättä ole taloudellisti järkevää. Omille ylimääräisille säästöille kannattaa sen sijaan etsiä tilisäästämistä tuottavampi vaihtoehto.

Reaalikorolla tarkoitetaan korkotasoa, josta on vähennetty vallitsevan inflaation vaikutus. Vallitseva inflaatiotaso on tällä hetkellä korkeampi kuin esimerkiksi talletustilien tai asuntolainojen korkotaso. Tämä tarkoittaa, että reaalikorko on negatiivinen eli inflaatio syö rahan arvoa enemmän kuin sille saatava tilin talletuskorko on. 

Suomessakin vallitseva korkea inflaatio heikentää nyt rahan arvoa eli käytännössä huomenna yhdellä eurolla saa ostettua vähemmän kuin tänään.

– Toisinaan puhutaan, että korkea inflaatio syö lainan arvoa. Ajatus perustuu siihen, että hintojen noususta, eli rahan arvon heikentymisestä, seuraa usein nimellisten palkkojen nousu. Korkeammalla palkalla velan maksaminen helpottuu, sillä velan nimellisarvo pysyy ennallaan. Logiikka ei kuitenkaan toimi kovin hyvin tilanteessa, jossa palkat nousevat inflaatiota hitaammin. On myös syytä huomioida, että inflaatio johtaa korkojen nousuun, joka aiheuttaa vaihtuvakorkoisen lainan lainahoitokustannusten nousua, sanoo OP Ryhmän ekonomisti Joona Widgrén.

Jos ylimääräiset varat sijoittaa rahastoihin tai osakkeisiin, rahalle on mahdollista saada inflaation ylittävää tuottoa

Tässä taloustilanteessa rahoja kannattaisikin sijoittaa esimerkiksi rahastoihin tai osakkeisiin, jotka tuottavat enemmän kuin mitä reaalikorko on, sanoo OP:n varallisuudenhoitoasiakkaiden johtaja Kai Kalajainen. Hänellä on yli 20 vuoden kokemus eri korkoympäristöissä sijoittamisesta. 

– Jos ylimääräistä rahaa löytyy, ne kannattaa sijoittaa johonkin tiliä tuottavampaan kohteeseen. Jos ylimääräiset varat sijoittaa rahastoihin tai osakkeisiin, rahalle on mahdollista saada inflaation ylittävää tuottoa. 

Esimerkiksi Helsingin pörssin pitkäaikainen (1990–2021) keskiarvotuotto 31 vuoden ajalta osinkoineen on 11,5 prosenttia vuodessa. 

”Asuntolaina on hyvää velkaa”

Monia asuntovelallisia korkojen nousu pelottaa ja usea asuntoa harkitseva pelkää suuren velan ottamista. Larikka muistuttaa, että asuntovelka on ”hyvää” velkaa. 

– Asuntovelanhan voi nähdä yhtenä pitkäaikaisen sijoittamisen muotona. Sitä voi pitää niin sanottuna hyvänä velkana. Huonoa velkaa on se sijaan esimerkiksi kuluttamista varten otetut hyvin korkeakorkoiset lainat. Ne pienentävät kulutusmahdollisuuksia tulevaisuudessa, kun korkeakorkoinen velka on maksettava takaisin.

Jos epäilet omien varojen riittämistä nousevien korkojen ja kustannusten ympäristössä, kannattaa aloittaa oman taloudellisen tilanteen kartoittamisesta. 

– Oman taloudellisen tilanteen kartoittamiseen on tarjolla monia digitaalisia apuvälineitä. Meillä OP:lla asiakkaat voivat seurata menojaan ja tulojaan helposti Talouden tasapaino -työkalun avulla. On tärkeä hakea apua, jos omat keinot kustannusten nousulta varautumiseen eivät enää riitä. Oman pankin kanssa voi esimerkiksi neuvotella erilaisista joustoista lainojen takaisinmaksussa, kertoo Larikka. 

Oli taloudellinen tilanne mikä tahansa, tilillä kannattaa aina säilyttää hieman ylimääräistä rahaa taloudellisena puskurina. Siihen voi turvautua, kun eteen tulee ylimääräisiä kiireellisiä menoja.

Säästämisen ja sijoittamisen voit aloittaa milloin tahansa. Tutustu op.fi:ssä, miten pääset sijoittamisessa alkuun ja aloita jo tänään.

Lue myös:

Onko asuntolainan kanssa nyt lirissä? Neljä kysymystä asuntolainasta ja korkojen noususta

Kuinka suurella osalla kuukausipalkasta kannattaa lyhentää asuntolainaa? Katso kolme laskelmaa

Eivätkö tulosi riitä asuntolainan lyhennykseen? Uskalla kysyä apua